onsdag, februari 24, 2021

Den trehundratrettionionde dagen: Instagramtips

Välkommen till IsoleringsBloggen

Dag trehundratrettionio i isolering och jag tänkte att det kunde vara en bra idé att tipsa om några Instagramkonton jag lärt mig mycket av. Håll till godo, här kommer kontonamn och en kort presentation.

Bilan Osman, journalist. Tidigare på Expo nu på Etc.

En svart feministBara en svart feminist och mina tankar, kämpar mot rasism, för jämlikhet och utökade rättigheter för kvinnor och minoriteter.

Enligt porrforskningen, ett nystartat konto som tittar på vad forskningen säger om porr.

Hanna Bergwall, jurist, målsägandebiträde, feminist och före detta ätstörd.

Ina Omma, information, reflektion och diskussion kring samisk kultur, identitet, normstruktur, fördomar, rasism och vår omgivning.

Isaak Betlehem, krönikör, författare till självbiografin Mitt liv utan dig, sommarpratade 6 juli 2020.

Karinkajjan, opinionsbildare, kroppsaktivist, författare till boken Livsviktigt: en handbok i kroppspositivt föräldraskap.

Khadijaskitchen.se, ett matkonto som drivs av Khadija Mahamud, mitt somaliska kök och övriga kök.

Kvinnohistoria, viktiga och intressanta händelser utifrån datum, med fokus på kvinnor.

Mansbebisar, vardagsberättelser om hur det är att möta och/eller leva med mansbebisar. Godkänner bara nya kvinnliga följare med personliga konton.

Moominiatures, ett riktigt feelgood-konto där vi får följa framväxten av en muminvärld i miniatyr och ibland ger sig Mumin, Filifjonkan eller någon annan av invånarna sig ut på äventyr.

Raserietpodden, kopplat till Raseriet - podden med programledaren Amie Bramme Seyoch och skribenten och föreläsaren Fanna Ndow Norrby som skrivit boken Svart kvinna. De har även gjort dokumentären Amie och Fannas striptrip som finns att se på SVT Play till 11 januari 2022.

RasprofileringSyftar till att uppmärksamma vittnesmål om rasprofilering och belysa kontrasterna mellan priviligierades upplevelser mot rasifierades.

Schyssta snubbar, anonyma berättelser och screenshots på mäns beteenden online.

Shittorskarsays3.0, konversationer med torskar.

Smaklös, illustratören, charmören och posören Ella Jax, som jag köpte två prints med Carl Larssontolkningar av i somras.

Stulen identitet, adoptionskritiskt konto för feministiskt/postkolonial analys av adoption.

TNKVRTEn interaktiv plattform som syftar till att exponera orättvisor genom personliga berättelser, vittnesmål, nyheter och annat tänkvärt.

Tro och politik, drivs av Anna Ardin och Mattias Irving, Ordförande & vice i Hjärta - en förening inom Socialdemokrater för tro & solidaritet som vill se mer hjärta i politiken. Anna Ardin har skrivit boken I skuggan av Assange: Mitt vittnesmål.

Vardagsrasismen, feminism, rasism, adoptionskritik och en hel del annat. Det konto som fick mig att ändra syn på adoptioner.

Ja, det var mina tips. Har du något konto du vill tipsa om får du självklart göra det i kommentarerna.

2 kommentarer:

Anni sa...

Mycket viktigt och seriöst i din lista.
Jag följer mest bakverk och trädgård, det är förödande för min karaktär.

Vonkis sa...

Anni
Bakverkskonton vågar jag inte följa, herre min je så det skulle bli.