lördag, juli 20, 2019

Älskade tagetes

Välkommen till BlomsterBloggen

Om man tittar på min balkong kan man lätt tro att jag gillar tagetes. Det gör jag. Men i år har det kanske gått lite för långt.

Redan i början av maj ryckte det i tagetestarmen men de gick inte att få tag på, vare sig på Plantagen, Blomsterlandet eller Lundby. Så det blev till att åka spårvagn över hela stan till ett Netto som sålde sommarblommor. Inget konstigt alls.

Det var kanske inte det frodigaste tråget med blommor jag köpt men det var tagetes och de var billiga så nu var det igång.

Kan lugnt säga att de tog sig när de hamnade i ny jord. Se så vackra kronblad, men vad heter sorten?

Fram till i år har de tagetes jag köpt varit enkla gula, orangea eller gulorangea tagetes till balkongen. Helt ärligt har jag inte vetat hur många olika sorter det faktiskt finns. Men så skickade Anni några fröer från linnétagetes till mig. Det ska erkännas att jag blev lite fundersam när blommorna sköt iväg men oj oj, nu har det blivit som en liten buske med små röda blommor.

Jag är så tacksam att du skickade fröerna till mig Anni!

För någon vecka sedan åkte C och jag till två blomsterhandlar i Finspång av alla ställen. På en av dem sprang jag på den här skönheten. Jag tror att det är strawberry blond. Faktiskt tvekade jag lite om jag skulle köpa dem, de fanns bara i ett tråg med tio blommor, jag hade inte riktigt plats. Men titta på dem. De är ju supersnygga.

Och nog gick det att hitta plats till dem alltid. Bland annat fick penséerna, som faktiskt fortfarande mådde rätt bra, lämna lådorna på räcket. Och tagetes går ju väldigt bra att samplantera med andra blommor, som tobaksblomma och snöflinga.

Men nu fick det vara nog med tagetes, det fanns helt enkelt inte plats för fler på min balkong.

Men. Då följde jag med Mia till Blomsterlandet. Skulle så klart inte köpa något. Men vad ska man göra när de här dyker upp i ögonhöjd? Tyvärr vet jag inte vad de heter men hem följde de. Finns det hjärterum finns det tagetesrum, som det heter. Om du vet vad den här sorten heter får du gärna berätta i en kommentar.

Som sagt. Tagetes går väldigt bra att samplantera, exempelvis med luktärtor och ringblomma.

Med akleja.

Varför inte med några penningblad?

De funkar bra med million bells också tycker jag.

Med en aster i den bakre krukan, eller varför inte själva i en lerkruka?

Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna i Riksdagen - Nej tack
Free Dawit Isaak

3 kommentarer:

Anonym sa...

Men inte visste jag att set finns så mycket olika tagetessorter. Tror att det har exploderat...
I har köpt en lila potatisbuske och en lavendel samt en vit blomma på balkongen som hon inrett. Kunde inte låta bli och fråga varför hon hade blommer, men det var för insekternas skull😊
Vart tror du det bär hän?

//Marianne

Vonkis sa...

Marianne
Många olika sorter finns det tydligen. Synd bara att jag inte vet vad alla heter.

Det var jag som tipsade henne om potatisträdet. Det ska gå att övervintra så det kan hon testa om hon vill.

Anni sa...

Jag som inte gillat tagetes blir alldeles lycklig av alla moderna varianter! Kul att du gillade Linnetagetesen också, glöm inte att ta fröer i höst!
Suddade dina kommentarer hos mig 👍