lördag, januari 28, 2012

Sent ska ACTA-bevakningen vakna?

Välkommen till ACTABloggen

2009 års sista dag var jag uppe i Umeå hos några vänner för att fira nyår.

Aktuellt hade ett längre reportage om ACTA-avtalet. Inslaget, och det blogginlägg jag sedan skrev, handlade inte om själva avtalet, utan fokus låg på det faktum att det var väldigt mycket hemlighetsmakeri kring förhandlingarna. Exempelvis hade inte riksdagsledamöter rätt att läsa några handlingar från förhandlingarna. Det gick knappt att få veta vilka som satt med på förhandlingarna.

Utan att överdriva kan jag säga att nyheten inte gjorde speciellt mycket väsen av sig. En sökning gav en artikel om ämnet och den stod Expressen för.

Två år har gått sedan Aktuellts reportage. Nu är ACTA-avtalet påskrivet. Då kommer reaktionerna reaktionerna från gammelmedia. Lite väl sent kan jag tycka.

Dessutom tycker jag att det är intressant att se hur media hanterar regeringens hållning i den här frågan.

Det är inga livesändningar från vare sig justitie- eller utrikesdepartementet. Visst, både justitieminister Beatrice Ask och handelsminister Ewa Björling har sökts för kommentarer, men det står inte förton journalister utanför vare sig departement, regeringskansli eller Moderaternas partihögkvarter för att ställa dem till svars för undertecknandet.

Vad It- och energiminister Anna-Karin Hatt tycker i frågan verkar inte vara intressant över huvud taget. Hon har inte ens sökts för kommentarer.

Vi får väl anta att ACTA-avtalet inte är en bra historia...

Samtidigt verkar det som att SOPA och PIPA stoppas i USA, för hur länge är oklart, och Twitter inför censur i länder där inlägg bryter mot lagen.

Läs mer
Bloggar

Jing Kulturbloggen Calandrella Dagens Bild Lotta i USA Ingen kommentar

Media
SVT SVT SVT SVT
Sveriges Radio SR SR SR
DN DN DN DN
SvD SvD SvD SvD SvD
Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet
IDG IDG
Expressen Dagens Media
The guardian Financial Times

FRA:are – download torrent Piracy The Pirate Bay
Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

Inga kommentarer: