måndag, mars 12, 2012

Andra klassens arbetstagare

Välkommen till LöneBloggen

I skuggan av lördagens final i Melodifestivalen startade Folkpartiets riksmöte i Västerås. Ett av förslagen som Jan Björklund gav när han talade av att partiets kommunpolitiker ska arbeta för att införa ungdomslöner. Det är inte första gången Folkpartiet för fram de här idéerna.

Björklund vill att den som är 23 år och yngre ska få 75 % av lägstalönen.

En uppmaning från Björklund till sina kommunpolitiker.

De löner de kan göra något åt är alltså hos de som är anställda av kommunen, exempelvis undersköterskor.

Jag tittade på vad lägstalönen för en undersköterska i den kommunala sektorn kan ligga på. Enligt lönestatistik.se ligger lägstalönen på 10000 kronor. Jan Björklund anser alltså att den som är 23 år eller yngre ska klara sig på 7500 kronor i månaden. Före skatt.

Sollentunas folkpartistiske kommunalråd Lennart Gabrielsson driver också den här frågan. Om vi utgår från informationen hos lönestatistik.se så är lägstalönen för en undersköterska i Stockholms län 13000, Det blir en ungdomslön på 9750 kronor. Om du bor i Sollentuna har får du då 8404 kronor kvar efter skatten, om du är medlem i Svenska kyrkan blir det istället 8326 kronor kvar.

Båda summorna ligger dryga 500 kronor lägre än beloppet du får om du studerar heltid på universitet eller högskola. Det är ganska många studenter som jobbar extra under sina studier för att förbättra sin ekonomi.

En titt hos det kommunala hyresbolaget Sollentunahem visar att den billigaste lägenheten som finns ute just nu är en etta på 22 m² med en hyra på 3001 kronor, de är bara att hoppas att ingen av de andra 138 sökande till den lägenheten får den. Det framgår inte om elen ingår i hyran eller inte. Som ungdom behöver man kanske inte en TV, det går ju att titta på datorn, men sedan tillkommer kostnader för telefon, försäkringar mat, resor, sjukvård, och så vidare.

Att vara med i facket är ju frivilligt så den kostnaden lär väl ungdomarna hoppa över. Medlemsavgiften i kommunal i Stockholms län för en undersköterska som tjänar 9750 kronor i månaden ligger för övrigt på 334 kronor.

Tidigare har regeringen sänkt arbetsgivaravgiften för unga men det har inte givit någon större effekt, för unga. För företag som McDonalds, som främst anställer unga, gav det klirr i kassan men ungdomsarbetslösheten sjönk inte. Den har istället ökat.

Jag ställer mig frågan varför inte Jan Björklund, som främst profilerat sig i utbildningsfrågor, anser att det är viktigare att se till att unga får en utbildning som gör dem attraktivare på arbetsmarknaden? Eller menade han allvar då han pratade om att skapa en plock-ihop-utbildning där unga som inte klarar en gymnasial utbildning på tre år ska plocka ut praktisk kurser och helt hoppa över att utbilda sig i matematik, svenska och engelska?

En sak till. I Sverige fungerar arbetsmarknaden som så att arbetsgivare och arbetstagare (fackförbunden) slutar avtal om bland annat lönesättningen. Eftersom. Det är inget som politiker brukar eller ska lägga sig i. Det borde Sveriges vice statsminister veta.

Bloggar
Per Andersson In your face Martin Moberg Röda Malmö Roggans blogg

Media om ungdomslöner
SVT SVT
Aftonbladet Aftonbladet
SvD SvD SvD
DN DN DN
HD Skånskan SR Dagbladet

LO (pdf) LO TCO OECD (pdf) Lag & Avtal

Tidigare om ungdomslöner
Arbetet Sveriges Radio Handelsnytt

Yrkesutbildning
Dalademokraten SvD Lärarnas nyheter

FRA:are – download torrent Piracy The Pirate Bay Cyberforce Anonymous Mediafire
Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

3 kommentarer:

Unknown sa...

Snappar upp det du nämnde om fackföreningsavgiften. Den av de få försäkringar som kan hjälpa är förmodligen den som kommer bortprioriteras vid väldigt låg inkomst. Samma sak hände ju efter 2006 då regeringen höjde a-kassa avgiften. Jag menar att det är ytterligare ett sätt att försvaga de anställdas möjligheter att påverka sin arbetssituation om det inte finns ett fackförbund som kan företräda dom.

Och det du nämner i slutet om att han bör hålla fingrarna borta från lönesättningen är lysande. Människan har mage att (på almedalen 2010, tror jag det va) stå och vurma för den svenska modellen när han överhuvudtaget inte vet vad begreppet innebär!

Men det är skönt att se att han äntligen visar sitt rätta jag och på ett tydligt sätt visar hur han vill gräva en djup avgrund mellan inkomstklasserna.

Vonkis sa...

unknown
Det är ju så man börjar undra om det inte finns en plan bakom ändå.

Ge unga en utbildning som inte ge jobb (kortad gymnasial utbildning utan teoretiska ämnen). De ger inga feta löner direkt.

Inför sedan ungdomslöner.

Vilka unga kommer då att prioritera att vara med i facket?

Vilka unga kommer ha råd att starta en familj?

Lilltrolls far sa...

Tyvärr verkar det inte bara vara folkpartiet som driver denna linje. Från http://www.unt.se/ledare/metall-skrev-pa-om-ungdomslon-1692927.aspx?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

"Ett avtal om yrkesintroduktion tecknades (2010*) (75 procent av minimilönen för anställda under 25 år) ”för att säkra medlemsföretagens kompetensbehov och bidra till att minska ungdomsarbetslösheten”. Den fackliga motparten var IF Metall, med en viss Stefan Löfven som ordförande."
*min anm

Oavsett ålder anser jag att man måste kunna få ut en lön som man ska kunna klara sig på. Man ska inte behöva leva på sina föräldrar/soc/etc när man arbetar heltid.