torsdag, februari 09, 2012

Gärna en sen pension, men först en säker arbetsmiljö

Välkommen till PensionsBloggen

För några dagar sedan blev Fredrik Reinfeldt intervjuad i DN. Han säger flera saker som är värd att noteras. Det som fått mest uppmärksamhet är pratet om att jobba tills man är 75 år.

De länder som vi möter i öppen konkurrens har inte våra välfärdsambitioner. Dessa länder lägger inte in skatter och avgifter på produktion för att finansiera stora pensionssystem och välfärdslösningar. Och då blir frågan: håller vår ekvation? Hans svar är att skissa ett samhälle där människor måste försörja sig själva betydligt längre upp i åren än i dag. I hans exempel talar han om ett arbetsliv som sträcker sig till 75 års ålder. De innefattar också minst ett karriärbyte, när det yrke man haft som yngre blivit för tungt eller för stressigt.
...DN

Visst vore det bra om byggnadsarbetare, kassörskor och sjukvårdsbiträde, arbetsgrupper som inte ens orkar arbeta fram till 65 års ålder på grund av utslitning, kunde byta karriär för att kunna jobba längre och på så vis få en bättre pension.

Men. Om Reinfeldt vill ha en befolkning som ska orka jobba länge borde han först och främst återinföra Arbetslivsinstitutet (ALI)som Alliansregeringen lade ner utan utredning så fort de kom till makten 2006.

Hos ALI fanns Kompetens för forskning, utveckling och utbildning finns
inom områden som

• arbetsmarknad och arbetsrätt,
• arbetsorganisation,
• belastningsskador,
• arbetsmiljöteknik,
• hälsoeffekter av det nya arbetslivets psykosociala
problem,
• arbetsmedicin, allergi, påverkan på nervsystemet,
• kemiska riskfaktorer och toxikologi.
Arbete och hälsa

Det vore även bra om regeringen slutade skära ner på anslagen till KomVux, vilket får till följd att utbildningsplatserna minskar.

För visst kommer det behövas att fler människor jobbar längre. Men med de förutsättningar som finns idag kommer det betyda att de med jobb som inte sliter ner kroppen (och som oftast har en högre lön) kommer kunna jobba längre är exempelvis byggnadsarbetaren, kassörskan och sjukvårdsbiträdet. Det kommer få till följd att skillnaderna då det gäller inkomst kommer att öka ännu mer.

Försämringarna inom skolan och hur de kommer påverka människors möjlighet till ett flexibelt arbetsliv orkar jag inte gå in på. Ni får följa länkarna istället.
SVT Sydsvenskan SR Kaliber Ekot SvD

Läs mer

Bloggar

Mitt i steget Martin Moberg Högbergs tankar LO Bloggen

Media
Arbetaren
Skånskan SVT
Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet Expressen DN DN DN SvD SvD SvD SvD SVT SVT SVT SVT

FRA:are – download torrent Piracy The Pirate Bay Cyberforce Anonymous
Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

Inga kommentarer: