söndag, april 01, 2012

Jag lovar för du lovade

Välkommen till LöftesBloggen

Temat för årets Earth Hour var I will if you will, jag lovar om du lovar.

För syftet med Earth Hour är, som jag skrev igår, INTE att under en timme på dygnet spara el.

Syftet med Earth Hour är att skicka en politisk signal till makthavare om att ta klimatförändringarna på allvar, och därigenom uppmärksamma och skapa ett engagemang i frågan. Earth Hour är inte en energisparkampanj.

I år har massor av privatpersoner, företag och organisationer klimatutmanat varandra för att tillsammans, på både kort och lång sikt, vända klimatutvecklingen.

Trots det väljer media att efter varje Earth Hour skriva att energibolagen inte ser någon större effekt under den timma många av oss släckte våra lampor och elektronisk utrustning. Några gör sig även lite extra dumma genom att skriva att det är mer energisparande att sänka värmen i sitt hus med en grad, eller att ta kortare duschar.

Alla kan se när Globen, Eiffeltornet, Operahuset i Sydney etc. släcks ner. Hur skulle en sänkning av temperaturen i samma byggnader visas på samma effektfulla sätt???


Igår lovade jag att inte dricka läsk eller kolsyrat vatten på flaska under en vecka för varje person som lovade att minst en gång byta ut pasta eller ris mot potatis. Resultatet blev att jag från imorgon måndag ska hålla uppe med just läsk och kolsyrat vatten i fem veckor. Om du väljer potatis istället för ris en gång i veckan kan du minska dina utsläpp med 100 kilo per år.

För varje liter producerad läsk eller mineralvatten bildas 0,5 kila växthusgasutsläpp.

Så tack vare gårdagens manifestation har jag och två andra människor minskat våra utsläpp med några kilo, förutom att vi släkte våra lampor. Varför inte skriva artiklar om sånt istället?


Jag lovar om du lovar
Earth Hour City Challenge
I will uf you will
Klimatsmart i hemmet (pdf)

Läs mer
Aftonbladet Aftonbladet SVT SVT SvD SvD DN DN DN Arbetarbladet GP GP GP


FRA:are – download torrent Piracy The Pirate Bay Cyberforce Anonymous Mediafire
Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

1 kommentar:

Therese sa...

Vad bra gjort :)