lördag, juni 29, 2024

Dag ett, besök på Rödbergsfortet

Välkommen till NorrbottensBloggen

Anledningen till att vi alls rest till Luleå är att besöka Luleå domkyrka så jag kan pricka av den på min bucket list. Idag började jag funder på om jag har startat en tredje lista. den andra är att gråta på så många läkarmottagningar inom Region Östergötland som möjligt. Sedan sist kan jag lägga till akuten, två delar av kirurgen i Norrköping samt koagulationsmottagningen. Den tredje listan verkar vara att besöka Sveriges öppna (tidigare superhemliga) försvarsanläggningar utan att våga gå in i berget. För två somrar sedan var jag på Femöresfortet och idag besökte Den ömma modern och jag Rödbergsfortet, en del av Bodens fästning.

Börjar med en bild på Gamla Gäddviksbron eftersom en av löjlisarna, kommer tyvärr inte ihåg vilken, som gillar och, kanske, till och med har konstruerat sådana här broar med flera bågspann.

Sista kanske 700 meterna blev nervösa. Vägen snirklade sig, 

och var trång,  

väldigt trång. Vi var så nervösa över att få ett möte för jag hade inte klarat av att backa i detta kringelkrångel med päronens bil

Väl uppe fanns en skylt som visade att vägen vi kört på bara var uppfarten. Samtidigt varnade den andra skylten, som vi även såg på vägen upp, för mötande trafik och vi såg en bil som körde ner där!

Nu är alla välkomna här.

Utsikten var en fin belöning för oron på vägen upp. När vi körde tillbaka till Luleå körde vi över vattenkraftsverkets bro. Den ömma modern tog några bilder då men de blev tyvärr inte så bra.

Tyvärr är jag helt värdelös på väderstreck så jag vet inte åt vilket håll detta är.

Bodens fästning består av fem fort, vi besökte Rödbergsfortet. När jag zoomar ut ser man ett av de andra.

Vi har tittat på kartorna i texthäftet Bodens fästning - Karta och historik 1897-1945 och tror att det är Södra Åbergsfortet.

En liten kanon.

Två skjutdon, den främre är en fästningshaubits. 

Vid jagarkanonen Satelliten har de anlagt en grillplats.

Så även vid vip-platserna där man beskådade övningar.

På promenaden till Satelliten såg vi en stor fjäril som flög runt oss. Den flög riktigt högt och snabbt. Till min stora glädje tog en paus som var tillräckligt lång för att jag skulle kunna fota den. Det visade sig att det var en makaonfjäril! Mig veterligen var det första gången jag såg en sådan.

Markan var öppen så vi passade på att ta en liten fika. 

Där inne fanns Gustav V och Gustav VI Adolfs autografer på en stor marmorskiva.

Funderade på om man fick låna cykeln men så såg jag statusen på däcken och beslöt mig för att låta den stå.

Vi gick upp på fortets hjässa men det var så blåsigt så jag gick ner nästan på en gång.

Den ömma modern var modigare och gick runt och fotade ett tag där uppe.

Makalöst vackert i verkligheten.

Vi var vid Rödbergsfortet nästan två timmar, och då var vi bara på utsidan. Men det var väldigt intressant och givande ändå

3 kommentarer:

Anonym sa...

Där hade jag gärna varit med och tittat!
Bloggblad

Anonym sa...

Du får passa på att besöka Siknäsfortet också, mycket hemligt och spännande! Ligger ca 6 mil norr om Luleå, man svänger av från E4:an.

Vonkis sa...

Bloggblad
Vi får slå följe till någon försvarsanläggning nära Östergötland.

Anonym
Tack och lov såg vi att det fortet låg nära så vi besökte det idag. Tänk om vi upptäckt det när vi var hemma igen.
🙂