söndag, december 22, 2013

2013 i backspegeln del ett

Välkommen till ÅterblicksBloggen

Januari
Efter 113 dagar tog NHL-lockouten slut.

Gisslandrama på Statoils gasanläggning i In Aménas i östra Algeriet. Dramat fick ett blodigt slut då anläggningen stormades. Ett 40-tal människor dog.

Tranarpsbron i norra Skåne inträffar en masskrock. Närmare 100 fordon var inblandade i krocken. En person dog och 46 skadades. Dålig sikt, halka och förare som inte anpassar hastighet och avstånd till väderleken tros vara orsaken till olyckan.

Stora nyheter om en städerska som snott ett tåg, kört med det på Saltsjöbanan och slutligen kraschat in i ett hus. När historien harvats runt i pressen ett tag visade det sig dock att städerskan inte alls stulit tåget (vad man nu ska med ett tåg till). Istället väckte åklagaren åtal för arbetsmiljöbrott.

Centerpartiet fick 3,2% av väljarstödet i SIFOs väljarundersökning. Det är partiets lägsta resultat någonsin i en SIFO-mätning.

Fryshusets grundare Anders Carlberg och förre VPK-ledaren Lars Werner avled

Februari
2009 köpte Vattenfall holländska Nuon för 97 miljarder. Uppgifter i SvD visar att tjänstemän på näringsdepartementets varnade för att det var runt 40 miljarder kronor för mycket. Maud Olofsson, dåvarande näringslivsminister var tveksam till affären men stoppade den inte utan menade att styrelsen var för köpet men varningarna om det kraftiga överpriset nådde aldrig styrelsen. Statsminister Fredrik Reinfeldt vägrar svara på frågor om affären utan hänvisar allt ansvar till Maud Olofsson och Vattenfalls styrelse. Enligt TV4 blev samtliga partiledare informerad om affären. Även finansminister Anders Borg skyfflade över ansvaret för affären på Maud Olofsson och bolagsstyrelsen. I februari hade värdet på Nuon skrivits ner med 15 miljarder.

Hästkött dök upp lite varstans, även där det inte skulle vara, bland annat i Findus lasagne och IKEAs köttbullar. Kronprinsessan Victoria delade ut priset Årets homo till Jonas Gardell på QX Gaygala.

Den så kallade Junselevargen flyttades för fjärde gången. Efter 15 dagar hade hon vandrat tillbaka till sitt revir igen.

REVA-projektet, vars syfte är att effektivisera utvisningar, och den inre utlänningskontroll som blivit följden uppmärksammas och kritiseras. Det som fått människor att reagera är hur papperslösa eftersöks i bland annat Stockholms tunnelbana genom att människor med "utländskt utseende" stoppas och krävs på id-handlingar.

När migrationsminister Tobias Billström pratar om att minska antalet flyktingar som kommer till Sverige säger han saker som Därför måste vi diskutera volymerna och Där kan vi också prata om volymer och volymproblem. Fräscht.

Sture Bergwall (Thomas Quick) beviljas resning för för Appojaure-morden och Zelmanovits-mordet.

I ett uppmärksammat reportage synliggör Uppdrag granskning det näthat (egentligen kvinnohat) många kvinnor utsätts för. Men. Efter näthat kom nätkärlek.

I Nordkorea genomfördes den tredje provsprängningen av kärnvapen på sju år. Alliansens partiledarmöte i Maramö skulle bli en nytändning men det enda som tändes var korvgrillar. Sista februari avgick påven Benedictus XVI (Joseph Ratzinger) efter åtta år. Det är första gången sedan 1400-talet en påve avgår.

Körledaren och Polarprisvinnaren Eric Ericson avled.

Mars
Debatten om REVA fortsätter. Jonas Hassen Khemiri skriver ett öppet brev till justitieminister Beatrice Ask. Ibland har vi bilden av att personen som är gömd bor hos en trevlig blond svensk dam i 50–60-årsåldern som vill hjälpa till. Men det är ju inte så. De allra flesta bor hos sina landsmän som inte alls är blonda och blåögda. Orden är migrationsminister Tobias Billströms och handlar om människor som gömmer papperslösa. Under samma intervju blev det även tydligt att migrationsministern inte har koll på den egna regeringens politik då han han säger Vi har ju valt, från regeringens sida, att inte inkludera gymnasieskolan. Det finns säkert de som tycker att man bör göra det. Men då blir den intressanta frågan: jaha, ska vi i nästa vända säga att högskoleutbildning och universitetsutbildning också ska tillkomma den här gruppen?. I regeringens proposition 2012/13:58 står det, barn som vistas i landet utan tillstånd ska ges i huvudsak samma rätt till utbildning i förskoleklass, grundskola och motsvarande skolformer samt gymnasieskola och gymnasiesärskola som barn som är bosatta i landet. Riksdagen klubbade förslaget i maj.

Det gick bra för Sverige i Skid-VM i Val di Fiemme med totalt sju medaljer. Mest omskrivet blev Johan Olssons guld på femmilen då han klarade det dittills omöjliga. Olsson och Dario Cologna gjorde ett ryck tidigt i masstartsloppet men Dario föll och Johan Olsson fick åka själv i nära 3,5 mil.

Jorge Mario Bergoglio från Argentina valdes till ny påve och tog namnet Fransicus I efter Franciskus av Assisi som värnade om de fattiga och om naturen.

Den ekonomiska krisen slår till på Cypern, bankonton frystes och bankerna höll stängt. Under en interpellationsdebatt i riksdagen ville oppositionen veta vem som visste vad i regeringen när statliga Vattenfall genomförde den kritiserade Nuonaffären men både Reinfeldt och Borg vägrade svara.

Robin Stjernberg vinner Melodifestivalen 2013 med låten You. Han är den första vinnaren som nått finalen via Andra chansen.

Hugo Chavez, Venezuelas president, avlider.

April - Juni
Juli - September
Oktober - December

Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

2 kommentarer:

Anonym sa...

Johan Olsson fick inte åka ensam i 35 mil, utan 3,5 mil/35 km...

Vonkis sa...

Anonym
Du har helt rätt, nu har jag korrigerat med ett decimaltecken.