måndag, juli 08, 2019

Besök på Zorngården

Välkommen till ReseBloggen

När vi var i Dalarna första gången, 2014, gjorde vi ett stopp i Mora för att besöka Zorngården. Den gången kom vi för sent så det blev bara ett besök på Zornmuseet. I år kom vi äntligen in i tid så nu har vi fått se hur Anders och Emma Zorn bodde i Mora.

Huset, som från början bara var en timmerstuga, är en pampig byggnad redan utvändigt och jag lovar att man imponeras väldigt även invändigt. Tyvärr får man inte fota inomhus men där inne finns vackra och moderna rum med bland annat varmvatten och elektriskt kylskåp. Dessutom fick makarna Zorn vattenklosetter ungefär en vecka innan dåvarande kungen fick det på sitt slott.

Vi fick fotografera från punschverandan vid stora rummet på övervåningen. Det går att ana att gräsmattan framför huset är hjärtformat.

Det verkar som att Anders och Emma Zorn var bra arbetsgivare. De som jobbade i gården, och det var några stycken, hade två veckors betald semester om året samt att de fick arbetskläder och hygienartiklar betalda. Dessutom berättade guiden att när Emma dog (hon hade överlevt Anders) hade hon sett till att alla anställda fick en årslön för att klara sig tills de kunde få en ny anställning.

Om du liksom jag gillar att besöka platser där kända människor från förr i tiden har bott, då ska du göra ett stopp på Zorngården.


Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

Inga kommentarer: