söndag, juli 14, 2019

Dag två i Uppsala

Välkommen till ReseBloggen

Tisdagen vr vår andra och sista dag i Uppsala. Vi började i domkyrkan och gick på den guidade rundturen. Sedan gick vi tvärs över gatan till Gustavianum, Uppsala universitetsmuseum.

Vi lärde oss om vikingatiden och om en häst som inte var en häst utan en ko.

Olof Rudbecks anatomiska teater. Byggd under Gustavianums kupol 1662, fast delar av den här är en rekonstruktion från 1950-talet. Han hade sannerligen många strängar på sin lyra den där Olof Rudbeck.

Märkligast var dock att se en mumie ligga i en glasmonter i rummet om Medelhavet och Nildalen. Att en död kropp ska ligga så, till allmän beskådan känns inte helt ok om jag ska vara ärlig. Då spelar det ingen roll att människan i fråga har varit död i drygt två tusen år.

Från Gustavianum åkte vi till Gamla Uppsala. Gamla Uppsala kyrka var den första domkyrkan i Uppsala och även den första ärkebiskopens kyrka. Jag har varit i kyrkan tidigare, på ett barndop, men den gången hade jag av förklarliga skäl inte möjlighet att gå runt och titta på allt som finns i kyrkan.

Statyn föreställer Sankt Erik och är från 1200-1300-tal. Mannen han står på ska symbolisera hedendomen. Triumfkrucifixet är från 1200-talets senare del.

Altaret och altartavlan. Figurerna i skåpet (tavlan) föreställer Jesu korsfästelse, Maria, några lärjungar, helgon och biskopar.

Den stora stolen längst till höger i bild är en biskopsstol och man tror att den är från 1100-talet. Visst är det häftigt med saker som är så gamla och välbevarade.

Det gick guidade turer upp på högarna men vi var för trötta i ben och fötter gör att gå en sådan tur. Istället gick vi till museet och tittade på deras utställning om området.

När vi sett det vi ville i Gamla Uppsala var det dags att åka upp till Ö-vik, Den ömma moderns och min semesterresa är över för den här gången.

Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna i Riksdagen - Nej tack
Free Dawit Isaak

5 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för en intressant, lärorik, underhållande och trevlig semester. Längtar redan till nästa resa!
// Den ömma modern.

Annis sa...

Vad roligt att du besökte "min" stad, synd att vi inte känner varandra på riktigt... då hade jag bjudit på fika :-)

Vonkis sa...

Den ömma modern
Det gör jag med!

Annis
Eller så kan vi lära känna varandra lite på en fika :-)

Anni sa...

Vilken trevlig tur! Så lätt att man missar allt som finns att se på hemmaplan.

Vonkis sa...

Anni
Det är det nog :-)