torsdag, mars 20, 2014

Flumminister utan vetenskaplig förankring

Välkommen till FlumBloggen

Det går inte att ”känna” mattetalen. Man kan inte samtala sig till ett deriveringsresultat. Man kan inte uppleva en andragradsekvation. Det hjälper inte om hela gruppen håller varandra i händerna och känner tillsammans, man hittar ändå inte svaret på Wikipedia. Det finns helt enkelt bara en teknik och det är att man räknar och sedan repeterar man det tills det sitter. Det är så man lär sig att räkna.

Det är så Anders "Har svårt att få till rätt prognoser" Borg beskriver matematikundervisningen i svensk skola.

All undervisning i skolan ska vila på vetenskaplig grund så vad säger då forskningen om matematikundervisningen?

På skolverket.se kan man i artikeln Dimensioner av ett hälsosamt matematikklassrum se ett klipp med Alan Schoenfeld, professor i pedagogik och matematik vid University of California, Berkeley där han bland annat berättar att en av sakerna han tittar på i sin forskning är om eleverna har möjlighet att prata matematik, att utveckla sakkunskap och uppmärksammas deras kompetens. Ooops...

Mona Røsseland, Doktorgradsstipendiat på universitetet i Agder, säger Dialogen med eleverna är jätteviktig. Man måste prata matematik. Fråga – varför gjorde du så här? /.../ För matematik är inte bara siffror. Det är inte bara svaret som räknas. Vägen dit är minst lika viktig. Genom dialog, ord och bilder kan elever få en matematisk helhetskompetens. När eleverna känner tillit till sin kunskap kan de söka vidare kunskap. Ooops...

I Tro på framgång viktigt för lärandet av algebra, en annan artikel på skolverket.se, säger Per-Eskil Persson, fil.dr. i Matematik och lärande Stöd från andra elever och arbete i små grupper visade sig också vara betydelsefullt för elever med både goda och mindre goda förkunskaper.

Enligt Johan Lithner, professor i matematisk didaktik vid Umeå universitet, beskriver Borg någonting i skolan som inte finns. Nu ska du inte tro att Anders Borg backar från det han sagt. Nej då, för han vet bättre än professorer filosofie doktorer.

Som sagt. All undervisning i skolan ska vila på vetenskaplig grund, när ska samma krav ställas på skolpolitiken?

Läs även
AndersBorg, du behöver göra din läxa.

Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak
#Blogg100

3 kommentarer:

Bloggblad sa...

Min kommentar blir bara ett enda HALLELUJA att skolan är slut för min del. Jag har ägnat den 40 år av mitt liv + de 16 år som jag själv pluggat.

Petra sa...

Har inte så mycket övers till våra skolpolitiker varken nationellt eller de kommunala. Mer tänker jag inte skriva. Är mest irriterad just nu främst på våra kommunala politiker i min kommun.
Det viktigaste är att ha lägst skatt i Sverige. De är så väl medvetna att de bor en stor andel välutbildade föräldrar i kommunen.
Men nu börjar många tröttna.

En som kan vara lycklig lottad att ha utbildade och medvetna föräldrar som gör mycket av det som skolan borde göra är min egen son, men vad gör man inte för sina barn.

Vonkis sa...

Bloggblad
Förstår ditt hallelujande :-)

Petra Linusson
Förstår din frustration. Det är inte ok det ni varit (och är) med om. Barnens utbildning ska inte hänga på att det finns föräldrar som kan göra det skolan misslyckas med. Bedrövligt, minst sagt.