söndag, februari 02, 2020

Kulturtant på Nationalmuseum II

Välkommen till KulturBloggen

Så har jag begått besök-på-museum igen. Det blev andra gången gillt för utställningen 1989 - kultur och politik. På utställningens sista dag åkte jag upp till Stockholm och den här gången kom jag in. Ja, jag var ju inte själv, jag hade sällskap av K.

Direkt när vi kom in möttes vi av en tv-vägg där nyhetsklipp från 1989 rullade och det var verkligen mycket som var omvälvande som hände det året, och mycket jag kände igen.

Berlinmuren föll, Nicolae och Elena Ceaușescu avsattes och mördades i Rumänien, fria val i Östblocket där Solidaritet i Polen och Charta 77 i Tjeckoslovakien dröjer sig kvar i minnet. Men starkast i minnet sitter ändå studentprotesterna och massakern på Himmelska fridens torg i Kina. På någe vis är det talande att massakern sker samma dag, 4 juni, som Solidaritet fick över 80 % i Polens första fria val på 40 år. Bilden är tagen av Stuart Franklin 29 maj 1989.

Det här fotot är taget av Boris Mikhailov i närheten av staden Slovjansk i Ukraina 1986 och ingår i bildserien Salt Lake. En solig dag med familjen på,en kurort. Sjön tros ha läkande effekter, därför struntar man i utsläppen från de många och stora rören från fabrikerna. Det är ändå något fint över den här bilden, mitt i det absurda.

Budskapet från kollektivet Guerrilla Girls är lika aktuellt idag som det var 1989.

Fotot längst ner till höger är taget av Abbas och visar demonstrationer mot Salman Rushdies Satansverserna.

På utställningen fanns även dessa två kontroversiella verk. Salman Rushdies roman Satansverserna och Andres Serranos Immersion (Piss Christ), som föreställer ett krucifix i plast som sänkts ner i behållare med Serranos eget urin. Jag ska vara ärlig och säga att jag inte kommer ihåg att jag hört talas om Immersion (Piss Christ) tidigare. I efterhand har jag läst på lite om verket och det har verkligen skapat kontrovers. Biskopar har velat förbjuda museer att visa det och fotografiet, som var det enda på utställningen som skyddades med glas, har flera gånger vandaliserats. När Immersion (Piss Christ) visades på Kulturen i Lund 2007 vandaliserades det med järnrör(!) av fyra nazister och 2011 var det en grupp katolska extremister som förstörde fotot när det visades på ett galleri i Paris. Jag gissar att SD i Sölvesborg skulle klassa Immersion (Piss Christ) som utmanande samtidskonst och därför försöka stopp den från att visas i kommunen.

I ett litet rum satt mängder med skivomslag uppsatta, bland andra Roxettes Look Sharp! Neneh Cherrys Raw like sushi och Madonnas Like a prayer. Men det var Sonic youths Starpower som fångade K:s uppmärksamhet. Visst måste det vara från det här omslaget som inspirationen till The pale man i Pans labyrint av Guillermo del Toro kom.

Jag kan inte besöka Nationalmuseum utan att titta på Familjen Jennings av Alexander Roslin. Den är helt underbar.

Titta bara, det ser ju ut som att det är riktigt tyg jag fotat!

En annan, mer bisarr favorit, är Théodore Géricaults De avhuggna huvudena. Bra då att det finns roliga filter så man vågar lägga upp en bild av verket.

Visst är Madame Saint-Ange Chevrier av Louis-Léopold Boilly väldigt lik Mary Bennet i Stolthet och Fördom från 1995.

Det blev en lång och härlig dag med K på Nationalmuseum, där kan man gå hur länge som helst. Dessutom har de väldigt bra mat i restaurangen så man behöver inte gå därifrån för att äta.


Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna i Riksdagen - Nej tack
Free Dawit Isaak

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken härlig dag du haft!
Är det sista veckan nu? Tråkigt i så fall...
// Marianne

Anni sa...

Piss-konst istället för mens-konst, eller? Tufft för SD :-)
Pans labyrint behöver jag se om, det var länge sedan nu!
Och Mr Darcy ...
Mmmm ...