onsdag, december 25, 2013

2013 i backspegeln del två

Välkommen till ÅterblicksBloggen

Januari - Mars

April
Socialdemokraterna har kongress och Lena Mellin köper Annie Lööfs retorik rakt av och ifrågasätter hur S kan kalla sig ett feministiskt parti när man är emot att vårdföretag och friskolor ska få etablera sig i kommuner utan kommunen godkänner det. På kongressen valdes Omar Mutafa in i partistyrelsen. Strax därefter kom det fram uppgifter att Islamiska förbundet, där Mustafa var ordförande, bjudit in antisemiter och homofober till olika konferenser. Omar mustafa bad om ursäkt men den godtogs inte och inom en vecka lämnade han alla sina uppdrag inom partiet.

I samband med Boston Marathon sprängdes två bomber vid målgången. Bakom dådet låg två bröder, Dzjochar och Tamerlan Tsarnajev. Tamerlan dödades av poliser medan Dzjochar kunde gripas efter en enorm polisinsats. Tre människor dog i dådet.

Iran drabbades av en jordbävning som hade en magnitud på 7,8, den starkaste jordbävningen i landet på 40 år. Även Kina drabbades av en kraftig jordbävning, enligt USA:s geologiska institut (USGS) mätte den 6,6 på Richterskalan

SVT avslöjade att när ryska jakt- och bombplan övade vid Gotska Sandön 3-4 mil utanför svensk territorialgräns på långfredagsnatten fanns inga svenska JAS Gripenplan tillgängliga utan NATO-plan fick hoppa in och identifiera planen.

För första gången sedan 1978 blev Skellefteå AIK svenska mästare i ishockey. I finalen spelade SAIK mot Luleå och vann med 4-0 i matcher.

Djurgårdens tränare Magnus Pehrsson och ordförande Tommy Jacobson meddelade att de avgår efter hot från supportrar. DIF-supportern Fredrik Reinfeldt kallade samma dag till en presskonferens vid vilken han sa att Det är ett stort nederlag när man inte tror att rättsväsendet finns där till stöd för en. Jag står här för att markera när man går över gränsen, och det gjorde man i dag.

Margereth Thacher, Storbritanniens tidigare premiärminister, avled efter en stroke.

Maj
I Husby blir det Upplopp efter att en 69-åring man skjutits till döds av polisen. Upploppen spred sig till andra förorter. Reinfeldt väntade någon dag med att hålla presskonferens. Regeringen och Sverigedemokraterna förklarade upploppen med etnicitet, övriga oppositionen förklarade upploppen med social utatthet och klass.

Danmark vann, som väntat ESC. Tävlade gjorde Emmelie de Forest med låten Only teardrops. Peace and love gick i konkurs. Två tjejer åtalas för att ha startat det konto på Instagram som orsakade det så kallade instagram-upploppet i Göteborg i December. Vincent Autin och Bruno Boileau blev det fösta homosexuella paret att vigas i Frankrike.

Sture Bergwall (Thomas Quick) frias från mordet på Marinus och Janni Stegehuis i Appojaure 1984.

Juni
SVT granskar kungahuset(!). När SVTs reporter konfronterar Carl Gustav med uppgifter om att hans renovering av slottet Stenhammar betalats av oss skattebetalare blir kungen upprörd och svär åt reportern.

I Turkiet blir det protester då det planeras att bygga ett shoppingcenter i Geziparken, en av Istanbuls få grönområden. Demonstranter träffas under två veckor på Taksimtorget. Premiärminsiter Recep Tayyip Erdogan kallar demonstranterna för terrorister då protesterna går från att handla om parken till att bli protester mot honom som ledare och det hela slutar med att polisen stormar torget.

Stora översvämningar i centrala Europa. Prinsessan Madeleine blir stoppad av polisen när hon kör med sin bil i bussfilen men hon slipper påföljd. Lika inför lagen någon?

SD-riksdagsmannen Kent Ekeroth måste skatta för drygt 160.000 kronor av de över 225.000 kronor som 2011 donerats till den rasistiska sajten Avpixlat via hans bankkonto. Hur det ser ut för 2012 är inte klart men av de donerade pengarna ska 70 00 förts över till ett av Ekeroths personliga konton.

Edward Snowden berättar i en intervju i The Guardian att han är källan bakom de uppgifter som gjort gällande att amerikanske myndigheter utför omfattande spaning mot privatpersoner, bland annat över sociala medier,

Kommunal tar ut busschaufförer i strejk, Fria moderata studentförbundet försöker agera strejkbrytare och lyckas samtidigt blockera bussar utanför Södersjukhuset i Stockholm.

Dom faller i Instagrammålet. Båda flickorna anses skyldiga och döms till ungdomsvård respektive 45 timmars ungdomstjänst.

I Ryssland röstas en ny lag igenom. Lagen innebär ett förbud mot propaganda för icke-traditionella sexuella relationer.

Åtal väcktes mot 19-årige Dzjochar Tsarnajev för inblandning i Bostonbomberna.

Simmerskan och musikalstjärnan Esther Williams dog.
Skådespelaren James Gandolfini, mest känd för sin roll som maffiabossen Tony Soprano i tv-serien The Sopranos, avlider.

Juli - September
Oktober - December

Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

Inga kommentarer: