fredag, februari 14, 2020

Nazism då nazism nu

Välkommen till NazismBloggen

Söndag 26 januari var jag och A på invigning av utställningen Medlöperi och Motstånd - nazismen i Norrköping då och nu på Norrköpings stadsmuseum, det är en lärorik utställning om nazister verksamma i Norrköping innan, under och efter andra världskriget men även om hur nazismen ser ut idag, både med och utan kostym samt i och utanför riksdagen.

Det var mycket folk på invigningen och jag såg mer än en säkerhetsvakt som gick runt i lokalerna. Och det är ju så det är nu för tiden. Att prata om nazism och rasism har blivit farligt och provocerande.

Morgonen efter invigningen hittades en väska i kamouflagetyg samt en påklistrad davidsstjärna utanför museets entré. I väskan fanns glasögon, tvålar och antisemitiskt material.

I slutet av utställningen finns en vägg med ett kollage av artiklar och löpsedlar med händelser kopplade till nazismen i Östergötland. På en av dem står rubriken SD-politiker utreds för inlägg på nazistsajt och en bild på Sverigedemokraternas styrelse i Norrköping. Det föll inte i god jord så partiet gjorde en polisanmälan mot Norrköpings stadsmuseum och mot Norrköpings kommun. I väntan på utredningen plockades bilden ner. Bara någon dag efter beskedet om polisanmälan meddelade museet att de skulle hålla stängt en dag. Bra jobbat av partiet som anses sig värna yttrandefriheten och gapar om censur så fort de inte får säga vad de vill utan att få mothugg.

Men Norrköpingsborna är inte de som de. Istället för att låta nazisterna och rasisterna sätta agendan och ta över arrangerades en kärleksbombning av stadsmuseet under torsdagen. Det blev många fina hjärtan i alla möjliga färger, former och storlekar som sattes upp på och runt museets entré. Nazisterna gjorde ett försök att störa kärleksmanifestationen (de har ju så svårt för kärlek) men de hamnade minst sagt i underläge.

Det blev inget av polisanmälan om förtal mot stadsmuseet och bilden sitter uppe igen. Men tro inte att Sverigedemokraterna i Norrköping ger sig där. Nej då. Nu har Matthias Olofsson, partiets oppositionsråd i kommunstyrelsen begärt ut museichefens och museipedagogen mailloggar från juni 2018 till idag. Det är över 18 månaders mail-konversationer som ska letas reda på och skrivas ut.

Du blir väl inte förvånad, för det här är SD i ett nötskal. Vi pratar trots allt om partiet som i Sölvesborg vill stoppa utmanande samtidskonst (ska vi gissa att det inte innebär stopp mot Lars Vilks rondellhund?), som i Hörby avskedar oliktänkande förvaltningschefer och som i Norrbotten försöker påverka undervisningen på en skola som berättar om partiets historia.

------

Uppdaterad 16 februari
På tal om Hörby, nu slutar den 25e chefen i kommunen och utställningen Medlöperi och Motstånd på Norrköpings stadsmuseum slog besöksrekord på lördagen när 1012 personer besökte museet.


Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna i Riksdagen - Nej tack
Free Dawit Isaak

5 kommentarer:

Anonym sa...

Ja man kan inte förstå hur folk går på deras lögner.
Sen har en undersökning gjorts som visar att var fjärde sd väljare inte tror på de i regeringsställning....
Fattar inte varför man röstar på de då. Men jag står fast vid att de flesta som röstar på de kommer ångra sig grovt när de kommer till makten. För det tror jag tyvärr att de kommer göra även nationellt.

Anonym sa...

Bra att de visar vad de går för.
Vilket Sverige de kommer att se till att de när de TAR makten, som de säger. Får bara hoppas att människorna ser och inser vad det handlar om. De flesta väljare kommer bli grymt besvikna om SD får majoritet, nationellt.
Önskar att utställning kunde visas i fler städer. Eller att det görs liknande på övriga orter när nazismen varit aktivt.

/Marianne

Anonym sa...

Det som inger hopp är att höra om kärleksbombningen. ❤️

Vonkis sa...

Det är ju inte klokt egentligen. Varför rösta på ett parti man inte vill ska regera? Då måste man väl någonstans ändå förstå vad deras politik skulle betyda i praktiken men varför rösta på en politik man i slutändan inte tror på?

Ja, det är ju inte bara i Norrköping som nazister finns och funnits.

Ja, kärleksbombningen är ett ljus i mörkret.

Anni sa...

Jag envisas med att tycka att blanka röster borde ge tomma stolar i riksdagen - ett mycket bättre sätt att missnöjesrösta än att ge rösten till ett rasistiskt kvinnohatande parti.
De är som T***p, biter sig själva i svansen utan att det får effekter. Folk är på riktigt korkade när de röstar på idioter.

Utställningen skulle jag också vilja se!