onsdag, juli 10, 2019

Äntligen Falu gruva

Välkommen till SemesterBloggen

Varje år vi har åkt till Dalarna har jag velat besöka Falu Gruva men det har inte blivit av då resesällskapet inte har varit sugen på det. Men i söndags blev det äntligen av. Vi kom till gruvområdet strax efter lunch så det passade bra att börja med att äta på Geschwornergården där de hade både lunchbuffé och efterrättsbuffé!

Naturligtvis såg vi ut över Stora stöten. Det är inget litet hål det här inte.

Det här lilla vattenhjulet på 15 meter i diameter finns i Creutz hjulhus. Det fick vatten från sjöar längre bort via långa rännor. Vattenhjulet gav energi till vattenpumparna i Creutz schakt. Vi blev visade både hjul, lave, schakt och spelhus på en guidad visning. Man imponeras verkligen av alla tekniska lösningar. Vilka kunskaper de personer som bygge vattenrännor, vattenhjul, varningsklockor och allt annat.

Vi vågade inte gå ner i gruvan men kikade ner i det 208 meter djupa hålet. Om man går ner i gruvan är det i det här hålet man tittar upp, från 55 meters djup.

Statyn Gruvarbetaren. Byggnaden till höger är Creutz lave som står över Creutz schack och till vänster ser man taket på Creutz hjulhus.


Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

4 kommentarer:

Anonym sa...

Verkligen ett studiebesök vi kan rekommendera.

//Den ömma modern.

Vonkis sa...

Den ömma modern
Sannerligen :-)

Anni sa...

Där åkte maken och de två äldsta barnen ner i gruvan medan jag stannade med den då yngste ovan jord. Dags för nybesök, tror jag.

Vonkis sa...

Anni
Skulle du våga dig ner den här gången?