onsdag, juni 30, 2021

Den fyrahundrasextiofemte dagen: Semester

Välkommen till IsoleringsBloggen

Dag fyrahundrasextiofem i isolering. Nu har jag jobbat min sista arbetsdag för det här läsåret, nu blir det semester!

Firade med att ta en liten vattningstur till odlingslotten och hjälp vad det hänt saker där sedan jag var där i söndags. pumporna får inte plats i pumpabädden och då har det bara kommit några enstaka frukter än.

Inser att rödvinbärsbusken behöver mer stöd och att vi verkligen behöver plocka bären på den.

Ursäkta för världens sämsta bild på en stor zucchini. Men den var stor. Skördade runt sex stycken och det fanns fler som jag lämnade kvar, det behövs en kniv för att skära av dem. 

Ja ja, nu ska jag se veckans avsnitt av Loki, undrar om några vattenskotrar är med den här gången.

tisdag, juni 29, 2021

Den fyrahundrasextiofjärde dagen: Drömuppdrag?

Välkommen till IsoleringsBloggen

Dag fyrahundrasextiofyra i isolering. Som ni vet är jag inget fan av fotboll, allt som oftast är matcherna rätt tråkiga. Dock såg jag att Schweiz vann över Frankrike i en slutspelsmatch så jag kollade på ett klipp hos SVT. 

Men vet ni vad jag reagerade på? Runt hela planen sitter det funktionärer med ryggen mot planen, jag antar att de ska hålla koll på publiken. Men tänk att anmäla sig som volontär på ett mästerskap, jag gissar att man gör det för att man gillar sporten, och så ska man sitta med ryggen mot spelet och missar hela matchen. 

Så nära och ändå så långt borta.

måndag, juni 28, 2021

Den fyrahundrasextiotredje dagen: Är kusten klar?

Välkommen till IsoleringsBloggen

Dag fyrahundrasextiotre i isolering. Så har då äntligen väggamplarna kommit upp, för nu ska väl risken för att duvj*vlarna ska försöka bygga bon i dem vara över? Nu håller vi gemensamt tummarna för att begoniorna ska trivas här i halvskuggan.

söndag, juni 27, 2021

Den fyrahundrasextioandra dagen: Genomtänkt

Välkommen till IsoleringsBloggen

Dag fyrahundrasextiotvå i isolering. Tanken var att jag bara skulle förbi odlingslotten en snabbis för att lämna två säckar med jord jag hade i bilen. Men så såg jag hur väldigt högt och tjockt gräset blivit. På grund av ryggvärk och regn i en osalig allians har gräset inte blivit klippt på två veckor. Ja ni förstår hur det såg ut. Så när en av grannarna var klar med sin klippning fick jag överta gräsklipparen. 

Nu var det tack och lov inte den där överj*vliga värmen men temperaturen var nog runt 25 i alla fall, så svetten rann i vanlig ordning. Eftersom jag inte hade planerat att stanna på lotten hade jag inte med mig något vatten. Ja fy fasen, det var inte så härligt. Dessutom hade jag lyckats få lite bensin på händerna när jag skulle kolla hur det såg ut i tanken så det där med att dricka ur kranarna vid tunnorna var inte heller ett alternativ.

Nå ja. Uppenbarligen dog jag inte i alla fall men det blev ett stort glas med svartvinbärssaft och grape tonic och en sval dusch när jag kom hem. Det var välbehövligt.

lördag, juni 26, 2021

Den fyrahundrasextioförsta dagen: Blommor, frukter och så lite fågelsång

Välkommen till IsoleringsBloggen

Dag fyrahundrasextioett i isolering. Tänk vad man kan hinna med när man inte behöver sova hela dagen. I vanlig ordning när det är lördag blev det till att lösa Melodikrysset i bästa gruppen. Sedan började Fejk med Anna Charlotta Gunnarson  om rösten men eftersom jag ville komma iväg till lotten hann jag bara höra början. Tur det finns att lyssna på på URplay.

Innan lotten blev det dock en sväng till Byggmax för att införskaffa en järnsåg. Hängrännan skulle sågas till. Sågandet var betydligt svettigare än jag räknat med. Hujeda mig, men med tanke på att det redan då hördes lite muller i fjärran var det inte konstigt att svetten rann. Tyvärr kunde jag inte få hela hängrännan på plats på egen hand, de två delarna måste sättas ihop när de är på plats på växthuset. Men nu är den i alla fall sågad.

Nu blir det många bilder, igen. Håll i dig.

Vi börjar inne i växthuset. Oj så det växer här inne. Jag måste komma ihåg att köpa snören så vi kan binda upp både tomater och gurka.

Tomaterna som Suzan sått har blommat för fullt och det har även kommit några frukter.

Tomaterna jag fått frön av från Anni har också börjat blomma så smått. De som var skraltiga så länge, nu är de riktigt stora.

Undra om det är en sort som ska tjuvas eller inte. Det är cocktailtomater så det kan vara så att de inte ska tjuvas.

Frukterna på gurkorna blir fler och större. De ser rätt roliga ut där de växer.

Vi har några blommor också där i växthuset. De får vara där i väntan på att vi ska göra de två sista små rabatterna framför odlingslåda tre och fyra.

Nakenfröpumpan är på väg att klättra ut från pumpabädden. Ser ni de två blommorna på den?

Som vanligt kom koltrasten och hälsade på och sjöng för mig. Efter en stund fick den sällskap av en kompis och när de sjungit klart gick det omkring i pumpabädden och sprätte runt. Förhoppningsvis var det mördarsniglar de letade, och hittade.

När jag kom hem började det mullra igen men det var för långt borta för att det skulle vara lönt att spela in. Både fontänen och trafiken nedanför överröstade. Men himlen var vacker ändå.

Svartöga(n eller t?) har hittat till blomma för dagen. Vi får se hur det går med det. För säkerhets skull satte jag ner en bambupinne i lådan så svartöga får något mer att klättra på.

Den där pinnen ser ju inte superrolig ut men det blir väl bättre när det börjar klättra lite svartöga på den, hoppas jag. När jag ändå var igång virkade jag lite garn och satte i spaljén till blomma för dagen, som uppenbarligen föredrar att klättra rakt upp mot att växa på diagonalen.

Blomlådorna med tagetes ser betydligt roligare ut nu än när jag planterade dem för ca tre veckor sedan. Ser ni den orangea blomman längts upp i mitten?

Det ska vara en tiger eyes men jag tycker att den är fasligt lik linnetagetes. Ja ja, då ska jag inte köpa den någon mer gång.

På balkongen är det en orange lejongap som slagit ut först, och många knoppar har den på gång.

Melodikrysset vecka 25 2021

Välkommen till KryssBloggen

God morgon löjlisar och olöjlisar. Tänka sig, lagom till midsommar kom regnet och jägarns så välbehövligt det var. veckan som var har det gått åt nästan sex liter vatten på balkongen varje vattning, ibland har jag behövt vattna morgon och kväll. Igår gick det åt 1,5 liter. Så nu vet ni det.

Bjästa, det är ju mina hemtrakter det.

Sommaren är kort med Tomas Ledin, som ju lite ofrivilligt blev viral i veckan när Liberalerna i Örebro ville sprida lite härlig stämning.

I natt jag drömde något som
jag aldrig drömt förut
Jag drömde det var fred på jord
och alla krig var slut

Johann Strauss den yngres vals An der schönen blauen Donau och Donau är en flod.

Från en flod till några andra, Boney M med Rivers of Babylon och en del andra låtar.  Lasse tog att vågrätt åtta skulle vara just Boney M innan krysset började.

Evert Taubes Vals i Furusund sjöngs av östgöten Mats Paulson.

Musiken kommer från Roy Anderssons film Sånger från andra våningen. Musiken är komponerad av Benny Andersson.

Myra Granbergs Lose my mind har stor chans att bli årets sommarplåga, inget mig emot.

Efter en väldigt lätt första halvtimme smackar Eldemannen in en opera. Tack för den. Som tur är löser jag ju inte krysset på egen hand och mina fina medkryssare vet minsann att det var musik från Rhenguldet av Richard Wagner som spelades.

Jaha, Dirty dancing, en av filmhistoriens allra mest överskattade filmer. Då var det sagt. Jennifer Grey spelade mot Patrick Swayze, (I've had) The time of my life sjöngs av Bill Medley och Jennifer Warnes.

Var bor du lilla råtta?
I en hatt
Vad gör du klockan åtta?
Jagar katt
Hur många ungar har du?
42
Hur mår din mor och far då?
Si och så

Robert Broberg ville aldrig att sommaren ska ta slut.

Tom Jones får avsluta krysset med Help yourself.

Ja men då var även detta kryss löst och inklickat. Tack alla som var med denna midsommardag, ta hand om er så sörs vi igen nästa lördag. Själv ska jag se till att köpa mig en såg och såga till en hängränna.

snabbgenomgången
L 6 Tomas
L 2 Ledin
V 7 Dröm
L 3 Flod
V 8 Boney M
L 9 Evert
V10 Mats
L11 Andra
V15 Myra
L 1 Granberg
V 4 Rhenguldet
L 5 Grey
L13 Bor
V12 Robert
L14 Tom

fredag, juni 25, 2021

Den fyrahundrasextionde dagen: Tur i oturen

Välkommen till IsoleringsBloggen

Dag fyrahundrasextio i isolering: De två dagarna på skolan har nog tagit ut sin rätt. Det, och att det varit mulet och småregnat mest hela dagen, har resulterat i att jag sovit större delen av dagen. Å andra sidan var det bra att jag inte hade en endaste sak inplanerade idag.

Ja, nej, man skulle kanske se till att äta något.

torsdag, juni 24, 2021

Den fyrahundrafemtionionde dagen: Lovande knoppar och sågplaner

Välkommen till IsoleringsBloggen

Dag fyrahundrafemtionio i isolering. Arbetsdagen har till absolut största dagen tillbringats i en otroligt kvavt arbetsrum (hade dörr och det enda öppningsbara fönstret på vid glänt) sorterandes papper. Herre min je vad jag har kastat. Prov, inlämningar och jag vet inte vad från klassen som slutade för ett år sedan. 
lite tid har jag även tillbringat vid papperstuggen. Till slut blev den lite för varm och behövde vila så tuggandet får återupptas på måndag.

Väl hemma såg jag att lejongapen fått lite ordentliga blomknoppar. Jag förstår att lejongap släpper många frön för jag sådde en hel del och de allra flesta av dem grodde men det var inte så många som klarade sig hit.

Det blev en snabb tur till lotten också. Tanken var att vi skulle fixa till hängrännorna vi köpt till växthuset, de gamla läcker, men de nya blir en dryg meter för långa så vi måste såga av den ena. Jag har spanat in hur man gör så så fort vi köpt en såg blir det såga av. Om det är någorlunda uppehåll imorgon blir det en (till) vända till Byggmax. Bilden är från förra veckan, när det inte regnade.

onsdag, juni 23, 2021

Den fyrahundrafemtioåttonde dagen: Årets första

Välkommen till IsoleringsBloggen

Dag fyrahundrafemtioåtta i isolering. Första jobbdagen på skolan är avklarad. Jag höll mig mest för mig själv, även om jag så klart pratade med några av kollegorna som var på plats men eftersom skolterminen är slut var det inte så många på plats.

På förmiddagen satt jag med kuratorn och arbetade med likabehandlingsplanen och vet ni vad. Det bjöds på jordgubbar, glass och after eight i personalrummet men jag vågade mig inte dit så då tog kuratorn med sig lite upp till mig. Säsongens första jordgubbar för min del och oj så gott det var.

Efter lunchen, som jag precis insåg att jag aldrig åt, höll jag mig i arbetsrummet. körde några papper i tuggen, fixade mapparna till våra blivande fyror, mejlade och sådana saker. 

Det var skönt att få en liten mjukstart på plats utan en massa människor omkring mig. Jag märker ändå att jag hela tiden registrerar vilka som rör sig i närheten av mig. Förhoppningsvis blir det bättre med tiden.

Innan någon fråga, jag räknar mig som varandes i isolering tills den andra dosen ger full effekt.

tisdag, juni 22, 2021

Den fyrahundrafemtiosjunde dagen: Nära nu!

Välkommen till IsoleringsBloggen

Dag fyrahundrafemtiosju i isolering. Jag hade förberett mig på feber och ont i armen idag, efter den andra sprutan. Tack och lov har jag bara haft väldigt ont i armen, strax under sticket, men i övrigt har jag mått bra. Om två veckor har vaccinet full verkan. Då ni!

måndag, juni 21, 2021

Den fyrahundrafemtiosjätte dagen: Till slut så

Välkommen till IsoleringsBloggen

Dag fyrahundrafemtiosex i isolering. Detta dygn, med sommarsolstånd och allt, började på bästa tänkbara sätt. Med åska!

 
Det var tyvärr ett kort åskväder, bara en kvart här över själva stan, men det var intensivt. Här kan ni titta på en annan som filmat och som lyckades fånga en blixt som slog ner riktigt nära.

Dagen avslutades med en kvällsvaccinering, så nu har jag fått dos två. Jag blev ömmare vid sticket direkt den här gången. Förhoppningsvis är det den enda reaktion jag får den här gången.

Efter sprutan blev det en snabbtur till lotten och minsann, fyra mördarsniglar fick möta sin skapare denna afton. 

söndag, juni 20, 2021

Den fyrahundrafemtiofemte dagen: Äntligen

Välkommen till IsoleringsBloggen

Dag fyrahundrafemtiofem i isolering. Äntligen har den fjärde odlingslådan kommit på plats. Suzan har gjort ett jättejobb med att få den på plats, täcka botten med kartong och fylla på med ett lager jord. Whoop whoop! Och vi har dubbel- och trippelkollat så vi kommer utan problem få plattorna på plats mellan tredje och fjärde lådan.

Äntligen har vi fått upp några krokar så vi kan hänga av oss väskor, jackor och lite sånt som man kan vilja hänga av sig.

Äntligen har vi ett ordentligt bord att sitta vid när vi fikar eller äter. Extra äntligen har pelargonen vi fått av Ingrid hamnat i urnan med en hänglobelia (klassiskt så det förslår) och hängbegonian blivit upphängd på stolpen. Den kan dock eventuellt behövas flyttas på, kanske får den för mycket solljus tidigt på dagen.

Ser ni ogräset mellan plattorna? Imorgon får vi låna en plattrensare så då kan jag äntligen börja rensa bort eländet och fylla på med ny sand mellan springorna.

lördag, juni 19, 2021

Den fyrahundrafemtiofjärde dagen: Från det ena till det andra

Välkommen till IsoleringsBloggen

Dag fyrahundrafemtiofyra i isolering. Tack och lov har värmerekordet som Norrköping slog igår stått sig idag, men det har ändå varit över 30 grader idag. Innan midsommar. Det är för varmt.

Med sådana temperaturer fick lotten vänta till kvällen. Under dagen blev det lite fix på balkongen, några tillskott behövde planteras ut och däremellan satte jag mig framför fläkten för avkylning.

Innan lotten svängde vi förbi Folkparken för lite glass och parkhäng. Vi hittade en bänk under några träd och kunde sitta där en stund och njuta av utsikten. Och glassen förstås. Jag körde som vanligt kombinationen citron och mörk choklad. Tro mig, den är asgod.

Plötsligt händer det, det börjar komma gurkor på gurkorna! Det var fem stycken på den här plantan men det verkar som bara fyra kom med på bild. Ser du dem?

När man tar över en odlingslott dyker det upp växter man inte riktigt vet vad det är. Bland annat hittade vi några lökar/knölar som visade sig vara en iris. När vi grävt upp dem låg de på gräsmattan ett bra tag, vi snackar veckor, innan vi bestämde oss för att sätta ner några av dem i den smalare delen av mormorsrabatten. Nu blommar de så vackert. En iris tar man helt klart inte kål på i första taget.

Jordgubbarna i jordgubbslådan har börjat mogna. Hoppas det är goda. Förresten såg jag att krusbären börjat ändra färg till rött nu.

De pioner som slagit ut har snart blommat över och i flera av dem har det bildats små vackra frökapslar. Det vore roligt att testa att fröså några pioner och ha i en stor kruka på balkongen nästa år.

Rabatterna framför odlingslådorna växer och några av blommorna börjar så sakteliga slå ut. Längst ner till vänster, precis ovanför stenen, har vi planterat en av lejongapen jag sått. Den har buskat till sig lite mer än de jag har kvar på balkongen. Nästa år ska jag vara tuffare med toppningen av lejongapen men det är sådan man lär sig allt eftersom.

Någon som kan förklara varför sallaten närmast lådkanten växer snabbare än de mitt i raderna?

Sockerärtorna fortsätter att leverera ärtskidor trots att de fortfarande har en bra bit kvar till de utlovade 100-120 centimetrarna.

Något som är extra roligt med att vara på lotten på kvällarna är hur fågelsången förändras och blir intensivare. Den här kvällen satt en koltrast och sjöng så vackert på grannens stuga och så plötsligt flög den iväg i kvällssolen. 

Vi fick besök av den här gynnaren inne i vår lilla stuga. Någon som vet vad det är för fjäril eller mal? Vacker var det då i alla fall.

Något som däremot inte var så vackert att se var de torkade snigelspåren i pumpabädden. De jäklarna har varit och mumsat lite på några av bladen så i morgon ska vi sätta ut några snigelfällor. Vi ska testa att hälla öl i mjölkpaket. När vi skulle plocka ihop efter vattning och sådan såg jag två äckliga sniglar i gräset vi pumpabädden så de hamnade i en lite glassförpackning med salt. Så kan det gå.

Väl hemma igen blev det till att vattna blommorna på balkongen. Min blomma för dagen har blivit väldigt stor men den har inte blommat än. Linnétagetesen, å andra sidan, blommar mer än jag varit med tidigare år. Tack Anni för att du gav mig några frön till mig för snart fyra år sedan.

Melodikrysset vecka 24 2021

Välkommen till KryssBloggen

God morgon löjlisar och olöjlisar. Igår slogs det värmerekord i Norrköping. Aldrig tidigare har det varit så varmt som 33,3 grader i juni. Det ska bli nästan lika varmt idag. Håll er i skuggan, se till att dricka mycket och hjälp dina äldra att hålla sig sval. Om du ska gå ut, smörj in dig ordentligt med hög faktortäck så mycket av huden som möjligt med kläder eller varför inte använda ett paraply, de skyddar mot mer än regn.

Annars då? Jo jag sitter och funderar på vad lodrätt 4 och vågrätt sju kan tänkas bli men kommer inte på något  bra. Det saknas en bokstav för mister T.

Nähä, vinst till Norrköping igen men inte till mig den här gången heller...

 Galenskaparna och After shaves hyllning till alpinisten Bengt Erik Grahn med melodin från Village peoples Y.M.C.A.

Först blev det Födelsedagsvals till Mona med Benny Andersson och hans orkester.

En rätt skön bossaversion av Tomorrow från musikalen Annie. Den hade Eldemannen gärna fått spela lite längre.

Det blir inte mycket bättre än när man en varm lördagsmorgon får lyssna på M.A Numminens version av Lena Ph:s Det gör ont. Det är för fasen 13 år sedan jag såg honom på Skulefestivalen!

Jaha ja, då var det dags för klassisk musik igen då. Enligt mina fantastiska medkryssare var det Claude Debussys Clair de lune som spelades så då skriver vi in månsken då.

Lite Sonja Aldén på det då med Sommaren för längesedan.

Måste säga att jag än så länge godkänner Eldemannens musikillustrationer i det här krysset. Jag menar, M A Numminen, bossa-Annie och nu David Bowie med Young Americans.

Doris Day med Que sera sera från Alfred Hitchcocks Mannen som visste för mycket.

Bond-musik signerad John Barry.

Välkommen in med Veronica Maggio, eller Veronic a, som Eldemannen vill ha det till, eller ska vi inte bry oss om det där bindestrecket från Y.M.C.A längre?

Där går en dans på Sunnanö, där dansar Rönnerdahl
Med lilla Eva Liljebäck på pensionatets bal
Och genom fönstren strömmar in, från skärgårdsnatten sval
Doft av syrener och jasmin i pensionatets sal
Doft av syrener och jasmin i pensionatets sal

Det svänger fortsatt i dagen kryss, med Elton John som sjunger Sad songs (say so much).

Blev det fel på ordningen eller hörde jag fel? Först var det i alla fall musik från Hamilton och sedan blev det temat till filmerna om Martin Beck.

Hörni, det var det krysset det. Tack alla som var med här idag. Ta nu hand om er i värmen (eller kylan ni som har det lite svalare). Nu ska jag parkera framför fläkten i väntan på behagligare kvällstemperatur så det kan bli en sväng till odlingslotten. Vi sörs igen nästa lördag!

snabbgenomgången
L 4 YMCA
V 6 Mona
L 9 Annie
L14 M A
V15 Lena
V14 Månsken
V 1 Debussy
L 3 Sonja
V10 Alden
L 1 David
V 8 Day
L 2 Barry
V 7 Veronica
V13 En
V12 Elton
L 5 Hamilton
L11 Beck

fredag, juni 18, 2021

Extra inlägg: Pionens dag

Välkommen till Blommbloggen

Här halvsitter man i sängen och skrollar genom twitter när man ser att det är pionens dag idag och just idag har pionknoppen jag plockade hem i tisdags slagit ut. Som en skickelse!

Så här såg pionerna ut i tisdags. Den bakre har slagit ut ännu mer men knoppen har fortsatt att vara en knopp.

Men så i eftermiddag började den veckla ut några av kronbladen. Jag ska erkänna att jag tyckte det såg rätt lustigt ut. Ja, jag är lättroad. Den andra fullt utslagna blomman syns där bak.

Ca. 90 minuter senare hade den blivit så här vacker. På pionens och allt, som en skickelse som sagt. Behöver jag säga att det luktar ljuvligt i köket?

Ok, det luktar ljuvligt i köket.

Den fyrahundrafemtiotredje dagen: Klematisjakt

Välkommen till IsoleringsBloggen

Dag fyrahundrafemtiotre i isolering. I år har vi planterat några blomma för dagen längst bak i rabatten, vid spaljén. Till en början växte den på väldigt bra men nu har de stått still ett tag. Vår teori är att den får för lite vatten då vi inte kan åka ut till lotten varje dag. Därför har jag börjat fundera på vad vi skulle kunna plantera där istället nästa år. 

Turen har fallit på klematis (säger du klEmatis eller klemAtis), allra helst en röd eller gul sort, eller varför inte en av varje?

Men var i hela friden får man tag på sådana? Plantagen och Blomsterlandet verkar bara ha olika nyanser av blått och/eller lila.

På Bauhaus av alla ställen hittade jag en jackmanii som är stor och mörkt röd. Tyvärr tror jag att den är så mörkt röd att den skulle smälta in i väggen bakom spaljén. Men vacker är den, kanske kan den hamna i en portal vad det lider.

På odla hittade jag gravetya beauty, en sort med små röda klockor. Eftersom de blommorna inte är så stora skulle de kunna fungera då bladen kommer mellan dem och väggen. Nu har jag bara beställt fröer från odla.se tidigare, de gånger jag letat plantor på den sidan har det aldrig funnits någon i lager.

När man håller på och klickar sig runt från den ena sidan till den andra kan man ha tur och komma till en riktigt guldgruva. Trädgår'n i Söderfors visade sig vara en sådan sida. Där fanns det hur många olika sortes klematis som helst, även röda och gula. Den här ovanför till exempel, som heter golden tiara, men det fanns även andra skönheter som love child, Marjorie, pointy och Madame Édouard André.

Tyvärr avvecklade  Trädgår'n i Söderfors sin verksamhet för några år sedan så jag får fortsätta att leta ställen där de går att köpa. Om du klickar på länkarna kan du ta del av växternas ursprung och skötsel. 

torsdag, juni 17, 2021

Den fyrahundrafemtioandra dagen: Närstudier

Välkommen till IsoleringsBloggen

Dag fyrahundrafemtiotvå i isolering. När ryggen inte är samarbetsvillig och det enda man kan göra är att mäta hur långa hängrännorna ska vara och hälla såpvatten på en vinbärsbuske med lite lusproblem, ja då kan man passa på att gå på en liten upptäcktsfärd på lotten.

Då kan man få syn på en av hyacinterna jag planterade i våras som har börjat blomma. Det ska erkännas att jag bar sugen på att böja mig ner och rycka upp kirskålen runt löken men det fick vara den här gången.

Man kan få se hur livskraftiga träd är. Den här stocken högg Suzan ner i början av maj för att bygga pumpabädden och nu skjuter det ut löv från den.

Sedan kan man stå en stund och fundera på vad det är för växt som växer vig skogsbrynet. Ett tag tänkte jag att det kunde vara en käringtand men jag tror bladen på den är rundare. Någon ärtväxt är det nog i alla fall. De lila blommorna sitter inte på den okända växten utan är midsommarblomster.

Kan det kanske vara en gökärt?

Gurkorna har jag koll på men blir glad varje gång jag går in i växthuset och ser hur bra de växer. Tänk vad lite värme och härlig jord kan göra.

För att inte tala om tomaterna som var så små och ynkliga hemma hos mig. De trivs med spenaten och salladshuvudena.

Vinbären börjar blir röda. Det är så mycket bär på busken så om de bara får vara kvar tills de mognat kan jag nog testa att göra Andeliebs kryddade vinbärssylt.

Krusbärsbusken är måhända inte så stor men även den dignar av bär. Jag har hittat några roliga recept med krusbär från Matgeek och Allt om mat, någon av dem borde jag kunna testa i år.


Slutligen njuter jag av att se all kart på äppelträdet. Vi får nog införskaffa en sådan där äppelplockare så vi kan plocka innan de faller till marken. Det skulle vara roligt att ta reda på vad det är för sort vi har. Kanske blir det en skördemarknad på Färgaregården i år, där brukar det finnas folk som kan det där med äppelsorter.