fredag, oktober 14, 2022

Borgerligt och liberalt

Välkommen till LiberalBloggen

Vad ska man säga om Tidöavtalet

Innan valet lovades borgerligt, liberalt maktskifte om bara "Ulf Kristerssons sida" vann. Visst måste det till kompromisser när många viljor ska enas, men känner ni som röstat på M, Kd och L att det här blev bra nog? Blev det tillräckligt nära borgerlig och liberal politik?

Föga förvånande har migration och integration fått störst utrymme i överenskommelsen, därför är det även de frågorna det här inlägget kommer handla om. Skola och klimat kommer längre fram.

Under 2021 togs drygt 6400 personer hit som kvotflyktingar. Omkring hälften av dem är kvinnor och barn. Nu ska bara 900 tas emot, per år.  Lägg till det frivillig återvandring (som ska uppnås genom att hota mottagarländer med minskat eller indraget bistånd), skärpta krav för permanenta uppehållstillstånd och familjeåterförening samt att asylsökande ska tillbringa hela handläggningstiden i transitcentra och bära en större del av kostnaden för mottagandet. Tycker liberala väljare att det är finemang med något som i praktiken innebär att de (asylsökande, inte liberaler än så länge) sätts i fängelse? Eller är det jag som minns fel som inte kommer på någon liberal tänkare som kämpat för att frihetsberöva människor som vare sig begått eller ens är misstänkta för något brott, som kämpat för att i förebyggande syfte sätta folk bakom lås och bom? Oavsett ålder? Hur människors psykiska hälsa påverkas av förvar vet vi, synd bara att asylsökande inte ses som människor i Kristerssons Sverige.

I Europaparlamentets mottagningsdirektiv står att Förvar av sökande bör följa den grundläggande principen att en person inte får hållas i förvar av enbart det skälet att han eller hon ansöker om internationellt skydd, särskilt i enlighet med medlemsstaternas internationella rättsliga skyldigheter och med artikel 31 i Genèvekonventionen. Sökande får endast hållas i förvar under mycket klart definierade exceptionella omständigheter som fastställs i detta direktiv och med beaktande av principen om nödvändighet och proportionalitet, avseende såväl formerna för som syftet med, ett sådant förvar.

Texten om kvalificering till välfärden, en kvalificering som ska ske i takt med att man jobbar, betalar skatt och har permanent och laglig bosättning i Sverige visar med all önskvärd tydlighet att alla människors lika värde nu är ett minne blott i vårt land. Det ska bli svårare att bli svensk medborgare och om du inte är svensk medborgare ska du straffas ut ekonomiskt och stängas ute från grundläggande trygghet samtidigt som du uppmanas att återvandra. Klassisk liberal politik.

Visste du förresten att i det här borgerliga och liberala regeringsprogrammet nämns jobb två gånger, företagande tre gånger och återvandring åtta gånger?

Rätten till tolk ska begränsas. Ja, om du inte betalar ut egen ficka så klart. Så patientsäkert det kommer bli att behöva ta med sig en släkting (kanske sitt barn) när du lämnar anamnes,  besöker gynekologen eller ska få information om möjliga sätt att behandla din cancer? 

Men så dum jag är! Utlänningar ska ju inte ha full tillgång till vård så de kommer inte behöva några tolkar vid läkarbesök ändå. Och om de lyckas lura till sig rätten till vård och sitter där hos läkaren och de inte förstår varandra så är det ju inte en svensk som kommer bli felbehandlad och behöva lida, kanske till och med dö. God och likvärdig vård? Inte i ett borgerligt och liberalt styrt Sverige.

Ja just, det ska införas ett system med visitationszoner och möjligheten att ta DNA-prov vid inre utlänningskontroll ska utredas. Att människor som inte ser "svenska" ut diskrimineras och utsätts för etnisk profilering vid inre gränskontroller är inget nytt. Titta bara på vilka det är som alltid måste visa sina id-handlingar när de gör sin dagliga pendling över Öresundsbron. Vad gör det med en människa att riskera visitering och förnedring varje gång man går ut genom dörren? Hur mår de barn som gång efter annan ser sina föräldrar utsättas för sådan behandling? Leder detta till god integration? Till ett friare och liberalare Sverige?

Och så var det det där med att utreda möjligheten att utvisa en utländsk medborgare på grund av bristande vandel (sätt att leva). Med bristande vandel avses förhållanden såsom bristande regelefterlevnad, association med kriminell organisation, nätverk eller klan, prostitution, missbruk, deltagande i våldsbejakande eller extremistiska organisationer eller miljöer som hotar grundläggande svenska värden eller om det i övrigt föreligger otvetydigt konstaterade anmärkningar i fråga om levnadssättet.

Till att börja med. Hur klara SD av det där med bristande regelefterlevnad, association med kriminell organisation eller deltagande i våldsbejakande eller extremistiska organisationer eller miljöer? 258 personer som stod på regeringsunderlagets vallistor kunde kopplas till högerextrema rörelser. Ebba Busch är dömt för grovt förtal. Alla fyra partier har avslöjats med att försöka runda lagen om redovisning av partibidrag. SD har en speciell stiftelse som tar emot miljoner i hemliga bidrag, för att inte tala om trollfabriken de kontrollerar.

Tror du situationen för de kvinnor och barn som lurats eller tvingats hit till prostitution förbättras av att hotas av utvisning för bristande vandel? Det här ger snarare torskarna fritt utrymme, det är bara att hota med polisen och utvisning. Den borgerliga och liberala regeringen har sett till att utsattheten för sextrafficking ökar. Som att de inte var nog utsatta redan. Snyggt jobbat.

SD får igenom sin politik utan att sitta i regeringen. L sitter i regeringen utan att få igenom sin politik.

Så vad säger man om Tidöavtalet? Jag säger att Sverige idag blev mer auktoritärt och repressivt. Jag säger Fy fan!

16 kommentarer:

Anonym sa...

Så bra skrivit!
Precis det jag själv känner. Fattar inte att man som liberal kan gå med på det avtalet. Men ministerposter är väl viktigare.

Marianne

Anonym sa...

Så välformulerat som alltid! Hur kan liberalerna sälja sig själva så lättvindigt för några ministerposter….

Maria

Bloggblad sa...

Det är bra att du törs skriva vad du tänker och att du är insatt nog att kunna det. Själv är jag omskakad av vad som händer och vill nog inte riktigt fatta vidden av vad sd vill.
Nu vill jag ju att alla ska ha rösträtt, men skulle önska att alla som röstar tar reda på vad det valda partier vill, bakom populära slagord.

Anonym sa...

Stackars kommunister

lasse sa...

Den 14:e oktober var dagen då Sverige började gå från demokrati till enpartistat. Snart har vi ingen chans att yttra oss(svenska folket). Vi är idag för få personer att klara oss, när det gäller arbeten, hur ska det nu bli ?
Sverige är nya Iran, snart har vi militärer på gatorna.

Versch sa...

Så bra skrivet!

Vonkis sa...

Marianne
Tack.
I den liberala partiledningen är det idag socialism värre än socialism. Vad är bristande rättssäkerhetmot att stoppa gratis kollektivtrafik till unga och glasögonbidrag till barn?

Maria
Tack så mycket.
Jag ställer mig samma fråga.

Bloggblad
tyvärr har jag under många år hållit mig ifrån att skriva om SD men nu fick det vara nog. politiken som presenterades igår är vidrig.

lasse
Den där seriestrippen om hur synen på SD kommer förändras är snart vid sista rutan.

Versch
Tack.

Anonym sa...

Väldigt bra skrivet!
Jag är djupt oroad över den väg dessa dårfinkar nu slår in på.

Vonkis sa...

Anonym
Tack så mycket. Det är samma hemska känsla som råder här.

Anonym sa...

Ja, det är ju för jävligt. Ska man inte kunna bo i Sverige i 30 år utan att bry sig om att integreras och sedan ska man behöva betala för tolken själv.

Anonym sa...

Ja det är rent ut sagt förjävligt. Jag har sen gymnasieåldern känt att Sverige kommer bli som 30 talets Tyskland. Inte alltid roligt att få rätt

Mats Klockljung sa...

Hej, utmärkt skrivet. Kan jag kopiera?

Vonkis sa...

Det är helt ok.

Tarek Al Jarouchi sa...

Välskriven text....jag tror starkt på att Sverige som mina föräldrar kom till sen 70 tal o som jag har vuxit upp i är ett minne blott. Daterad 22-1014. Jag hoppas på en kraftfull opposition.

Anonym sa...

Som vanligt skriver du väldigt bra.
Stolt över dig.

Anni sa...

Vägrar att kalla det Tidöavtalet. Rätt namn är Tidölaget. Säg det lite snabbt och slarvigt och tänk på vandel samtidigt.