lördag, december 28, 2013

Ö-vik mot rasim och nazism

Välkommen till AntirasistBloggenIdag har jag demonstrerat i Örnsköldsvik mot rasism och nazism. Vi var cirka 500 personer som trotsade decemberregnet för att gemensamt gick från Oscarsgallerian ner till torget för att visa alla rasister och nazister att nu är det nog. Och det kändes så jäkla bra. I Ö-vik, där det knappt går att få sittplatspubliken att klappa händerna för att heja på Modo, där tog sig alla dessa människor tid att faktiskt ge sig ut och manifestera mot rasism och nazism. Och det var just de begreppen som användes. Ingen fegade ut och sa främlingsfientlighet.

Då kliver Emil Källström, centerpartistisk riksdagsman från Örnsköldsvik, upp på scenen och säger att händelsen i Kärrtorp beror på att nazister och rasister är rädda och känner sig motarbetade. Hur man kan misslyckas så till den milda grad i sin analys är rätt imponerande. Däremot ska Emil ha en eloge för att han alls deltog i denna antirasistiska manifestation.

Tack och lov då för Linda Gidlund från Diskrimineringsbyrån i Uppsala. Hon visade med flera exempel att det faktiskt är precis tvärt om, att gränserna för vad som är ok att göra och säga har flyttats. Att när Agenda har frågeställningen Hur mycket invandring tål Sverige så har man köpt den rasistiska problemformuleringen. Eller när DN tar in en annons om "sanningen" om invandringen så gör de dessa lögner till legitima argument. Att det i dagens Sverige målas upp ett scenario av vi och dem där din rätt att finnas här beror på om du bidrar med något till samhället eller inte. Tack Lina för att du klargjorde hur det faktiskt är.

Tyvärr finns det många fler exempel.
Vi har en migrationsminister som talar om invandrare som volymer och volymproblem, som säger att de flesta som gömmer papperslösa inte är blonda och blåögda och därför är det inte bra att gömma papperslös.

Vi har en kulturminister som hugger in i en tårta förställande en naken svart kvinna och som sedan försvaras med att kulturen måste vara fri. Men när Jason Diakité i en låt sjunger om att slå Jimmie Åkesson gul och blå tas det bokstavligt och får konsekvensen att riksdagens talman inte närvarar när Diakité tar emot pris från 5i12-rörelsen för sitt antirasistiska arbete, för det är för kontroversiellt, etc. etc.

Men. Idag var vi alltså 500 människor som visade att nu är det nog, nu tar vi kampen mot rasism och nazism på arbetsplatsen, i skolan, i affären och vid valurnan.

Jag avslutar inlägget på samma sätt som dagens manifestation, med Michael Jacksons Man in the mirror.

I'm starting with the man in the mirror
I'm asking him to change his ways
And no message could have been any clearer
If you wanna make the world a better place
Take a look at yourself, and then make a changeLäs mer
Allehanda Allehanda
P4 Västernorrland Mittnytt

Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

3 kommentarer:

Flobben sa...

God Morgon....Morgon... morgon. Det ekar här. Är jag först? Otroliga +8 gr. i Ronneby. Jag är inte ledsen, tittar på den sakta snurrande elmätaren med förnöjelse. Men det är grått och mörkt, men vägarna är torra. God forsättning på Julen förresten. :-)

Vonkis sa...

Flobben
Jo, det där med mindre elförbrukning är ju en vinst nu när snön och kylan håller sig borta.

Men du, gruppträffen är i det här inlägget :-)

http://vonkis.blogspot.se/2013/12/melodikrysset-vecka-52-2013.html

Anonym sa...

Du är så träffsäker i din analys!
Det var flera bra talare, meed flera infallsvinklar, men störst avtryck gjorde Lena Gidlund med den fakta som hon gav oss.
Är också imponerad av den kvinna som varit i Sverige endast tre år. Tyvärr hörde jag inte namnet.

// Marianne Vestin