torsdag, september 21, 2023

Dags för intresseklubben att anteckna

Välkommen till LottenBloggen

Den här sommaren har inte varit den roligaste ur odlingssynpunkt. Först var det så varmt att sallat och kål gick i blom och annat inte grodde över huvud taget. Sedan var det en period med varmt men inte övervarmt och molnigt så jag kunde jobba längre än tio minuter i stöten utan att dö svettdöden. Men sedan blev det regn, mulet och mer regn. Men vi har hunnit med lite annat på lotten.

I början av juli bestämde vi oss för att göra om rabatten i växthusets skuggsida till en odlingsbädd. Den har varit svår att komma åt och sköta då grenat från äppelträdet hängt över rabatten. 

Tyvärr upptäckte vi att vi hade kanadensiskt gullris i rabatten. Det är en vecka mellan den första bilden och den här och ni ser ju hur det vuxit på den korta tiden.

Gullriset har väldigt jobbiga rötter, inte alls lika roliga att dra upp som kirskålsrötter. De här är som trådar som sitter i klumpar och år svåra att få upp. Så det blev till att sätta sig i rabatten och försöka få upp så mycket av rötterna som möjligt.

Det tog några dagar men det var smått meditativt att sitta där med de små redskapen och rensa.

Steg två var att täcka jorden. Eftersom det räcker med att bara en liten del av en rot är kvar för att kanadensiskt gullris ska kunna växa tar vi det osäkra före det osäkra. Om inte annat tar det lite längre tid för ogräset att komma tillbaka.

Jordfabriken har flyttats så den står i början av odlingsbädden. Här gräver vi ner bokashi och häller använd jord från krukor. Vi har börjat fylla på med ny jord och material från den gamla komposten i själva odlingsbädden.

När det första jordlagret legat till sig några dagar vände vi ner lite gräsklipp och så kom den första lilla delen av den nya rabattkanten på plats vid jordfabriken.

Sedan gick det tre veckor innan jag tog nästa bild på den nya odlingsbädden. Det är rabattkant runt hela och nytt gräs har kommit upp vid kanten. I alla fall på långsidan. Vid kortsidan vill det inte riktigt ta sig.

Där uppe ser man en liten del av rabatten mot skogen.

Så kom september och den nya komposten är på plats där jordfabriken stod tidigare. Pallkragarna vi byggt komposten av är betsad med samma bets om rabattkanten. Det kan man inte tro när man ser färgen.

Se där, ett långt inlägg som ingen bett om om en ny odlingsbädd.

1 kommentar:

Anonym sa...

Alltid lika roligt att se vad som händer på lotten via din blogg.
I år har jag ju dessutom haft möjlighet att få vara på lotten några timmar.
Imponerad av ert jobb.
Marianne