lördag, januari 30, 2010

Namnet en nödvändighet?

Välkommen till FrågeBloggen

När tidningar publicerar namn på dömda och/eller misstänkta brottslingar och blir kritiserade för det kommer alltid svaret att det är ett allmänintresse att publicera namnen.

Men är det verkligen ett allmänintresse att publicera namnet på den domare som avled under en match tidigare idag? Och varför i hela friden även publicera en bild på domaren???

ÖA valde först att inte publicera namnet, varken på domaren eller på de lag som spelade, av respekt för de inblandade. Men den respekten var tydligen kortlivad.

Mina tankar går ikväll till de spelare, tränare, funktionärer och publik som var närvarande vid matchen, och självklart även till domarens anhöriga, kollegor och vänner.

Läs mer
Örnsköldsviks Allehanda
Aftonbladet
Expressen
SvD
DN


Dagens FRA:are – inshAllah
Sverigedemokraterna i Riksdagen - Nej tack
Free Dawit Isaak

5 kommentarer:

Frida sa...

Förmodligen så ville familjen att det skulle publiceras, knappast något tidningarna valt att göra utan att fått direktiv om det...

Sorgligt... :(

Anne-Lie sa...

Ja å sen säger tidningarna att de skriver det som vi som läsare vill ha - det är många gånger jag känner mig som fel slags läsare;-))

Evas blogg sa...

Idag stod det ( i vår lokalblaska)om en advokat som hade varit onykter vid en rättegång. Namn och bild fanns med. "Annars skulle läsarna börja undra vilken advokat det var" skrev de till sitt försvar. Jag tycker det är ganska osmakligt. Även om jag inte försvarar det han gjort (def inte) så kan det ligga en mängd bakomliggande orsaker till detta.

Anonym sa...

Om jag skulle dö i ngt speciellt sammanhang skulle jag inte ha ngt emot att mitt namn o min bild publicerades. Kanske lite egocentriskt men om jag lämnar den här världen har jag inget emot att bli lite mer uppmärksammad.

Det är ju trots allt inget negativt han stàtt för sà om familjen varit med pà det kan jag inte se ngn skada med det. Det är skillnad i ex. fràgor om självmord etc...

/Miyala

Vonkis sa...

Anne-Lie
Undrar vilka läsare det är tidningarna hänvisar till egentligen.

Eva
Ja för huvvaligen om man måste undra över vem det är tidningarna skriver om.

Miyala
Frågan är ju vilket allmänintresse det är att behöva ha namn och bild på folk som dör. Ska vi börja med kort i dödsannonserna också? Och vem är det som ska avgöra var gränsen går? Den flyttas ju fram hela tiden.