måndag, december 30, 2013

2013 i backspegeln del tre

Välkommen till ÅterblicksBloggen

Januari - Mars
April - Juni

Juli
I Egypten avsätts den demokratiskt valde presidenten Mursi av militären. Kuppen möts av protester från Mursis anhängare. Adli Mansour utses till tillfällig president i den interimsleding som ska leda landet tills nya val kan hållas.

En hemligstämplad rapport från konsultföretaget McKinsey visar att regeringen varnades för Nuonaffären.

Snowden fastnar i transitzonen på Moskvaflygplatsen Sjeremetjevo. Därifrån söker han asyl i ett flertal länder. Ett flygplan med Bolivias president Evo Morales ombord nekas tillträde till flera europeiska länders flygrum och tvingades till landning i Österrike där planet genomsöktes. Anledningen, man misstänkte att Edward Snowden fanns ombord.

B Manning, som anklagats för läckor av militär information till Wikileaks, befinns skyldig till de flesta åtalspunkterna men frikänns från anklagelsen att ha hjälpt fienden med uppgifter.

Det åttonde och sista åtalet mot Sture Bergwall (Thomas Quick), de för mordet på Charles Zelmanovits 1976, läggs ner.

En månad innan VM i friidrott börjar i Moskva avslöjas att Tyson Gay, Asafa Powell och Sherone Simpson åkt fast för doping.

Cory Monteith, en av huvudrollsinnehavarna i Glee dör av en överdos.

Augusti
Snowden får asyl i Ryssland. Som hämnd ställer USAs president Obama in ett möte med Putin, han ska besöka Sverige istället.

Under VM i friidrott i Ryssland protesterar Emma Green Tregaro och Moa Hjelmer mot landets antihomolagar genom att måla sina naglar i regnbågens färger. Protesten uppmärksammas i många utländska medier med den ryska stavhopperskan Jelena Isinbajevas fördömer tilltaget och uttalar sitt stöd för lagen.

En video visar vad som med största sannolikhet är en attack med kemiska vapen mot civila i Damaskus i Syrien. Enligt Läkare utan gränser skadades tusentals människor skadades och 350 människor dog. Rebellerna och regimen anklagar varandra för att ha använt kemiska stridsmedel.

Efter nya rapporter om misshandel och pennalism på Lundsberg beslutar Skolinspektionen att stänga skolan med omedelbar verkan och reaktionerna lät inte vänta på sig. Moderate riksdagsledamoten Maria Abrahamsson menade att stängningen var en följd av klasshat. Jantelagen var en annan orsak till stängningen. Eller nej, vänta. Stängningen av Lundsberg var ju bara ett sätt för staten att manifestera sin makt över minoriteter. Skolans rektor, Staffan Hörnberg, var till en början tyst om händelsen, eftersom han inte fanns på skolan utan var på ripjakt. Han fick sedan sparken.

Efter att en man misshandlat en höggravid trebarnsmor i slöja blev misshandlad på en parkering i stockholmsförorten Farsta startade hijabuppropet. Ett upprop som dock kritiseras för både exotifiering av muslimska kvinnor och för att vara ett hån mot kvinnoaktivister.

Arbetsförmedlingens styrelse meddelar att de inte har något förtroende för myndighetens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist. Hon vägrar dock att avgå utan meddelar istället att det är business as usual som gäller och att hon saknar förtroende för styrelsen. Från regeringen hördes inte ett ljud, vare sig från Fredrik Reinfeldt eller Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström. När så Bermudez-Svankvist avgår, eller får sparken, är det svårt att få något annat svar från Engström än sammantagen bedömning, något Reinfeldt var nöjd med.

Mr Svensktoppen, Kent Finell avlider.

Norske skådespelaren Rolv Wesenlund, känd som Fleksnes, avlider.

September
Påven vill öppna kyrkan för homosexuella, kvinnor som genomgått abort och skilda. Målet är att katolska kyrkan ska bli mer öppen.

I Kenya utsätts ett affärscentrum för en terrorattack då män från den somaliska terrorgruppen al-Shabaabi stormade lyxgallerian Westgate i Nairobi. Över 50 människor dog i attacken.

DN avslöjar att Skånepolisen registrerar romer. I registret finns 4029 människor registrerade, över tusen av dem är barn, 52 av dem är två år gamla. Skånepolisens försvar till att det finns barn, ingifta, döda och människor som aldrig dömts eller varit misstänkta för något brott i registret är en släktfejd. Integrationsminister Erik Ullenhag bad å regeringens vägnar Sveriges romer om ursäkt. Den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Thoralf Alfsson ansåg däremot att Skånepolisen har rätt att registrera människor efter etnicitet.

TV4 Nyheterna avslöjar att Migrationsminister Tobias Billström köpte 30 000 aktier i krisdrabbade gruvbolaget Northland Resources kan han ha begått insiderbrott.

FN:s klimatrapport presenterades i Stockholm. Det rapporten säger är, kortfattat, att klimatförändringen är ett allvarligt hot mot mänskligheten och vi har orsakat den.

För första gången sedan 1979 har Irans och USAs presidenter direktkontakt då Rohani och Obama talade med varandra i telefon.

I en intervju säger Barillas vd Guido Barilla att att han aldrig skulle kunna tänka sig att låta ett homosexuellt par göra reklam för företaget eftersom pastaföretaget vänder sig till en klassisk familj och att han inte delar samma synsätt som homosexuella. Uttalandet leder till en bojkott av företaget så Guido Barilla gör en pudel och sa att han blivit missförstådd.

Greenpeace-fartyget Arctic Sunrise bordas av en styrka från ryska kustbevakningen och 25 aktivister greps. Båten befann sig på internationellt och protesterade mot Gazproms oljeborrning.

Den moderate riksdagsmannen Jan Ericon säger i Debatt att jag har ju inte fått några större mängder mail i min mailbox från människor som tackar nej till en skattesänkning eller vill ha höjd skatt. Det leder till en mailstorm då människor mailar honom och tackar nej till fler skattesänkningar och till att gruppen Medelklassupproret bildas på facebook.

Mathias Lindholm, reporter på Sveriges Radio har fräckheten att fråga kungen om Madeleines graviditet och får ett hånfullt svar om att han (kungen) ska stänga ner butiken och att Madeleine nog flyttar till Island.

Statsminister Fredrik Reinfeldt gör en regeringsombildning. Biståndsminister Gunilla Carlsson slutar och ersätts av arbetsmarknadsminister Hillevi Engström. Ny arbetsmarknadsminister blir Elisabeth Svantesson (M). Hon har ett förflutet som abortmotståndare i Ja till livet och har varit (eller är fortfarande, vi vet inte eftersom hon inte svarar) kritisk till homosexuellas rätt att gifta sig. För Svantesson räckte det intressant nog att säga att Jag kan inte svara på varför jag gick med i Livets ord eller varför jag valde att lämna, det är privat för att kritiken ska tystna. Tänk om det varit lika lätt för Omar Mustafa men det så klart, det ställs högre krav på socialdemokratiska partistyrelsemedlemmar än moderata statsråd.

Musikern, journalisten och författaren Kristian Gidlund avlider. Många människor uttryckte sin saknad och han hyllades för sin öppenhet om sin kamp mot cancern.

Oktober - December

Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

1 kommentar:

Anonym sa...

Intressant att läsa om det som hänt, så här efteråt./ Marianne