måndag, mars 08, 2010

Hur jämställt är Sverige?

Välkommen till JämställdhetsBloggen

Denna, den 100:e Internationella kvinnodagen läser jag runt bland nyheterna och börjar fundera över hur det ser ut med jämställdheten i Sverige.

Vad säger man om anställningsvillkoren och synen på barnafödande i ett land där kvinnor riskerar avsked när de är gravida? Och det ropas det om låsta föräldradagar, ska det verkligen behövas i Sverige år 2010?
Aftonbladet
DN
SvD

Hur ser det ut inom politiken? I jämställda Sverige har ingen kvinna varit regeringschef. 12 andra länder före, bland annat Pakistan, Turkiet och Sri Lanka. Och när Maud Olofsson är öppen med att hon vill bli statsminister, vilket borde vara en självklar ambition för varje partiledare, raljeras det över hennes makthunger. Tjafset med Mona Sahlins väska kontra Reinfeldts klockor orkar jag inte gå in på igen.
DN
DN

Att kvinnor tjänar sämre än män är ingen nyhet men visste du att det inte bara är inom yrken som ”bara” kräver gymnasieutbildning som vi kvinnor tappar lönemässigt? Det spelar inte någon roll hur lång utbildning som krävs, är yrket kvinnodominerat blir lönen sämre än om det varit mansdominerat.
SvD
Lärarnas Tidning

Även inom rättsväsendet kan det bli betydligt bättre, både då det gäller att förebygga brott och hur man bemöter kvinnor som utsatts för brott.
DN
SvD

Leker lite med tanken att någon av kvinnorna som är med i Mästarnas mästare skulle ha gått på i samma stil som Patrik Sjöberg har gjort. Har en känsla av att hon enbart skulle utmålas som en jobbig ragata. Visst, de andra deltagarna har beklagat sig över hur Sjöberg har betett sig men i media beskrivs han som en citatmaskin och många tittare tycker att han är en frisk fläkt.
Aftonbladet

Men på Internationella kvinnodagen ska vi inte bara uppmärksamma hur det ser ut i Sverige, det är även viktigt att uppmärksamma kvinnors situation i hela världen.
DN

Fortfarande används övergrepp på kvinnor och barn som en del av krigsföringen runt om i världen.
DN
Dagen
Expressen
Röda Korset

Religionen är ingen fristad för kvinnorna, du riskerar att gripas om du som muslimsk kvinna ber på fel sida av bönerummet. Inom katolska kyrkan är det värre att prästviga kvinnor än att förgripa sig sexuellt på barn. Prästviger du en kvinna blir du per automatik bannlyst.
Dagen
SvD

Och visst är det lite tragiskt att det vi idag, i jämställdhetens namn, får glädja oss åt, är att Kathryn Bigelow, som första kvinna vann en Oscar för bästa regi när Oscarsstatyetterna delades ut för 82:a gången?
DN
SvD
Expressen

Man får väl glädja sig åt det lilla för inte går det fort framåt inte.
Aftonbladet


Dagens FRA:are – download torrent Piracy
Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna i Riksdagen - Nej tack
Free Dawit Isaak

7 kommentarer:

Den förvånade pappan sa...

"Även inom rättsväsendet kan det bli betydligt bättre, både då det gäller att förebygga brott och hur man bemöter kvinnor som utsatts för brott."

Jo, fast i den frågan är det väl ändå problem åt andra hållet också??

* Män döms hårdare för samma brott. * Kvinnor är offer som blivit manipulerade att begå brott, för kvinnor kan per definition inte vara onda
* Fler kvinnor än män för bort sina barn om de förlorar vårdnaden om dem. Och de skyddas av "systemet" Pappor som fått sina barn kidnappade får ingen hjälp
* Mammor ropar "incest" och så får de vårdnaden och pappans liv är förstört. (Undersökningar visar att över 90% av dessa anklagelser är falska)

Så, nej, här håller jag definitivt inte med. Lika inför lagen stämmer inte i Sverige.

Och inget av det jag skriver betyder att brottsoffer behandlas tillräckligt bra i Sverige.

Och när det gäller krigsföreningen så är det hemskt, men det är väl ändå också ganska hemskt att soldatar, och civilbefolkning, dödas i krig. Sedan skiter jag i vilket kön de har, det är hemskt hur som helst.

Marianne sa...

Den förvånade pappan:

Blir kvinnors utsatthet mindre för att de inte är de enda som är utsatta? Ska vi låta bli att belysa den eftersom män också blir illa behandlade?

Det är småaktigt att lägga in en sådan kommentar som motvikt till allt det kvinnor utsätts för. Det är som att beklaga sig över en sticka i fingret när någon just blivit knivhuggen i magen.

Män har också problem och män far också illa av att vårt land inte är jämlikt. Men på det stora hela är det kvinnorna som är de verkliga förlorarna. Ojämförligen!

När du lägger in en sådan kommentar tar du bort fokus från det inlägget verkligen handlar om. Det du belyser är inte oviktigt men det hör det inte hemma i sammanhanget.

Män kommer att behöva stå tillbaka för att ge kvinnorna tillbaka sin del av utrymmet. Jobba för att ge kvinnor sin rätt istället, så kommer nog männens orättvisor att få sin del i ljuset också. MEN det är vår tur nu.

Den förvånade pappan sa...

Marianne. Är du allvarlig eller?

Menar du att du tycker att orättsäkerhet är att beklaga sig över en sticka i fingret? Kan du inte framföra det till de pappor som förlorat kontakten med sina barn pga att rättssystemet sköter sig dåligt. Anledningen till att jag kommenterar just detta område är att det är otäckt att människor inte är lika inför lagen och när Vonkis påpekar orättvisor i rättsystemet så vill jag belysa att det finns fler problem. Inte speciellt konstigt i min värld, men tydligen i din. Sammanhanget i den punkten var rättssystemet.

Om du dessutom hade läst vad jag skrev så skrev jag detta: "Och inget av det jag skriver betyder att brottsoffer behandlas tillräckligt bra i Sverige."

"Män kommer att behöva stå tillbaka för att ge kvinnorna tillbaka sin del av utrymmet. Jobba för att ge kvinnor sin rätt istället, så kommer nog männens orättvisor att få sin del i ljuset också. MEN det är vår tur nu."

Den kommentaren var faktiskt bland det konstigste jag läst. Så du menar att det är kvinnornas tur nu? Själv tycker jag att det är allas tur nu. Och att män ska stå tillbaks? Varför då? Kvinnor får väl ta för sig.

Och problemet med jämställdhetsfrågorna är just att de bara belyser frågor där kvinnorna är förlorarna. När det är män som har nackdel av systemet är det inget problem eller möjligtvis en bagatell.

Jag tycker nog att man ska motarbeta alla orättvisor och inte fokusera på "en sida" för så länge man gör det kommer "den andra" sidan inte bry sig.

Vonkis sa...

Den förvånade pappan
Självklart ska alla orättvisor motarbetas men i måndags var det den Internationella kvinnodagen och då valde jag att bra lyfta fram kvinnornas situation.

Marianne sa...

Jag är allvarlig. Men jag tror inte att du förstår mig och inte heller vad det vad du gjorde när du skrev den där kommentaren. Låt mig förklara.

Du frågar om jag verkligen jag menar att orättsäkerheten är att jämföra med en sticka i fingret. Vad jämförde jag kvinnornas situation med? En skottskada är faktiskt en fis i rymden att jämföra med de orättvisor kvinnor utsätt för. Det var en liknelse och det jag syftade till är att kvinnor, som grupp, blir långt värre behandlade än män som grupp. I stort som i smått. Jag bryr mig om att människor (män i ditt exempel) blir illa behandlade i vårt rättssamhälle.

Ok, nästa punkt. -Att männen måste stå tillbaka. Om du och jag har köpt en prinsesstårta tillsammans (betalat lika mycket osv) och du sen tar tre fjärdedelar av den och bara lämna en tredjedel till mig. Ja då är det kanske inte så konstigt om jag tycker att det är orättvist, eller hur? Nästa gång vi köper en tårta så kanske jag skulle kunna få vara den som tar mer? Eller så delar vi lika den gången. Fast då måste du ju få mindre än förra gången. För vi kan ju inte båda få två trejdedelar. Det funkar liksom inte. Det var det jag menade med att männen måste stå tillbaka. Just nu har männen mer av kakan och måste få mindre än de är vara vid att få för att kvinnorna ska få mer.

Männen kommer att vinna på jämlikheten men troligen inte i makt och pengar. Mest troligt i sådana områden som barnen. När mamman inte längre är "förälder nr 1" som hon tyvärr ses som av många idag så kommer pappan att få ta del som likvärdig förälder.

Jag hoppas verkligen att just nu inte sitter på händerna i jämlikhetskampen och väntar på att kvinnorna ska ta för sig själva. Alla behövs för att skapa ett bättre samhälle. Speciellt föräldrar. Om du har en dotter skulle jag gissa att du villa ge henne ett bättre samhälle att växa upp i.

Slutligen, det som gjorde mig upprörd med din kommentar är att den tar bort ljuset från det som var viktigt i det här inläggen. De ENORMA orättvisor som kvinnor utsätts för dagligen. Problemet du belyste är utan tvekan viktigt men kvinnors problem måste få höras utan att män varje gång ropar "det är synd om oss också!". Naturligtvis är det det. Men nu pratade vi om kvinnor.


Sen är det också så att männen "tagit för sig" på kvinnornas bekostnad i väldigt många år. Hundratals år... Kanske inte så konstigt att jag tycker att det är kvinnornas tur nu.

Feministen sa...

Jag håller med er Marianne och Vonkis:
Visst är det så att vi kvinnor har många fler rättigheter och färre skyldigheter än män i Sverige idag. Och visst är det så att vi kvinnor gynnas på i princip alla områden (inom rättsväsendet, på arbetsmarknaden, familjeliv, i media, i lagstiftning, inom politiken, osv) på mäns bekostnad. Men det är inte alls tillräckligt! Så länge män har några som helst rättigheter i Sverige, så har vi ingen riktig jämställdhet i det här landet.

Vi kvinnor måste få ännu mycket mer positiv särbehandling och fördelar och männen måste tryckas ned och motarbetas ännu mycket mer! Som ni så riktigt säger: det är kvinnornas tur att förtrycka männen nu.

Och personer som ”Den förvånade pappan” upprör även mig. Hur vågar han ens antyda att mäns lidande och orättvisor som slår mot män skulle vara värt att överhuvudtaget nämnas?! En företeelse kan bara vara ett problem om det på något sätt missgynnar kvinnor – och en man kan per definition aldrig vara könsdiskriminerad.

http://merfeminism.blogspot.com/

Den förvånade pappan sa...

Marianne

Ditt tårtexempel visar just på din brist att förstå problemet. Om det bara är två personer inblandade fungerar ditt resonemang, inte annars. I Sverige bor det cirka 4,5 miljoner män och 4,5 miljoner kvinnor. Variationerna inom grupperna är enorma vilket är anledningen till att ditt exempel havererar fullständigt.

Dessutom har du nån felaktigt bild av att jag är emot jämställdhet, inget kunde vara mer fel. Dock inser jag att din väg inte är framkomlig, varför jag argumenterar emot dig.

Jag är för jämställdhet, men jag inser att enda sättet är att försöka ordna till det på alla plan där det är orättvist. Det som blir lite komiskt är dock att du tror att pappor kommer att tjäna på det "inom familjen" och det stämmer säkert. Men om du kommer ihåg så var det just det området som jag tyckte att papporna ställning måste stärkas.

Och jag kan lova dig att jag tänker uppfostra min dotter till att ta för sig och inte till att leka offer och skrika kvinnoförtryck så fort något händer.