lördag, maj 05, 2012

Vad gör Japan utan kärnkraften?

Välkommen till EnergiBloggen

Enligt Svenska strålsäkerhetsmyndigheten fanns det 17 kärnkraftverk med totalt cirka 50 reaktorer i Japan innan jordbävnings- och tsunamikatastrofen inträffade i mars förra året. Den första reaktorn togs i drift 1970.

Efter katastroferna förra året har motståndet mot kärnkraften ökat i Japan.

Idag påbörjas stängningen av landets sista kärnreaktor. Om allt går enligt planerna kommer Japan att stå helt utan el från kärnkraft från och med måndag. Reaktorerna stängs för att det ska gå att testa säkerheten i dem.

Enligt Ekot kom en tredjedel av Japans el från kärnkraftsverk innan haveriet i Fukushima. Elen från kärnkraftsverken ska ersättas med energi från olja och gas.

Än så länge är det inte bestämt om stängningarna ska vara permanenta eller inte, det verkar som att man avvaktar för att se om sommaren klaras utan elavbrott eller inte.

Samtidigt visar en undersökning från SOM-institutet att vi svenskar blivit mer negativa till kärnkraft efter Kärnkraftsolyckan i Fukushima. Säkert påverkar även de problem som varit vid våra egna kärnkraftsverk.

Jag tycker att det ska bli intressant att se vad som händer i Japan när de nu en tid framöver ska klara sig utan kärnkraftsverk. Kommer det hända något med elförbrukningen i landet? Kommer forskningen kring energisnålare teknologi öka? Kommer forskningen kring alternativa energikällor gå framåt?


Läs mer
Supermiljöbloggen

SVT SVT
SR Ekot SR Ekot SR Ekot
Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet
SvD SvD SvD
DN DN DN DN DN


FRA:are – download torrent Piracy The Pirate Bay Cyberforce Anonymous Mediafire
Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

Inga kommentarer: