fredag, juni 30, 2017

Besök i Vadstena

Välkommen till ReseBloggen

M och jag har begett oss ut på en liten minisemester i närområdet. Idag är det Vadstena som föräras med ett besök. Jag var här för en oherrans massa år sedan på studiebesök hos nunnorna men den här gången har vi gjort stan!

Vi började självfallet med en visning på Sankta Birgittas museum (klostermuseet) och fick en väldigt bra guide som var både kunnig och entusiastisk utan att bli för intensiv.

I glasmontern står kistan som Birgittas kvarlevor förvarades i på resan från Rom till Sverige. Det guldiga framför kistan innehåller en liten liten flisa av hennes bäckenben, levererat av generalabbedissan själv fick vi veta.

Detta var först en del av kung Valdemars palats, sedan en del av nunneklostret för att därefter bli hem för skadade soldater, fängelse och mentalsjukhus. Nu används lokalen till små konserter och vigslar. Vi fick ett smakprov på den fantastiska akustiken då guiden sjöng lite för oss.

På övervåningen fick vi gå runt och titta på egen hand. Där tittade vi på hur de små rummen nunnorna levde i såg ut, fick lära om olika livshistorier (bland annat en kvinna som gav i gåva till Birgittas dotter), gamla textilier, böcker med Birgittas uppenbarelser och mycket mycket mer.

Vi passade på att ta en selfie med Sveriges nyaste helgon, Elisabeth. Vill påpeka att vi använt ett väldigt bra snyggfilter till bilden.

Klostermuseet är helt klart värt ett besök, guidningen tar 45-60 minuter, sedan var vi nog runt själv och tittade i alla fall trekvart på övervåningen.

Vi hann med en snabbvisit i klosterkyrkan innan det var dags för en gudstjänst. Sedan bar det av till stan där vi konstaterade att det var populärt att sitta och knyppla spets och att det finns mer än ett antikvariat.


Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

1 kommentar:

Anni sa...

Vadstena är en fin stad som jag borde besöka igen. Det var ett tag sedan jag var där.
Funderar lite över vad det är som finns kvar av heliga Birgitta i Rom. Jag trodde att det var hennes grav jag såg i Peterskyrkan, men hon är uppenbarligen "styckad" till flera kyrkor och länder ...