söndag, juni 30, 2024

Dag två, Siknäsfortet

Välkommen till NorrbottensBloggen

När jag skrev gårdagens inlägg om Rödbergsfortet kom jag till sidan Glömd historia och upptäckte då att det finne en till försvarsanläggning i närheten. Siknäsfortet ligger bara dryga 40 minuter från vår camping. Så vi bestämde oss för att börja söndagen där.

För att få en bättre bild av vad en guidning innebar skrev jag till föreningen och fick då veta att vi fick vänta med att betala till efter visningen utifall att jag behövde avbryta och om så var fallet skulle jag få sällskap upp.

Siknäsfortet ingick i Kalixlinjen och byggdes för att skydda Töre djuphamn som är Sveriges nordligastenaturliga djuphamn, samt E4 och E10 som annars skulle kunna ge fienden fin passage till hela landet.

Redan vid parkeringen fanns ett kanontorn, torn B.

Utsikt från fortet ut mot Töre flod.

Det här är en luftvärnskanon men kaliber och sånt kommer jag inte ihåg för vid det här läget var jag väldigt nervös inför att gå in i fortet.

Jag gjorde ett försök att ta en överblicksbild av kanontornet, torn A, men det gick inget vidare. Här inne arbetade åtta personer åt gången. Vid visningen gick jag in i tornet, vi var nio personer och det var väldigt trångt. Tänk vilket oväsen det måste ha varit när man avfyrade kanonerna.

Närbild på en av kanonerna. Samtliga kanoner på Siknäsfortet kommer från pansarkryssare Fyglia.

Modell av fyglia. Den vita visar hur hon såg ut vid sjösättning och den kamouflagemålade hur hon såg ut efter Andra världskrigets utbrott.

Granater uppställda, redo att avfyras med några krutpåsar. Kanonerna är av historiska skäl fortfarande funktionella men de går inte att avfyra hur som helst för det.

Ingången till fortet sedd från porten.

Ingången. Siknäsfortet byggdes under kalla kriget, när världsmakterna kapprustade med atomvapen. Om en atombomb slog ner i närheten var tanken att tryckvågen skulle passera genom den här gången, in på ena sidan, ut på den andra.

Etta annat skydd är att fortets betong aldrig är i direktkontakt med berget. Istället vilar anläggningen på fjädrar, som ska begränsa vibrationer från chockvågor och/eller detonationer från atombomber på ytan.

Visningen inomhus började med att vi gick två våningar ned på den här lite rangliga spiraltrappan. Jag var så nervös, försökte lugna mig med att upprepa att det här bara var som att tvättstugan skulle ligga en extra våning ner. Tack och lov gjorde nervositeten att jag inte begrep att vi gick ner till den tredje våningen av fyra. Jag tror inte jag hade klarat av att gå så långt ner på en gång om jag hade vetat om det.

Där nere, på durkplan, förvarades krut och granater. krutet i ett rum och granaterna i ett bredvid. Ser ni vad mer som står på luckan, framför krutrören?

En gullig liten drake!

På andra sidan av luckan togs krut och granater emot för laddning av skickas upp till kanontornet.

Laddningsrummet. Hålrummet vid stegen var ursprungligen en nödutgång. Vid en vägg stod rekylfjädrar som av juridiska skäl plockats bort från kanonerna för att man inte ska kunna avfyra dem. Tyvärr glömde jag att fota fjädrarna men de var två storlekar, den mindre skulle vara innanför den större, och om jag inte missminner mig vägde de 90 och 130 kilogram.

Längst stridsledningscentralen. Den här telefonväxel, och andra interiörer, är fuktskadade. När Siknäsfortet stängdes på 1990-talet stängde man av elen och låste. Det innebar att vattenpumparna slutade fungera och hela fjärde planet vattenfylldes.

Kommunikationen sköttes till största delen med telefoner som var säkrare att använda än radio

Det här är en karta. När kanonerna skulle avfyras ringdes koordinaterna in. De överfördes till den här kartan och så meddelades männen i kanontornet hur de skulle ställa in kanonerna. De i tornet satt alltså inte och siktade med kikare.
Karta

Sedan gick vi upp till andra plan och fick se sovplatserna för soldaterna. När fortet var i drift kunde 70-80 personer bo på fortet och då stod det fler sängar här inne. Befäl låg i mindre rum med två, tre eller sex bäddar. Nu kan man faktiskt boka övernattning med frukost här. DET skulle jag dock inte klara av.

Från andra plan gick vi en annan, brantare, trappa upp till första plan där visningen avslutades och vi köpte en fika.

Karta över tornet vi besökte.

Faktiskt såg jag en ny fjäril utanför fortet, nämligen en skogsnätfjäril.

Vägen till och från fortet var smal om än inte lika smal som den till Rödbergsfortet. På vägen ner mötte vi faktiskt en personbil och det gick precis att vi kunde mötas utan att någon av oss behövde backa en meter. Men, när vi svängde ut på E4/E10 svängde en stor husbil in på vägen vi just lämnat! Tack gode att vi inte möttes lite tidigare.

Då campingens wifi är snudd på värdelöst har det tagit mer än fyra timmar att få in alla bilder i bloggen och att skriva texten utan att den försvinner. Vi besökte även domkyrkan idag, men det inlägget väntar jag med att skriva tills jag är tillbaka i Ö-vik.

Men för att avsluta positivt vill jag bara säga att Den ömma modern och jag är jättenöjd med besöket på Siknäsfortet. guiden var väldigt kunnig, berättade bra och var mycket lyhörd och tillmötesgående. Dessutom var fikat gott och prisvärt. Befinner du dig i Norrbotten ska du absolut åka hit.

lördag, juni 29, 2024

Dag ett, besök på Rödbergsfortet

Välkommen till NorrbottensBloggen

Anledningen till att vi alls rest till Luleå är att besöka Luleå domkyrka så jag kan pricka av den på min bucket list. Idag började jag funder på om jag har startat en tredje lista. den andra är att gråta på så många läkarmottagningar inom Region Östergötland som möjligt. Sedan sist kan jag lägga till akuten, två delar av kirurgen i Norrköping samt koagulationsmottagningen. Den tredje listan verkar vara att besöka Sveriges öppna (tidigare superhemliga) försvarsanläggningar utan att våga gå in i berget. För två somrar sedan var jag på Femöresfortet och idag besökte Den ömma modern och jag Rödbergsfortet, en del av Bodens fästning.

Börjar med en bild på Gamla Gäddviksbron eftersom en av löjlisarna, kommer tyvärr inte ihåg vilken, som gillar och, kanske, till och med har konstruerat sådana här broar med flera bågspann.

Sista kanske 700 meterna blev nervösa. Vägen snirklade sig, 

och var trång,  

väldigt trång. Vi var så nervösa över att få ett möte för jag hade inte klarat av att backa i detta kringelkrångel med päronens bil

Väl uppe fanns en skylt som visade att vägen vi kört på bara var uppfarten. Samtidigt varnade den andra skylten, som vi även såg på vägen upp, för mötande trafik och vi såg en bil som körde ner där!

Nu är alla välkomna här.

Utsikten var en fin belöning för oron på vägen upp. När vi körde tillbaka till Luleå körde vi över vattenkraftsverkets bro. Den ömma modern tog några bilder då men de blev tyvärr inte så bra.

Tyvärr är jag helt värdelös på väderstreck så jag vet inte åt vilket håll detta är.

Bodens fästning består av fem fort, vi besökte Rödbergsfortet. När jag zoomar ut ser man ett av de andra.

Vi har tittat på kartorna i texthäftet Bodens fästning - Karta och historik 1897-1945 och tror att det är Södra Åbergsfortet.

En liten kanon.

Två skjutdon, den främre är en fästningshaubits. 

Vid jagarkanonen Satelliten har de anlagt en grillplats.

Så även vid vip-platserna där man beskådade övningar.

På promenaden till Satelliten såg vi en stor fjäril som flög runt oss. Den flög riktigt högt och snabbt. Till min stora glädje tog en paus som var tillräckligt lång för att jag skulle kunna fota den. Det visade sig att det var en makaonfjäril! Mig veterligen var det första gången jag såg en sådan.

Markan var öppen så vi passade på att ta en liten fika. 

Där inne fanns Gustav V och Gustav VI Adolfs autografer på en stor marmorskiva.

Funderade på om man fick låna cykeln men så såg jag statusen på däcken och beslöt mig för att låta den stå.

Vi gick upp på fortets hjässa men det var så blåsigt så jag gick ner nästan på en gång.

Den ömma modern var modigare och gick runt och fotade ett tag där uppe.

Makalöst vackert i verkligheten.

Vi var vid Rödbergsfortet nästan två timmar, och då var vi bara på utsidan. Men det var väldigt intressant och givande ändå

Melodikrysset vecka 26 2024

Välkommen till KryssBloggen

God morgon löjlisar och olöjlisar. Idag kryssar jag från Luleå dit Den ömma modern ankom igår kväll. Jag sitter vid min väldigt slitna resedator och campingens wifi är något instabilt så det kommer bli svårare att hålla koll vilka kommentarer som fastnar i skräpfiltret, men jag kommer göra mitt bästa och säkerligen förbanna nätverket med jämna mellanrum.

Huvudmålet med besöket är Luleå domkyrka men den får vänta till den guidade visningen på söndag. Idag blir det Bodens fästning efter Melodikrysset även om jag nog inte kommer våga följa med in i berget. 

I måndags blev steg två i sommarens byggprojekt färdigt så nu sitter pergolan och det nya staketet ihop. Resultatet kan ni ser här

På engelska går låten under titeln My way med text av Anna Ankas man Paul. Enligt wikipedia heter originalet Comme d'habitude.

Tack Lewisia, jag visste inte att flickan heter Petronella och att hon bor i Plaskeby.

Snowstorm har rätt, Sommarnatt ger en skönare feeling, eller hör jag fel?

Jag ÄLSKAR Ann-Charlotta Gunnarsson för att hon har med Bella Ciao i Melodikrysset, det var sannerligen dags. Speldonet var en kazoo. Hoppas verkligen att hon inte får ta emot något hat för det här.

Det är Stig Olin som skrivit En gång jag seglar i hamn.

Living in America med The Sounds från Skåne.

Old MacDonald had a farm blev Per Olsson hade en bonnagård i svensk översättning.

Shirley Clamps genombrottslåt från melodifestivalen 2004, Min kärlek.

Låten, Alptoppens ros, utspelar sig sedermera på en alptopp.

Jag hade hoppats på New kids on the block till vågrätt sju men New order med Blue monday går inte av för hackor de heller.

Susanne Alfvengrens och Mikael Rickfors Som stormen river öppet hav fungerar rätt bra på danska med. Undrar hur den finska versionen låter...

Tandläkareskräck, då måste det vara Little shop of horrors.

Sara Varga med Spring för livet från Melodifestivalen 2011.

Med det är krysset löst och förhoppningsvis inklickat snart (jägarnswifi). Tack alla som var med idag. Den ömma modern och jag önskar er en riktigt fin helg. Nu drar vi strax till Boden i jakt på en tändstickstavla av Bodens fästning.

Ta hand om er så sörs vi igen om en vecka, då löser jag krysset i Ö-vik.


snabbgenomgången
L 5 My Way
V15 Petronella
V12 Plaskeby
V 1 Snowstorm
L13 Bella
L10 Kazoo
L 4 Olin
L11 Skåne
L 2 Old
L 8 Clamp
V14 Alp
V 7 New
V 5 Order
L 9 Öppet
L 1 Shop
L 3 Sara

fredag, juni 28, 2024

Resa norrut

Välkommen till ReseBloggen

Det är semester, det är månadsskifte juni-juli. Det betyder svemester med Den ömma modern och i år kom hon faktiskt med!

I år ska vi semestra i och kring Luleå och då vi passade på att skjutsa lillhyster till hennes vän i Burträsk blev det till att köra länge på smala, långa vägar omgivna av tall, gran och björk.

Tyvärr visade det sig att jag blandat ihop Burträsk med Byske så passningen jag hade tänkt göra med folklivsfanatikern Job Andersson och hans läkare Dr Dre på Byske vårdcentral föll platt. Istället får ni en bild på ortens busstation.

Ca två timmar senare var vi framme på campingen och hade hittat till vår stuga.

Vi är mycket tacksamma över att sängarna inte är så låga. Här kommer vi nog sova bra, även om båda lyckades glömma ta med sovtröja. Vi får väl köpa var sin t-shirt imorgon.

Stugan, och campingen, ligger precis vid Luleälv. På andra sidan kan man skymta Luleå, och domkyrkans torn. Dit ska vi på söndag. Till domkyrkan alltså.

Vi har hunnit ta en liten promenad på området. Det är en faslig tur att ingen av oss spelar padel då företaget som ansvarat för campingens två padelbanor gått i konkurs.

Men men, nu måste vi sova. Imorgon ska vi hinna med Melodikrysset, Bodens fästning och t-shirtsinköp.

Fem en fredag 28 juni 2024

Välkommen till FredagsBloggen

Denna fredag är jag hos päronen i Ö-vik, vad det lider ska Den ömma modern och jag köra till Luleå för några sommardagar där uppe. Men nu är det dags för ElisaMatildas Fem en fredag, det var tydligen inte terminens sista förra fredag. Dagens tema är Ljudligt.

Vilka ljud gillar du att somna till?
pratljud, gärna en podd eller så spelar jag senaste avsnittet av Last week tonight med John Oliver.

Vad brukar låta i ditt hem?
Oftast någon pod från Sveriges radio, som Morgonpasset, USApodden och Medierna i P1.

Vad tycker du om din egen röst?
Inte så värst.

Vad är mest oljud för dig?
Smaskande ljud. Det är  vidrigt!

Vilket ljud är sommar för dig?
Åska, regn på plåttak, en surströmmingsburk som öppnas.