söndag, maj 22, 2011

Blodigt allvar med Eurovision

Välkommen till KonfliktBloggen

2009 tävlade systrarna Inga och Anush för Armenien med låten Jan Jan. En rätt oförarglig låt som, om jag minns rätt, handlade en del om att lära oss dansa Nor par.

Men, i Azerbajdzjan ansågs sången så anstötligt att telefonnumret till bidraget blurrades. De dryga fyrtio azerer som ändå röstade på Armenien blev förhörda av Azerbajdzjans säkerhetspolis.

Anledningen till ovänskapen, för att uttrycka det milt, är att länderna inte kan bestämma vad de ska göra med Nagorno-Karabach, en armenisk enklav i Azerbajdzjan.

Så då blurrar man ut röstningsnummer och spårar upp medborgare som ända röstar på fienden.

Men det finns mycket annat i detta land att reagera mot. Vad sägs om att landet inte står bakom UNHCR:s utlåtande att stoppa våld och förföljelse av homosexuella, eller att minderåriga bjuds på kurser i krypskytte för att i framtiden bli orädda och djärva soldater som tonåringar.

Så här säger UD om resor till Azerbajdzjan.
Våldsinslag har förekommit vid flera tillfällen i det politiska livet i Azerbajdzjan. Efter parlamentsvalet i november 2005 organiserade oppositionen massdemonstrationer mot vad man uppfattade som utbrett valfusk. Dessa missnöjesyttringar slogs ned med våld av polisen, och vissa demonstranter slogs medvetslösa. Stora folksamlingar bör därför undvikas.

Sköna fakta om landet som alltså kommer att samla Europa till årets största glitter- och glamfest nästa år.

Det är nästan så att SVT borde fundera både en och två gånger på om vi verkligen ska skicka något bidrag till Baku 2012.

OM det skulle vara så att den azeriska diktaturen börjar att fängsla oppositionella eller håller på med andra tvivelaktiga aktiviteter inför nästa års Eurovision Song Contest måste EBU stoppa landet från att arrangera tävlingen. Allt annat vore en skandal.


Läs mer
Aftonbladet, Fredrik Malm Aftonbladet WashingtonPost Frontline Club Radio Free Europe Radio Liberty

FRA:are – download torrent Piracy The Pirate Bay Kalmar Julian Assange
Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

2 kommentarer:

Bloggblad sa...

Men oj, det hade jag ingen aning om.

Däremot såg jag en intressant dokumentär häromkvällen, förmodligen en repris, om hur ESC vuxit fram och hur sångerna både påverkat historien och vice versa. Och varför vissa länder inte röstade på varandra av princip och varför andra gjorde det av princip - och vilken uppståndelse det blev när Turkiet en gång gav Cypern en tolva...
Jag trodde inte alls att ESC kunde påverka så mycket.

Vonkis sa...

Bloggblad
Den dokumentären såg jag. den är i två delar så spana in del ett på SVTPlay.

Det är rätt spännande att en tävling som gör allt för inte vara politisk ändå gör anspråk på politiskt inflytande.