söndag, augusti 08, 2010

Folkpartiets snäva syn på barn, föräldrar och skola

Välkommen till SkolBloggen

Förra veckan presenterade Jan Björklund förslaget att skolk ska skrivas in i betygen. Vad jag anser om det förslaget kan ni läsa här.

Idag var det dags att presentera nästa skolförslag från Folkpartiet Föräldrar ska kunna tvingas att vara med sina barn i skolan, bland annat för att stävja bråk.
Sedan jag 2004 fick min första anställning inom skolan har jag stött på en hel del Du-får-göra-som-du-vill-föräldrar och Mitt-barn-gör-aldrig-något-dumt-föräldrar.

Låt mig ge några få exempel.

En pojke hade kastat snöboll i skolan. Pappan säger att Han kastade ju bakom gympasalen, det finns grader i helvetet.

Eller pappan som ansåg att hans son hade alla rättigheter att vägra göra uppgifter som den tioårige sonen inte såg någon mening med.

Sedan har vi föräldrarna som alltid svarar med Vår son/dotter säger att han/hon inte har gjort så och vi väljer att tro på honom/henne.

Jag vill inte ha någon av dessa föräldrar i mitt klassrum. De skulle inte på något sätt hjälpa om situationen är jobbig. De skulle snarare underminera min auktoritet inför barnen och så skulle ingen lyssna på mig alls.

Vi ska inte heller glömma de föräldrar som sliter som djur med sina barn, som tar dem till kuratorer, går föräldrautbildningar, som får ont i magen varje gång telefonen ringer för tänk om det är skolan som ringer och berättar vad dumt vårt barn har gjort idag igen. De föräldrarna är inte heller så bra att ha i skolan. De har nog med konflikter med sina barn före och efter skoltid. Om barnet inte lyssnar på dem hemma kommer de inte heller att lyssna för att föräldrarna befinner sig i skolan.

Missförstå mig inte. Alla föräldrar har all rätt att komma och hälsa på i skolan, jag välkomnar dem. I enstaka fall kan det absolut vara till hjälp att föräldrarna är med sitt barn någon eller några dagar i skolan, men att använda föräldrars närvaro som ett tvång och i förlängningen ett hot om du inte sköter dig måste dina föräldrar vara med dig i skolan, håller inte.

För en del av de oroliga barnen kan skolan, de gånger man är där, vara ett andningshål. Hur känns det för barnet med en eller två alkoholiserade föräldrar att mamma eller pappa ska tvingas till skolan. Ska det barnet behöva oroa sig för om föräldern är full eller nykter under skoldagen?

Nej du Björklund. Det blev inte så bra den här gången heller.

Läs mer
SvD SvD SvD SVT SVT Aftonbladet Aftonbladet Örnsköldsviks Allehanda Expressen Dagen DN

Äter du plåster när du fått magsår?

Badlandshyena

FRA:are – download torrent Piracy HA
Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna i Riksdagen - Nej tack
Free Dawit Isaak

13 kommentarer:

Hasse sa...

I USA finns det skolor med Internetanslutna kameror i klassrummen. Endast skolans personal och föräldrar har tillgång till sidan som visar filmerna. Det skulle kunna vara ett steg på vägen.

Barnen vet inte om eller när deras föräldrar tittar. Samtidigt blir det lätt att bevisa elevernas störande beteende för deras föräldrar.

I slutändan lär det dock alltid finnas barn som missköter sig oavsett tillsägelser och övervakning. Dessa kan flyttas till mindre klasser i särskilda skolor långt ifrån de skötsamma elevera där de åtminstone inte stör andra.

Anonym sa...

Jag tror att få av de föräldrar du var orolig för att få påhälsning av i klassrummet skulle bidraga negativt. Säkert har du något att säga till om om det blev så. Och då det fungerar slipper ju de oskyldiga ungdomarna bli störda i sin undervisning, och dessa situationer är väl värda att hitta. Dessutom finns det en stor poäng i att redan själva risken att morsan ska komma till lektionen får ett och annat busfrö att skärpa till sig...

Kerbie sa...

Tänk vad mycket bra saker du kommer driva igenom framöver. Du har många idéer och mycket erfarenhet. Jag ser med spänning fram emot att se vad som händer i din närmsta framtid. Det kommer bli något alldeles storartat och fantastiskt.

Bloggblad sa...

Här finns några av orsakerna till att jag inte vill ha klass längre...

Du glömde föräldern som hänger sig över grannens barn som vill ha hjälp av fröken "nu ska vi se hur fröken löser det här!" och sen betygsätter mina lektioner steg för steg...

Bloggblad sa...

(Apropå den föräldern, så har jag inte haft hjärta att tala om för honom vad en del av hans patienter säger om honom...)

Cecilia N sa...

Det skulle även vara intressant vad arbetsgivaren säger om att föräldern måste vara på skolan med tonåringen.
Eller är det tänkt att man ska ta ut semester för det?
Och hur tänkte då herr Björklund ordna den här situationen under höstterminerna?

För yngre barn finns/(fanns?) ju fk-konton för dylika hyss, men tonåringar?


Förutom av de anledningar som du och Bloggblad framfört ...

Tony sa...

"Jag vill inte ha någon av dessa föräldrar i mitt klassrum..."

Nu handlar det om barnen som går i skolan och inte om dig. Barnen måste komma först. Och det är det Björklund anser och som jag tycker är mycket bra.

Skolk i betygen, betyg i ordning och uppförande, islamskt-kvinnornedringsförbud och föräldrar till bråkiga ungar i skolan är de vettigaste förslagen på mycket länge från en politiker.

Vonkis sa...

Hasse
Ja, visst vill man som lärare att föräldrarna skulle se hur deras barn beter sig mellan varven men bäst vore så klart att de litade på vad vi vuxna i skolan säger.

Det går inte att utarma skolan på resurser och samtidigt kräva "ordning och reda". Men det kanske en del av Fp:s agenda. Göra folk missnöjda med den kommunala skolan ->fler väljer bort den kommunala skolan ->färre vill betala skatt till den kommunala skolan -> Den kommunala skolan avskaffas helt...

Anonym 12:59
Jag har redan varit med omdet flera gånger, och då har jag inte jobba som lärare i allt för många år. Tro mig, det hjälper inte att ha dessa föräldrar i klassrummet. De stjälper mer än de hjälper.

Kerbie
Tack så mycket

Bloggblad
Nej, klasslärare är inte det roligaste att vara alla gånger. Ja just ja, den föräldern finns ju också, och förton olika typer till.

Cecilia N
Ja, det skulle verkligen vara intressant att höra vad arbetsgivarna säger om det här förslaget, än så länge har det varit tyst från det hållet.

Tony
Att ha föräldrar i klassrummet som underminerar lärarens auktoritet är inte bra för barnen. Föräldrar som fnyser åt undervisningen, som säger att reglerna är idiotiska, som tycker att läxan är onödig o.s.v. och som säger det, inför barnen, hjälper inte till att få en bra klassrumssituation. Istället blir det fritt fram för eleverna att bete sig hur de vill, för mamma och/eller pappa tycker att läraren gör fel.

Tony sa...

Vonkis.

Auktoriteten är redan borta från lärarna. Det du pratar om är en mycket liten företeelse och kan inte sättas in i det stora perspektivet.

Att lärarna har tappat auktoritet har vi vänsterblocket att tacka för. Som har lett till att det är mer bös som driver runt och förstör.

Cecilia N sa...

Eller så kan man tacka systemet som gör att det är möjligt för en ungdom som nyss gått ut gymnasiet att springvicka på högstadiet.

Det gör att folk får utrymme att tänka: Är inte lärarens jobb svårare än att man kan göra det direkt efter gymnasiet, varför ska man då kosta på sig utbildning som kräver både ansträngning och ekonomiska uppoffringar? Och varför klagar de där lärarna hela tiden? Gnällkärringar. De har ju lov varenda lov. (Vilket de inte har.)

(fd lärare)

Mathias sa...

Mig veterligen är det högerblocket som styr nu eller är jag helt missinformerad? Är det inte deras fel att lärarna inte fått någon auktoritet eller hur länge kan man skylla på gångna tider?

Fyra år är en väldigt lång tid att genomdriva förändringar på och har det inte hänt än kommer det nog inte hända på nästkommande fyra år heller. Du får skylla på vänsterspöket så mycket du vill Tony, vi som lever i verkligheten skyller på de som för närvarande har makten men inte använder den konstruktivt.

Vonkis sa...

Tony
att lärare tappat makten beror till viss del på den eländiga skolpengen. Över hälften av de rektorer jag jobbat under har varit livrädda för att stöta sig med föräldrarna, för om föräldrarna blir sura kanske de flyttar sina barn till en annan skola och då får den "gamla" skolan mindre pengar att röra sig med. Jag har haft rektorer som har saggt till mig att inte stöta mig med olika föräldrar, att tänka på vad jag säger när vissa föräldrar är med för att de granskar oss så noga, rektorer som gått med på att ändra tider för utflykter för att någon bråkig förälder inte tyckte att den första planeringen var bra nog, rektorer som gått med på att lämna ut våra rastschema till föräldrar som vill hålla koll på vilka lärare som är ute vilka raster. Men det kanske också är vänsterblockets fel?

Cecilia N
Vi har inte bara lov hela tiden, vi har ju rast flera gånger om dagen också och fikar alltid en massa bullar och kakor inne på arbetsrummen...

Mathias
Amen.

Cecilia N sa...

http://www.alltforforaldrar.se/snack2/forumdisplay.php?f=96&fav=fav

Förhoppningsvis hamnar man på allt för föräldrars skolsnack på den länken.

Där finns ett intressant ämne: "Hur stoppa Björklunds skolpopulism"