söndag, januari 30, 2022

Gu va retro

Välkommen till RetroBloggen

När man inte har något vettigt att ta sig för, då kan man lika gärna vara lite retro och titta å de dvd:er man har kvar. Den här veckan har det blivit Andravärldskrigseposet krigets vindar samt Krig och hågkomst. Drygt 37 timmar med familjen Henrys öden och äventyr. Serien håller förvånansvärt bra. Visst är specialeffekterna ganska underhållande (hej leksaksbåtar i badkar typ) och flera scener är väldigt utdragna. Men leksaksbåtarna är inte i bild så ofta och de utdragna scenerna fyller ändå sin funktion.

Det gick ganska bra att plöja Krigets vindar, på bara lite drygt en dag hade jag sett de sju avsnitten. Men i Krig och hågkomst handlade det allt mer om förintelsen och det var riktigt tungt att se. Det blev inte med än två avsnitt om dagen. Sedan blev det Parks and recreation för att lätta upp. 

Jag har beställt Band of Brothers med den har inte kommit än så imorgon drar jag igång den danska serien Matador.

Annars då? Jag har varit ute på nya provtagningsäventyr i veckan. När man har infektion i luftrören är man inte direkt välkommen på vårdcentralerna. I tisdags blev jag därför, efter samtal med reumatologen och vårdcentralen, skickade till en jourcentral för provtagning och koll av läkare. I fredags skulle jag på återkoll. Läkaren på jourcentralen hade sagt att jag skulle till vårdcentralen för att ta nytt prov men där var jag som sagt inte välkommen, vilket jag förstå men jourcentralen var av någon anledning inte heller aktuellt. Efter mycket om och men fick jag i alla fall åka till vårdcentralen men jag skulle vänta ute för att sedan bli insläppt i ett litet rum vid deras ambulansintag. Jag avundas verkligen inte personalen i primärvården, det är inte lätt för dem att få ihop allt. 

Imorgon blir det distansundervisning hemifrån och på tisdag ska vi nog var på plats på skolan igen. Håll tummarna att det dröjer riktigt länge till nästa sjukdomsperiod nu. Om inte annat så jag kan ta den där tredje jäkla dosen någon gång.

lördag, januari 29, 2022

Melodikrysset vecka 4 2022

Välkommen till KryssBloggen

God morgon löjlisar och olöjlisar. Jag har inte sett något nytt pressmeddelande om att dagens programledare och det tolkar jag som att Eldemannen är frisk och tillbaka. En annan är tråkigt nog fortfarande sjuk men det går i alla fall åt rätt håll.

Kjell Sigbjørn på minde om att det är ändrade sändningstider under OS. Nästs lördag är det samma. 10-11 men lördag 12 februari och 19 februari sänds Melodikrysset 11:30-12:30.

Det är ju min kompis Celine Dion som sjunger My heart will go on från Titanic. Det är 24 år sedan filmen hade premiär i Sverige.

I Evert Taubes Fritiof och Carmencita befinner de sig i Samborombon som ligger i Argentina och i Argentina är det peso som gäller som valuta. 

May it be med Enya, från Sagan om ringen, den första i ringen-trilogin som hade premiär 2001. Tänk så tiden går.

Povel Ramel saknade is till punschen.

Danny Saucedos Dandi dansa från Melodifestivalen 2021 var med i slutet av Ring så spelar vi. 

Har det inte varit mycket Bond i krysset på slutet? Eller är det bara jag som är otroligt less på Bond så jag ser honom överallt kanske.

Åke Cato och Sven Melander som Werner och Werner, men det var inte den förrymda julskinkan vi fick höra den här gången utan Sellerisången.

Musik från filmerna om Harry Potter. Det påminner mig om att jag inte läst klart den bokserien än.

Åsa Jinder är en av de skyldiga när det gäller Arja Saijonmas bidrag i Melodifestivalen 2005, Vad du än trodde så trodde du fel. Nog är man väl glad ändå att den här typen av umpa-umpa-bidrag försvunnit från tävlingen. Det var för övrigt första gången BWO var med och av någon outgrundlig anledning åkte de ut med fina fina Gone.

Se där en gitarrversion av The Queens We are the champions.

Howard Shores In to the West med Annie Lennox. När jag dör ska den spelas på begravningen.

Då var krysset löst och inklickat då. Tack alla som var med idag. Ta hand om er så sörs vi igen om en vecka.

snabbgenomgången
V 9 Celine
L 7 Peso
V10 Sagan
V11 Om
L 5 Ringen
L 8 Is
V 6 Danny
L 1 Bond
L 9 Cato
V12 Potter
L 2 Åsa Jinder
L 3 Are
V 4 Howard Shore

måndag, januari 24, 2022

Rövenschnitzel

Välkommen till RövBloggen

Optimismen sprudlar verkligen här just nu. Covidtestet var tack och lov negativt men det betyder inte att jag får gå tillbaka till jobbet i nuläget. Imorgon måste jag ringa reumatologen och höra vad de säger om läget i Östergötland i allmänhet och på jobbet i synnerhet. Däremot var 1177 väldigt bestämda med att jag inte ska ta min tredje dos på onsdag, så det blir till att boka om den tiden igen, fjärde gången gillt?

När jag pratat med reuma imorgon kommer det bli dvd för hela slanten. Jag byter ut sängen mot soffan, datorn mot tv:n för nu ska Krigets vindar plöjas. 14 timmar och 39 minuter.

Behöver avsluta med lite positiva vibbar känner jag så här kommer bilder på de två amaryllisar jag fick av päronen i mellandagarna. Den vita har slagit ut några klockor, den röda börjar precis spricka upp. Förra julens amaryllisar har inte vaknat nämnvärt men så väckte jag dem inte förrän i december heller. De gula hyacinterna har fått små gröna blad som kikar fram, får se om det blir något mer av dem än så den här gången.

lördag, januari 22, 2022

Melodikrysset vecka 3 2022

Välkommen till KryssBloggen

God morgon löjlisar och olöjlisar. Det är inte bara Eldemannen som är sjuk den här veckan. Ja, jag har åkt dit igen, tredje gången på drygt fem veckor. Less är bara förnamnet. Men men, i väntan på provsvar går det u alla fall utmärkt att lösa lite Melodikryss med världens bästa medlösare.

Ja men se där, idag har de fått upp hastigheten på de rätta svaren. 

Det där med att Radiohead kallade sig för On a friday tidigare har jag faktiskt hört förut så tack för den ledtråden, även om jag tagit det på Karma police också.

När carola var med i Så mycket bättre tolkades Tommy tycker om mig av Love Antell.

Lite sång av Cher då.

Antalet medlemmar i Spice Girls har varierat mellan fyra och fem men när de slog igenom med Wannabe var de fem stycken.

Att det är Offenbach som komponerat Can can är en sådan där grej jag lärt mig av att Melodikryssa så många år.

Den enda norska barnsaga jag är sådär jättebekant med det är de om Klas Klättermus.

Första gången Melodifestivalen avgjordes i globen var det Tommy Nilsson som vann med En dag. En klassiker som i alla fall jag tycker står sig rätt bra än idag.

Vilken skillnad det är på Tittis och Lasses programledarskap idag jämfört med förra veckan, det märks att de är lite varmare i kläderna  den här gången. Bra jobbat!

Det är mycket märkligt som händer när medlemmar i det brittiska kungahuset är med. Det var Ed Sheeran som blev skuren i ansiktet av ett svärd som prinsessan Beatrice höll i. Räknas hon fortfarande som prinsessa nu när hennes käre far Andrew förlorat sin titel? Kan barnen ha kvar sina kungliga titlar när ingen av föräldrarna har kvar sina?

Åh, Dream a little dream of me med The Mamas and The Papas är en av mina absoluta favoritlåtar.

Vill ha dig med FreeStyle, eller hette de bara Style då? Nog är den bättre med den svenska texten.

Peg från den golfälskande familjen Parnevik sjöng Blommor där du står med Pontus Pettersson.

Då fick Ior också vara med i Melodikrysset då. Signaturen kom från Disneyklubbens Nalle Puh och nog är Ior den dystraste i det gänget, även om Kanin inte direkt var en muntergök heller.

En ny version av Mitt sommarlov som de flesta av oss nog förknippar med Anita Hegerland. I den här versionen hade låten kunnat vara med i en julfilm, där sångarna står framför en sprakande eldstad samtidigt som stora snöflingor faller ute.

Då var dagens kryss löst och inklickat. Tack alla som var med och förgyllde denna förkylda lördag. Ta hand om er så sörs vi igen om en vecka. Nu ska jag parkera mig framför Vinterstudion och pimpla te.

snabbgenomgången
V11 Radiohead
L 4 Love
V 7 Antell
V13 Cher
V 6 Fem
L 2 Offenbach
V14 Klas
V 8 En
L10 Ed
L 3 Mamas
L 9 Papas
L 5 Vill
V 9 Peg
L12 Ior
V 1 Sommarlov

fredag, januari 21, 2022

Fyra

Välkommen till SjukBloggen

Trot eller ej, men jag är sjuk. Igen. För tredje gången på mindre än sex veckor. Jag hann i alla fall jobba två dagar. Två ljuvliga dagar.

Den här gången kunde jag hämta testet i en vit låda, eller mer en marknadsvagn egentligen, sedan blev det att sitta i bilen och gojsa på för att lämna in mina basilusker igen. Åter igen är det bara att vänta och se. 

Har jag sagt att jag är less på det här?

Förutom att fixa med testet, hosta, snora, trycka i mig te och halstabletter har dagen ägnats åt skidskytte, Pantertanter och The Falcon and The Winter Soldier som jag sett om. Funderar på om jag ska se om jag kanske ska se om Captain America: Civil War.

Som sagt var, less.

tisdag, januari 18, 2022

Ett foto i timmen tisdag 18 januari 2022

Välkommen till FotoBloggen

Men se på sjutton! Det är den artonde och dags för Ett foto i timmen igen. För min del är det en arbetsdag så jag får ta och ställa klockan och se vad jag kan fota när jag har lektioner.

Kl. 05. Åååh, jag vill fortsätta sova men det går ju inte.

Kl. 06. På bussen. Kollar för hundrafemtioelfte gången så att korken på vattenflaskan är ordentligt stängd.

Kl. 07. På jobbet, tar några tuggor av mackan och trycker i mig dagens andra omgång mediciner.

Kl. 08. Dagens första lektion. Jag visar eleverna hur man inte ska gradera y-axeln när man gör diagram.

Kl. 09. Har en liten stunds planeringstid och då hamnar man allt som oftast i kopieringsrummet, så även denna gång.

Kl. 10. Lektion två ska börja. Jag är resurs på en lektion i svenska. Det ska skrivas faktatext om brunbjörnen.

Kl. 11. Dagens tredje lektion är matte, men i en annan klass än tidigare. Smart-Boarden har ju tack och lov plockats ner (den var trasig på oändligt många sätt) så nu har jag lite mer skrivutrymme och kan ha två diagram bredvid varandra för att kunna jämföra.

Kl. 12. Lunchus dagsus. Ja, jag kan uppenbarligen latin också.

Kl. 13. På den femte lektionen ska det prats värme, kyla och väder. På tal om gårdagens start med prat om allt möjligt så hände samma sak på den här lektionen. Från dvala via ide, brunbjörnar och ilskan älgar till mäns våld mot kvinnor och att pojkar/killar/män behöver prata känslor med varandra.

Kl. 14. Elevernas dag slutar med att vi kollar på ett klipp från jordskredet i sydöstra Norge december 2020.

Kl. 15. Intar lite värmande dryck i min nya jobbmugg.

Kl. 16. På bussen hem. Det går inte att hålla koronasäkert avstånd här.

Kl. 17. Det ska göras köttfärssås (som tyvärr inte blev riktigt bra).

Kl. 18. Det är kvällsmöte på skolan och de vill veta hur det gick med klassens insamling till Musikhjälpen.

Kl. 19. Scrollar på Instagram och fastnar för det här klippet av @jennyzigrino.

Kl. 20. Har plockat undan i köket, morgondagens matlåda står i kylskåpet och väntar. Njuter lite av den lampfyllda mjölkflaskan jag ställt i köksfönstret.

Kl. 21. Avslutar dagen med att kommentera hos andra efit:are och lyssnar på det tredje avsnittet av radiodokumentären om klädimperiet Algot, från P4 Dokumentär. Andra som är med och fotar sin dag hittar du här.

måndag, januari 17, 2022

På uppstuds

Välkommen till PratBloggen

Då var det äntligen dags, för första gången sedan 10 december skulle jag jobba. Och det drog igång ordentligt på en gång. 8-10 var det mentorstid, elevens val och no i min mentorsklass. Efter förmiddags rasten var det matte i två klasser. När jag var borta har minst fyra olika personer haft mina lektioner och jag hade inte den blekfetaste aning om vad de gjort. 

Men sånt stoppar inte mig.

Efter det vanliga morgonpratet frågade jag eleverna hur de haft det och genast var det en elev som frågade om det är sant att Ryssland ska bomba oss, de har sett det på TikTok. När man har en hel klass med oroliga fjärdeklassare framför sig, som i första hand får sin information från sociala medier, då kan man inte bara säga att Nej, Ryssland kommer inte bomba oss. 

Så det blev prat om Ukraina och Krimhalvön, om Kazakstan och NATO. Och då behövde vi backa till Andra världskriget (tänk att vi alltid på något sätt hamnar i det kriget), om pakter och allianser, uppdelning av Tyskland och övriga Europa, om NATO och Warszawapakten, Om berlinmurens fall. Om att svensk trupp på Gotland inte betyder att det blir krig utan att det är Sveriges sätt att svara på gränsöverträdelser av Ryssland. Det blev prat om Ryssland är en demokrati, om Navalnyj och novitjok, röstfusk, Trump. Vi tittade på kartan var länderna ligger, tog reda på hur Putin, Lukasjenko och Hitler såg ut.

Då var det någon som frågade om det är sant att den som tar covidvaccin får ett chip i armen som gör att regeringen kan följa vad vi gör. Så då berättade jag om hur övervakade de är av sina telefoner, vi kom in på hur svårt det är med organtransplantationer, att man måste matcha exakt så kroppen inte stöter bort det nya organet, och om kroppen inte ska stöta bort ett chip måste det vara matchat exakt med varje person som tar vaccinet. För att inte tala om att chipet för att få plats i sprutan måste vara så litet att det skulle rensas ut ur kroppen ändå. 

Och hux flux hade det gått två timmar och det var dags för rast.

På rasten blev det julklappsöppning, jag fick den här fina Höga kusten- ljuslyktan av en kollega. Det blev till att tända den på en gång när jag kom hem och nu sitter jag här och tittar på den. Tänk vad en fin handling kan höja ens mående.

lördag, januari 15, 2022

Melodikrysset vecka 2 2022

Välkommen till KryssBloggen

God morgon löjlisar och olöjlisar. En hostig vecka har gått, det var inte covid den här gången heller tack och lov men hostan vill inte riktigt ge med sig.

Annars består himlen just nu av ljust ljust rosa moln, temperaturen håller sig runt nollan och jag funderar på om idag är dagen när adventsstjärnorna i vardagsrummet kommer ner. 

Eftersom Eldemannen testat positivt (åt det negativa hållet som Trump sa) för covid19 får vi två vikarier idag, Titti Schultz och Lasse Persson.

Vi börjar med ett rekord, så här länge har det aldrig tagit att gå igenom de rätta svaret. Fortsätter det så här hoppas jag att sr förlängt sändningstiden.

Första frågan då äntligen, Lady Stardust med Lisa Miskovsky.

Husavik (My hometown), som Molly Sandén fick en oscarsnominering för. Jag älskar ESC men från filmen Eurovision song contest: The story of Fire saga var lite för mycket av allt för min del. Men den här låten är fin.

Kommer de ta frågorna i nummerordning idag?

All that she wants med Ace of Base är bara en av många hits av Denniz Pop. Observera att namnet stavas med z.

Bob Marley and the Wailers med Three little birds (Everything's gonna be alright), så vi skriver in fågel på lodrätt fyra.

Härliga Havet är djupt från Den lilla sjöjungfrun.

Det märks att det är ovanligt mycket prat den här gången eftersom de måste kapa alla låtarna.

Låten kommer från Teaterbåten.

Efter en sådan här gång blir det väldigt tydligt hur väldigt bra Eldemannen faktiskt är på att leda Melodikrysset.

Då är det bara att vänta till efter nyheterna då på att få bekräftat att det är Rod Stewart som kommer spelas.

Ännu en vecka med en cover på en låt från Kristina från Duvemåla. Bröderna Norén tolkning av Peter Jöbacks Guldet blev till sand. Nästan en dansbandstolkning det här.

Jan Johansens mellovinnare från 1995 Se på mig, men här den engelska varianten Another night.

Petter och Eye-N-I och Början på allt.

Som en bro över mörka vatten fungerar rätt bra på finska med.

Allt ljus på mig tillhör från början Bo Kaspers Orkester.

The Bangles med Eternal flame och då slutar vi med att skriva in Evig på vågrätt 13.

Ja då var det här äventyret över. Heder till Titti och Lasse som hoppade in och vikarierade men nog hoppas vi att Anders Eldeman är frisk nästa lördag alltid.

Tack alla som var med idag, nu är mitt kryss löst och inklickat. Ta hand om er så sörs vi igen nästa lördag.

Aha, de hade konstruerat krysset också alltså! Då ska de ha mer beröm och jag förstår att de tog frågorna i nummerordning.

snabbgenomgången
L 1 Star-dust
L 2 Sanden
L 3 Denniz Pop
L 4 Fågel
L 5 Den
V 6 Teaterbåten
V 7 Rod
V 8 Noren
V 9 Se
V14 På
V11 Mig
V10 Petter
V12 Bro
L12 Bo
V13 Evig

tisdag, januari 11, 2022

Det ska ju inte vara lätt, det ska det inte

Välkommen till TestBloggen

Om man behöver testa sig för covid19, då ska man baske mig inte bo själv eller vara utan bil. Tre gånger har jag testat mig för Covid19 så här långt och det har inte varit det lättaste.

Bara själva bokningen är ett jytter. Först ska man lägga en beställning för provtagning och sedan ska man klicka sig vidare och försöka boka tid på en annan sida, om det ens finns någon tid att boka.

Första gången tog jag taxi till provstället vilket ledde till både en livrädd taxichaufför och ett något mindre bankkonto. Resan kostade mig över 500 kronor tur och retur.

Andra gången vick jag skjuts av en vän, satt i baksätet med munskydd på och fönstret öppet. Så den här gången tänkte jag att jag för enkelhetens skull skulle boka ett sånt där kit med egentest. Jag har läst på twitter att folk fått dem levererade med taxi båda vägarna men som så mycket annat ordnas det här på olika sätt i regionerna. Tre vänner har varit inblandade i att hämta ut testet, komma hit med det och sedan hämta det hos mig för inlämning igen på apoteket. Vänner som behövt stressa som små gnuer (och det vet vi alla hur gnuer stressar) från sina jobb för att hinna innan stängning, för så klart var öppettiderna bara inom kontorstid.

Ja ja, nu har svalg och näshålor topsat, jag gjorde mitt bästa för att spotta så mycket som möjligt på det där fatet, vilket inte är så lätt för den som är torr i munnen, så nu är det åter igen bara att vänta på provsvaret då. Men oavsett vad det säger blir jag nog hemma några dagar till, tre kvällar i rad har jag fått feber, halsen tjock, rösten svajig och hostan periodvis väldigt jobbig. Och jag får f*n ångest av att vara hemma igen. Eftersom jag var sjuk innan jullovet är det nu en månad sedan jag var på jobbet. Får hemska flashbacks till de där 469 dagarna.

lördag, januari 08, 2022

Men nå är det väl...

Välkommen till SjukBloggen

Planen för dagen var att lösa Melodikrysset och sedan åka till Erikshjälpen med Suzan för att i första hand se på deras julsaker, om det var något kvar. Men planerna gick om intet eftersom jag vaknade med halsont, huvudvärk, hosta och lite feber. 

Nog för att det är surt att missa lite second hand men det var inte det värsta med att bli sjuk just nu. Imorgon skulle jag få min tredje dos covid-vaccin, på måndag skulle jag till reumatologen och på tisdag var det dags att börja jobba igen. Så jäkla typiskt!

Efter Melodikrysset har jag mest sovit och stoppat i mig Kanolds eukalyptus- och mentoltabletter. De är svår att få tag på här i stan men Den ömma modern köpte några påsar åt mig när jag var hemma över jul.

Tiden för den tredje dosen har jag kunnat flytta fram en vecka och läkartiden är avbokad, förhoppningstid kan jag få en ny tid inte allt för långt bort men det hade varit skönt att ha allt gjort nu. Att lämna prover och träffa läkaren hör inte till mina favoritsaker att göra direkt.

Melodikrysset vecka 1 2022

Välkommen till KryssBloggen

God morgon löjlisar och olöjlisar. Det är lördag igen och planen var att åka till Erikshjälpen och Blomsterlandet efter krysset men så vaknade jag med förkylningssymtom så det blir inget med det. Tråkigast är att jag skulle få min tredje dos imorgon men nu blir det inget med det heller.

Nähäpp, ingen vinst den här gången heller.

Trots vinterlandskap utanför börjar vi med den sommardoftande Båtlåt på finska i dagens kryss.

Jaha ja, då kom julkänslan tillbaka bara för att Eldemannen spelar Ser du stjärnan i det blå för oss.

Det är Astrid Lindgren som skrivit texten till piga Linas Varför och varför?

The man of steel, Stålmannen, är det som temat hör till. I alla fall i de äldre filmerna. Ät temat kvar i filmerna som Henry Cavill spelar huvudrollen i?

När Eldemannen börjar prata om en låt som från början skrevs på franska, då brukar det vara My Way han menar, så även denna gång när Peter Jöback sjöng en version med svensk text, Precis som vanligt.

Herre min je, det är 12 år sedan Kalle Moraeus och Orsa Spelmän tävlade i Melodifestivalen med Underbart. De tog sig vidare till Andra chansen där flera riktigt bra bidrag hamnande men av någon anledning var det de två sämsta som gick vidare. Jag menar, Sucker for love, Road salt och så då Underbart, de åkte ut.

Det är Dame Edna som, ska vi säga sjunger?, I remember sex med Loudon Wainwright.

Armens musikkår i Borås spelade Somewhere over the rainbow så vi skriver in regnbågar på lodrätt fyra.

Vilken stjärna hon var Sonya Hedenbratt. Beatles When I'm sixty-four blev När jag får pension och svaret på vågrätt 12 blir fyra. Jag harföresten sjungit låten med den engelska texten på et bröllop en gång.

Så Susan Boyle har sjungit You have to bee there, Du måste finnas, från Kristina från Duvemåla. I min bok kan ingen sjunga den som Helen Sjöholm.

Det tog ett tag men sedan hördes det att det var Romance,  Du är den ende som Mike Oldfield av någon anledning gett sig på.

Björnen Baloos röst gjordes av Rolf Bengtsson. Nähä, det var en annan Rolf, nämligen Lassgård som gjorde Baloos röst den här gången.

Ja men då var dagens kryss löst och inklickat och jag ska göra ett nytt försök att boka en testtid. Tack alla som var med idag, ta hand om er så sörs vi igen nästa vecka.

snabbgenomgången
L 2 Båtlåt
V 9 Det
V11 Blå
L 1 Astrid
V 5 Stålmannen
L 6 My Way
V14 Peter
L 3 Underbart
V 8 Edna
L 4 Regnbågar
V12 Fyra
V13 Du
L10 Ende
V 7 Rolf

torsdag, januari 06, 2022

God jul!

Välkommen till Firarbloggen

Idag är det jul för ortodoxa kristna så god jul på er!

Inom katolska och protestantiska kyrkan är det istället trettondagen, högtiden då Arne Weise brukade går  runt och knacka dörr med sina bröder och säga
- God dag, det är vi som är de tre Weisemännen.

badampamtchhh

Nej, men skämt å sido. Från början firades 6 januari som Jesus dopdag och födelsedag. När kyrkan flyttade födelsefirandet till 25 december blev trettondagen den dag då man firar att de österländska stjärntydarna kom till Jesus.

onsdag, januari 05, 2022

Väskor till lotten

Välkommen till VäskBloggen

I  slutet av augusti hörde Den ömma modern med något hon grubblat över, eller i alla fall hennes hjärna bearbetat under natten. Det där cerisa duschdraperiet från övervåningen i huset, skulle inte det bli till bra påsar att ta hem jordiga grönsaker som morötter och rödbetor från lotten i? Och vore det inte bra med en tygkasse, lik butikernas papperskassar, att ta hem allt i? Men det var absolut inget Den ömma modern skulle ta tag i nu, odlingssäsongen var ju nästan över men till nästa år skulle de vara klar. 

Det gick någon vecka, sedan kom ett nytt meddelande från Den ömma modern. Påsar och väskor (observera plural) var färdiga och skulle skickas men hur var det med postens största kuvert, går det in i min brevlåda?

Paketet kom, jag hämtade det på lyxkonsum och ja, vad ska man säga. Håll i er för nu blir det många bilder.

Låt mig börja med duschdraperipåsarna. Det är fem stycken i olika storlek och alla har en dragsko. Några av snörena (som inte syns på bilden) kommer från mormor, resten av snörena är köpta till det här projektet.

Det blev lite över av draperiet så jag gjorde en lite ficka som du kan ha påsarna i.

De här påsarna fick jag i ärlighetens namn för något år sedan för att ha när jag handlar frukt och grönsaker men som synes har de kommit till användning med grönsakstransporten från lotten också.  Tyget kommer från en gammal spetsgardin som inte längre förtjänade att hängas upp.

Så var det då väska 1. Den har två fickor på ena sidan, för att kunna lägga undan nycklar och mobilen.  
Tyget köpte jag för en oherrans massa år sedan och Den ömma modern fick det när jag flyttade. Dragkedjorna har hon haft hemma från något tidigare projekt.

På insidan återkommer duschdraperiet som foder och i den här väskan kan man använda det som ett lock genom att dra igen fodret som en påse.

Väska ett med en termos i sig.

Väska två har en vaxduk i botten så kan den stå på marken om ni exempelvis plockar äpplen och det gör inget om det är vått i gräset. Vaxduken är kvar sedan Den ömma modern sydde en liten väska till mig att ha lunchlådan i till och från jobbet.

På den här väskan är fickan lite större och placerad på ena kortsidan.

Handtagen på tvåan är inspirerad av Ikeas plastkassar med två olika storlekar och är fodrad med duschdraperiet.

Väska två med min det av morots- och rödbetsskörden. Jag blir lite lycklig av den här bilden, det ska erkännas.

tisdag, januari 04, 2022

Många män blir det

Välkommen till TVBloggen

I vanliga fall tittar jag inte så mycket på linjär tv, det brukar mest bli sport och Melodifestivalen. Under julledigheten har det blivit lite av den varan och till följd av det har jag varit inne en del på tv.nu för att se vad som fanns att titta på. Jag reagerade på att det var ganska många manliga namn som figurerade i SVTs tablå. Det var Evert Taube, Jan Malmsjö, Peps Persson och jag vet inte vad. Däremot såg jag inte så många program med kvinnonamn i titeln. 

Du anar nog var det här är på väg. 

Eftersom jag är som jag är kollade jag igenom tablåerna för SVT1 och SVT2 från 22 december till 9 januari och räknat program som har namn på verkliga kvinnor eller män i titeln. Därmed har jag inte tagit med serier som exempelvis Nelly Rapp - Monsteragnet eller Austin Powers - Hemlig internationell agent.

Summa summarum hittade jag 12 program som frontar kvinnor (fem av dem är konserter och ytterligare två är musikdokumentärer) och 22 program som frontar män. Jag tog med både Evert! Evert! Evert och Evert Taube, det kan vara samma dokumentärserie men båda titlarna står i tablån flera gånger.

Hemmagympa med Sofia
Lili & Susie
Dora på Lammholm
Min Sanna jul
Sissels jul
Konsert: Laura Mvula live
Mimes dröm
Prinsessan Dianas årtionden
Alondra, mästerdirigent
Ellas resa: I nomadernas fotspår
Aida Garifullina - My argentinian dream
Gunnel Lindblom - ut ur tystnaden

Lars Monsen på villovägar
Evert! Evert! Evert! 
(Evert Taube)
Möte med Arne Maladjuvas
Woodskis värld
I huvudet på Per Åhlin
Verdi - med passion för musik
Skavlan - en jättedålig idé
Ett år med prins Charles
Lars Monsen och hundarna
Tumba - en släktsaga
En resa till Peps Persson
Jan Malmsjö
Messiah Hallberg - Scener ur ett äktenskap
I am Burt Reynolds
Leonardo DiCaprio - från oskuld till Oscar
Moving Giacometti
Muikal! - Från Fred Astaire till Ryan Gosling
I am Alfred Hitchcock
Travel man
Världens historia: Hitler och Stalin
I am Patrick Swayze

Vad ska man då göra med den här informationen? Jag vet inte, kanske bara bryta ihop och komma igen?

måndag, januari 03, 2022

Unboxing

Välkommen till ÖppningsBloggen

Att jag tar oerhört lång tid på mig att packa upp flyttkartonger, det är sedan gammalt. När päronen var nere i juli hade de som du vet med sig en hel del saker som jag skulle få från huset. Igår packade jag upp kartongen som stått i köket. Jag skyller på att det är roligare att göra sånt när man inte är själv.

Titta så snygga mjölkflaskor! Nu gäller det bara att jag hittar en plats som gör dem rättvisa. Den ömma modern har haft batteridrivna ljusslingor i dem, det skulle ju kunna vara något.

De här underbara glasen har jag suktat efter så länge att jag tappat räkningen, och nu är de mina!

Det här fina glaset var svårt att fota så stjärnorna syntes men med en kartongbit bakom som kuliss kom i alla fall en fram ordentligt. Du behöver inte oroa dig för att glaset ska känna sig ensamt, för det har fyra kompisar som det står med i skåpet.

Sist och minst (storleksmässigt i alla fall) packade jag upp det här söta setet med gräd- och sockerskål på ett litet fat.

söndag, januari 02, 2022

Ett foto i timmen söndag 2 januari 2022

Välkommen till FotoBloggen

Gott nytt år och god fortsättning. Årets Ett foto i timmen låter inte vänta på sig så häng med.

Kl. 06. Dagen börjar som vanligt med första omgången medicin. Tar dem med ett smörgåsrån. 

Kl. 07. Tömmer diskstället.

Kl. 08. äter frukost och njuter av tulpanerna vi köpte till nyårsafton, samt av vintertavlan mormor gjort och som jag fick med mig hem från päronen.

Kl. 09. 2021 avslutades rätt rövigt med Betty Whites död, tack och lov finns Pantertanter (Golden girls) på Disney+.

Kl. 10. I väntan på att lillhyster ska vakna och päronen komma från hotellet tar jag mig en liten fika och tittar på Dumma mig 2.

Kl. 11. Tittar fortfarande på filmen och löser lite korsord samtidigt.

Kl. 12. Päronen har kommit så jag sätter igång en dokumentär om stridsvagnar till faderskapet och så smörjer jag in min ena hand som fått lite exem.

Kl. 13. Det var en sådan faslig oreda i skafferiet att det blev en liten städning.

Kl. 14. Fixar dagens varma måltid, ugnsbakad torskrygg med fänkål. Hoppas alla gillar den.

Kl. 15. Två av tre besökare gillade fisken skarpt, den tredje var lite mer tveksam men åt i alla fall upp själva fisken och potatisen.

Kl. 16. Den ömma modern har flätat mitt hår, som hon gjort varje dag under julledigheten. Vet du hur skönt det är när någon håller på med håret? Jätteskönt.

Kl. 17. Lillahyster har diskat.

Kl. 18. Vi ser på 9 till 5. Jag kommer ihåg att den här scenen, när huvudpersonerna röker på, skapade en hel del rabalder när filmen visades på tv när jag var yngre. Så oansvarigt av SVT att glorifiera droger på det viset. På tal om att folk inte var så känsliga "förr".

Kl. 19. Det är sista kvällen i Norrköping för mina besökare så då blir det räkmackor.

Kl. 20. Kör en till film från 80-talet, Två systrar för mycket.

Kl. 21. Avslutar kvällen med lite memes, andra som fotar sin dag hittar du här.