lördag, juli 22, 2023

Härliga dagar på lotten

Välkommen till LottenBloggen

Jag insåg att det var länge sedan jag gjorde en ordentlig uppdatering om lotten. Sedan jag kom tillbaka från semesterresan i Skåne har hag varit ute så gott som varje dag, därmed inte sagt att jag jobbat ihjäl mig. Icke. Det har påtats lite här, betsats lite där, pratats med grannar, lyssnats på podd och jag vet inte vad.

Så här såg det ut vid skuggrabatten i början av juni. Den värsta kirskålen var borta och gräset hade så smått börjat gro Observera. Observera buskagen längst upp till vänster i bild.

I början av juli fick jag ett ryck och började klippa ner buskarna. När det var klart gick jag på de större buskarna bakom och de mindre träden.

Den senaste veckans väder har varit perfekt för att gräset skulle växa tjockt och blommorna i rabatten har piggnat till nu när de får lite mer solljus.

Här syns gräset lite bättre. 

Eftersom jag har ett enormt insektshotell som har ett stort behov av att fyllas med insektsvänligt material  passade jag på att kapa till några smala trädstammar för att borra hål i dem och lägga i hotellet. Det började bra.

Ett av träden jag tog ner fick bli rabattkant på den andra fronten i kriget mot kirskålen. 

Miniängen är verkligen mini. Tyvärr visade det sig att ängsblomsblandningen jag köpte på plantagen bara innehöll klintfrön. Vallmofröerna slängde jag ut separat. Längst fram står några halvperenna lejongap vi fått av en annan lottägare.

Längst ut har jag planterat två dagliljor som var på halva priset.

På tal om rabattkanter har den här fula i mintgrön plåt bytts ut

mot den här i trä. Den är betsad med bets av stålull upplöst i äppelcidervinäger samt starkt svart te.

Mormorsrabatten börjar äntligen bli ordentligt tät, det enda tråkiga är klematisen på den vänstra sidan av väggen. Den blev avbiten tidigare i somras och verkade återhämta sig men de stängel som tog sig upp en bit mot taket tvärdog så nu är det bara en liten stängel som gömmer sig bakom den stora blomman.

Duvorna har hållit sig borta från balkongen men börjar jävlas på lotten istället. Jag har även bråkat en del med kanadensiskt gullris, framför allt i rabatten på andra sidan av växthuset, men det får bli ett eget inlägg vad det lider.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för uppdateringen. Kul att följa med, nu när det inte blir någon resa under sommarmånaderna. Vi får hoppas på en fin höst.
Vad fint det blev framför växthuset. Och ljust och fint vid skogskanten.
Din ömma moder

Anonym sa...

Vilket lyft för rabatten med en ny snygg kant i trä 👍
Betsade du den själv?
/ Carin

Bloggblad sa...

Ni är så duktiga och ambitiösa!
Jag kan vidarebefordra ett tips från min bror som sysslat med både honungsbin och vildbin i många år. De vilda (vilket också innefattar andra flygande insekter) vill gärna ha smala hål. Dessutom aktar de sig noga för att använda hål där det finns fnas kvar från borrningen. Man bör slipa och kolla att det är rent - annars fastnar de på utvägen, och det vet de redan innan de går in.

Anni sa...

Vilken skillnad mellan rabattkanterna och ändå var den första i plåt! Här hade vi gröna plastkanter i början, förstår inte hur vi tänkte. Fast det fanns kanske inte så mycket att välja på då som det gör nu.
Bloggblads kommentar är ju en bonus - så bra info!

Vonkis sa...

Min ömma moder
Tack. Jag håller alla tummar jag har för en resa till hösten.

Carin
Tack! Det var jag som betsade men S som tillverkade själva betsen :-)

Bloggblad
Tackar :-)
Och tack för informationen om insektshålen. Jag har borrat i fyra-fem olika storlekar och försökt slå och blåsa bort så mycket bös jag bara kunnat. Men jag kanske skulle ta hem pinnarna och dammsuga av dem för säkerhets skull.

Anni
Vi är väldigt nöjda med bytet av rabattkant. Den förrförra ägaren har tryckt ner blandade plåtbitar och stenkanter i rabatterna.