måndag, november 27, 2006

Så här vill jag jobba

Välkommen till lärarbloggen

Så här vill jag jobba som lärare och jag tycker, naturligtvis, att vare rektor borde jubla när de läser det här.

I första hand vill jag arbeta ihop den eller de klasser jag arbetar med, se till att alla arbetar mot samma mål och efter samma regler. Detta vill jag uppnå genom att tillsammans med elverna komma fram till vilka regler som ska gälla i klassrummet. Tycker de att det är ok att störa de andra? Hur ska vi göra då störningar förekommer och så vidare. Jag är övertygad om att då eleverna själva har fått vara med och bestämma ser de nyttan med och känner ett annat ansvar för att följa skolans och klassens regler. Naturligtvis inser jag att det ändå kommer att uppstå konflikter i och utanför klassrummet men den konflikten kan jag möta på ett annat sätt när eleverna själva har varit med och bestämt reglerna.

Jag anser även att läraren har en viktig roll som ledare. Det är på mitt ansvar att visa att det finns beteenden som inte är accepterat och att visa att det i slutänden faktiskt är jag, inte elverna som bestämmer. När elverna vet vad som gäller och kan känna en trygghet i skolan är jag övertygad om att de även har lättare för att lära.

I grund och botten har jag en rätt enkel syn på skola och utbildning. Jag vill att det ska finnas tid och plats för barnen att utvecklas i skolan men även att man som lärare ska vara öppen för nya metoder och att det finns plats för utveckling även för personalen. De elever jag kommer att möta är unika men har en sak gemensamt. De är alla i den period i livet där relationsskapande och identitetsutveckling är som mest påtaglig. Att jobba med dessa bitar är därför en lika viktig del av jobbet som att jobba med rena ämneskunskaper. Detta kräver mod att våga ta konflikter och ett genuint intresse för elevernas livssituation. Att jag har dessa egenskaper är bara en av många anledningar till att anställa mig. Förutom dessa egenskaper beskriver mina kollegor mig som rak, omtänksam, att jag tar allvarligt på viktiga saker men alltid har nära till ett smittande skratt.

3 kommentarer:

Bloggblad sa...

Det låter bra! Håll fast vid dina ideal - även när du drabbas av barn som inte kan styra det dom vill och inte vill och inte har en aning om att det är de själva som stör... VA??? JAG har inte gjort nåt...

Men jag ska inte låta negativ, även om drygt 30 år i yrket har skrapat en del på mina drömmar.

Anonym sa...

Hej hjärtat! Skriver du detta i dina ansökningsbrev? Om inte så tycker jag att du ska göra det. Du är bäst, och du har formulerat dig alldeles strålande.
*styrkekramar*

Vonkis sa...

Bloggblad
Jag hoppas verkligen att jag kan hålla fast vid mina ideal och inte skrumpna ihop till en surboll.

Suzan
Joppe, det här är nästan ordagrant från min jobbansökan, fast det hjälper ju inte hur bra ansökan jag skriver om rektorerna inte ens läser den..