fredag, januari 06, 2006

Vargen och björnen

Jag har väldigt länge funderat på att skriva om vargen här i bloggen. Men jag har känt att jag inte riktigt har haft tid til det tidigare. Så nu ska jag faktiskt skriva vad jag tycker om vargens och björnens vara eller inte vara i våra skogar.

Jag anser att vargen och björnen har all rätt att leva, även om den skulle skada en hund i skogen eller riva boskap. Det är trots allt vi människor som tränger oss allt längre in i djurens territorium.

Om jag som jägare ger mig ut i skogen får jag räkna med att varg och björn kan gå till angrepp på min hund. Jag förstår om jägare skjuter ett djur som hon eller han ser går till angrepp på hunden, eller på sig själv, men att efter ett angrepp samla ihop andra jägare och ge sig ut i skogen för att vargen eller björnen måste dö, det tycker jag är fel.

Har inte djuren lika stor rätt som oss att reagera när de känner sig hotade.

Är det ok för oss att döda dem, men inte för dem att skada/döda oss eller våra djur?

Vi får ta vårt gevär och ge oss ut i skogen för att döda varg och björn. Men Gud nåde den varg eller björn som har mage att känna sig hotad och gå till anfall. Det odjuret måste dö!

Det är ju helt sjukt.

Min far (som är jägare) och jag har diskuterat det här otaliga gånger. Behöver jag säga att vi inte är överens i frågan? Min far är av den anledningen att djuren ska dö, för de är farliga för oss. Men är inte vi lika farliga för djuren?

Jag vet hur otäckt det kan vara att ha ett rovdjur runt knuten. Flera gånger har lodjur gått på vår gård. Visst var det läskigt att gå ute när det var mörkt och jag hade blivit väldigt ledsen om lodjuret hade tagit vår katt eller hund. Men jag hade inte krävt att det skulle dö för det. Man får anpassa sig helt enkelt. Varför inte sjunga när man går ute? Då minskar ju risken för att jag överraskar något djur.

Om jag bor nära en skog bör jag kanske tänka till en extra gång innan jag skaffar mig ett djur. Risken finns ju alltid att det händer husdjuret något.

Men om min hund eller katt springer bort i skogen eller om någon jag känner får ett träd över sig och dör, ska skogen huggas ner som straff då?

4 kommentarer:

Anonym sa...

ledsen att göra dig besviken men just nu tänker jag inte kommentera om vargen.... mamma undrar om batterierna som ligger på gammskåpet är uppladdningsbara och ska skickas ner eller kastas... kram....

Anonym sa...

Men alltså allvarligt...varför tror du att du har kläder på kroppen...en bil att färdas med och en telefon att prata i?! Human world domination. Detta tack vare att djuren i skogen får flytta på sig. Å tycker du de e fel - klä av dig naken, skrota bilen å avbeställ teleabonemanget! =)

Anonym sa...

Jag håller helt och hållet med Veronica. Jag och min sambo är själva jägare, vi har hund och vi jagar både i fjällen och i skog längst kusten.
Faktum är att vi inte behöver jaga för att överleva, vi Kan handla kött på affären, rovdjuren däremot har inte riktigt den möjligheten... eller jag kanske har missat något?
Jag är medveten om riskerna för mig och för min/vår hund. Men det är trots allt så att vi går in på djurens område då vi jagar och attackerar ett rovdjur oss då så får jag ta det lika väl som jag får vara beredd på att bli överkörd av en bil när jag är ute på promenad.Man hör dock aldrig något om att ta bort alla bilar. Den vanligaste dödsorsaken bland tex vår hundras,en vorsthe,är att de blir ihjälkörda av fordon.

Ja, jag tycker att det är fel att vi människor, hungerminken, allt som oftast ger oss på björnar och vargar mfl för att de river våra husdjur och attackerar folk när det i själva verket är vi som tränger undan dem i deras naturliga miljö för att vi tvunget måste bygga bo på minsta lilla plätt.
Skogsägarna vill ha bort älgen-de äter upp deras plant, bönderna vill ha bort renen-de kliver sönder deras mark och äter upp plant, jägarna vill ha bort björn och varg- de är för aggressiva och fiskarna vill ha bort sälen- för de tar all fisk.... ser ni vart vi är på väg? Till ett land utan vilda djur.

I höstas fick en björn avlivas i närheten av Piteå, om jag inte minns helt fel. Den avlivades pga att den kom för nära inpå befolkningen, den gick och åt ur en container. Ett TV-team var och filmade och vad får man se?! Jo hela ortsbefolkningen fanns på plats för att titta på björnen! På närahåll, naturligtvis. Så man lät avlida björnen innan någon Människa kom till skada, det vore ju illa.....

Anonym sa...

varför ska djuren i skogen behöva flytta på sig, naturligtvis kommer de att komma allt närmare ju mer marker vi tar för att ha nånstans att bo...jag är själv jägare och skulle varg/ björn komma in på våra jaktmarker och orsaka att vi fick mindre älgtilldelning eller fick lov att sluta jaga helt och hållet,så skulle jag gladeligen acceptera det eftersom vi har andra sätt att få tag på mat...
det har inte de...
och jag har har i nästan hela mitt liv jagat både hare och älg.