torsdag, mars 25, 2010

Skolan måste ta sitt ansvar

Välkommen till Bloggen

Mina erfarenheter av Lennart är att han är en varm och omtänksam person. Som präst har han varit väldigt omtyckt bland annat för att han pratar så folk förstår och för att han ser människan. Därför blev jag så besviken när jag hörde hans ord i Uppdrag granskning igår. Det Lennart sa stämde inte alls överens med varken mina egna eller mina vänners erfarenheter av honom. Idag ångrar sig Lennart över hur han uttryckte sig och jag måste faktiskt säga att jag är imponerad över hur han har hanterat den här dagen. Han har varit med i krisgrupper på sitt eget jobb, på Bjästaskolan, på fritidsgården och han har ställt upp på intervju efter intervju. Detta efter att ha suttit uppe hela natten och svarat på ALLA samtal som kom efter Uppdrag granskning.

Lennart har alltid varit den präst som skola, fritidsgården och andra organisationer har vänt sig till när de har behövt krissamtal. Efter våldtäkten på ”Linnea” var det ingen som hörde av sig, behovet av kyrkans krishantering fanns inte eftersom bland annat brottsofferjouren gick in i ärendet.

Det har inte skrivits så mycket om fallet i ÖA. Det var någon artikel när våldtäkten hade hänt och efter att domen föll. Mobben som varit mot ”Linnea” och senare även mot ”Jennifer” har funnits på internet, på bloggar, Facebook och på bilddagboken. Den har inte skett öppet ute i samhället.

Avslutningen som ”Oscar” var med på var skolans avslutning, inte kyrkans. Nätra Församling hade absolut kunnat kollat upp fakta mer innan de bestämde sig för om Oscar” skulle få komma till Kyrkan eller inte men de som satt på mest information om fallet var skolan, de som arrangerade avslutningen i Kyrkans lokaler.

Och jag tycker att det är just skolan som har misslyckats mest av alla i det här.

Jag jobbar själv som lärare. När något sånt här händer så går det inte att missa hur det pratas, även om ”pratet” sker på internet. Man hör väldigt mycket närman befinner sig ute i korridorerna och även på lektionerna. När eleverna är så upprörda att de önskar att någon ska bli våldtagen som straff eller få pålar uppkörda i f*ttan pratar de även om det när de är i skolan.

Skolan har som uppdrag att säkerställa att inga elever utsätts för kränkande behandling. Det har Bjästaskolan misslyckats med kapitalt i det här, och andra, fall.

När man märker hur eleverna agerar efter att en av skolan elever blivit våldtagna i skolan, av en annan elev, då är det bara att bryta all ordinarie undervisning. När man strejkar för att den fällda eleven ska få komma tillbaka, den våldtagna behöver en kamratstödjare vid sin sida för att kunna vistas i skolan, då är det värdegrundsarbete som gäller till hundra procent. Man måste våga ta diskussionen om källkritik, om skvaller, om etik på nätet, om lag och rätt, om personlig integritet, om varje individs rätt till sin kropp, om medmänsklighet, om etik och moral och mycket mycket mer. Och man kan inte sluta med det arbetet för att offret har bytt skola. Elevernas attityd och värderingar är ju fortfarande det de var innan hon flyttade. I ett sånt läge kan man inte slå ifrån sig och säga, hon går inte här längre, nu är det här inte vårt bekymmer.

Om vi vill ha människor som anser att snygga och schysta killar inte kan våldta för att de inte ”behöver” och om vi vill ha ut en generation i vårt samhälle som anser att DNA-bevisning inte är relevant, då ska vi göra som Bjästaskolan har gjort. Då ska vi släppa allt ansvar när någon av de berörda parterna i ett brottsmål inte längre finns i närheten. Då ska vi blunda och sopa under mattan.

Skolan visste även om att ”Oscar” hade besöksförbud mot ”Linnea”. Ändå går skolan med på att han bjuds in till skolavslutningen. Som sagt, kyrkan godkände också att han fick komma men skolan hade så mycket mer kunskap om ärendet och det var skolan, inte kyrkan, som höll i avslutningen.

Måste tyvärr säga att jag inte är förvånad över hur Bjästakolans ledning har hanterat fallet. Jag har gått på den skolan, det var inte de tre lyckligaste åren i mitt liv om jag säger så. Jag vet vilken kultur som sitter i väggarna. Jag och mina vänner har kämpat för att slippa tafsande lärare (var ung så han kunde inte flyttas på, skulle ju förlora sin karriär), vi kämpade för att slipp bli tvingade att som en del av sex- och samlevnadsundervisningen läsa porrtidningar som en lärare tog med sig hemifrån och sedan redovisa om olika samlagsställningar och sexleksaker (den kvinnliga rektorn vägrade titta på tidningarna när föräldrarna visade upp dem men tjejerna i åttan skulle tvingas läsa dem eller riskera sina betyg). Vi har kämpat mot en skolledning som tycker att mobbade ska känna empati mot de som mobbar för att de har tuffare hemförhållanden än den som blir mobbad. Och mycket mycket mer. Dagens skolledning ser inte exakt ut som den gjord då jag om mina systrar gick på Bjästaskolan men den är inte helt utbytt heller. Anders Fager, skolchefen, var min bildlärare till exempel. Carina Fager, mobbinggruppens ledare, jobbade på skolan redan i slutet av 90-talet.

Nu ska det däremot bli väldigt intressant att se hur skolan hanterar de som efter att ha sett gårdagens Uppdrag granskning ångrat det de sagt och gjort. Jag antar att de är en del. Hur ska dkolan hantera den skuld dessa barn troligtvis känner?

En vän till mig sa ikväll att om hon hade haft barn i högstadieåldern hade hon inte känt förtroende att släppa iväg dem till skolan de närmaste dagarna. Hon hade följt med barnen och varit med dem hela dagarna. Jag förstår henne till hundra procent.

Skolan, fritidsgården och polisen har haft ett jättebra samarbete i Bjästa för att arbeta mot droganvändandet bland ungdomarna där. När det ordnade till sig lade man tyvärr samarbetet på is. Verkar som det är dags att ta upp det igen.

Vill avslutningsvis säga att ikväll skickar jag min kram till Lennart och hans familj. Hela den här tragiska situationen blir inte bättre av att det bildas en ny mobb.

Läs mer
Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet SvD SvD SvD DN DN DN Rapport Rapport Rapport Rapport SVT (Kempe ångrar sig) Dagen Expressen Expressen Expressen Expressen Debatt Debatt


Dagens FRA:are – download torrent Piracy Jihad Jane
Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna i Riksdagen - Nej tack
Free Dawit Isaak

11 kommentarer:

Evas blogg sa...

Så bra skrivet! Tack för att du berättade! Jag har också träffat Lennart och blev helt chockad när jag hörde honom prata. Det stämde inte.

Bloggblad sa...

Jättebra skrivet, tycker jag också. Du är modig. Precis som du, reagerar jag på att kyrkan plötsligt blev så viktig som fostrare av dagens ungdom... NÄR tidigare har media gett kyrkan den rollen? Jag tror att media svänger lika bra som mobben - mest skrivs det om att kyrkan inte ska ha med skolans avslutningar att göra alls. Nu ska kyrkan plötsligt ta ansvar för vilka som får komma på dem...

Det är förstås föräldrarna till Oscar, tycker jag, som har brustit i första hand, som inte fostrat honom till att känna respekt för flickor. I nästa hand skolan. Internet går väl inte att lägga ansvar på, men inte tror jag det har varit till hjälp för ungdomar med allt som sker bakom skärmarna i datorerna.

Vonkis sa...

Eva
Tack. Har pratat med Lennart ikväll och han mådde inte super direkt men ser ändå till att finnas där folk vill ha honom. han var på fritidsgården då jag ringde.

Bloggblad
Tackar. Antar att det är väldigt tacksamt att klaga kritisera kyrkan. Föräldrarna har absolut ett ansvar att uppfostra sina barn och skolan har ett ansvar att se till att alla elever kan känna sig trygga.

Vonkis sa...

För första gången raderat kommentarer här i bloggen...

Anonym sa...

Nu följer nästa häxjakt av en ännu större mobb, där man för att lindra sin egna kollektiva skuld så snabbt som möjlig vill hitta en syndabock. Men även denna mobb missar målet. Pojkens egna ansvar och skuld, hans föräldrars deltagande i hans förnekelse, alla ungdomars kränkande uttalanden och föräldrars brist i insyn i vad ungarna sysslar med. Varför jagas inte Oscars föräldrar? Lennart Kempe är ett lättsamt, offentligt mål. Bortse från alla hans tidigare kamper för orättvisor, slå er för bröstet och tryck ner "prästjäveln" i skoskaftet - då blir ju allt bättre... eller?
/Annie

Ivan Tonkovic sa...

Som förälder som inte överlämnar all ansvar på skolan, kyrkan eller samhället måste var och en reagera med fasan att det skall behöva komma så lång att "Uppdrags Granskining" skall avslöja sanningen och öppna ögonen i slutna samhällen. Man måste ändå vara glad att det finns vettiga journalister som har "kourage" att rota i det förvirrade psykiska förfallet hos svenka föräldrar och påmina dessa föräldrar att det är dem som har ansvar för sina barns uppförande och att barn härmar sina föräldrar vilka är altförofta "självgoda och okritiska över sitt handlande."
Tyvärr har samhällets institutioner altför mycket tvigat bort föräldrarnas ansvar så att dessa inte vågar sätta gränser då barnen hotar med "polis" om det inte får sin vilja igenom. Barnens överbeskyddande i Sverige har gåt till överdrift viket straffar sig då unga människor är snabba att bruka det på fel sätt.
Ivan

Marianne sa...

Hej Vonkis

Jag håller med dig i så mycket och jag förstår din misstro. Skolan är inte densamma som när vi gick där. Låt inte detta bli ett problem för Bjästaskolan när det handlar om ett stort samhällsproblem. Sånt som händer över hela landet. Risken är då att vi missar att ta tag i problemets kärna, dvs. ruttna värderingar hos en stor del av befolkningen i landet. Det är en välsignelse att det här togs upp i UG så att frågan får vädras.

Vem ska hålla föreläsningar och temadagar för bygden om våldtäkter och förlegade könsroller?

Du vet själv hur begränsad skolans möjlighet är att agera i många fall. Ring mig gärna så ska jag berätta saker som inte kom fram i något av programmen. Som t.ex. att rektorn inte hade ansvaret för situationen utan att det lagts på Anders Fager. Att rektorn var så fåordig berodde på att hon fått andra frågor att förbereda sig på innan intervjun men att när kamerorna slogs på fick hon helt andra frågor.


Jag hoppas att alla skolor i Sverige nu får utbildning, rutiner och tid för att hantera sånt här. För t.ex. var ska tiden att patrullera nätet tas ifrån? Vilka rutiner ska finnas då? Hur ska man gå tillväga för att hitta ungdomarna?

Måste också tillägga att jag är så grymt imponerad av Linnea som klarat av allt det här och av Amanda. Starka personer!

Marianne sa...

Jo just det. Skolan hade INTE godkänt att han var med på avslutningen. Han hade gått dit ändå. Anders Fager m.fl. hade nekat pojken och hans mamma att medverka.

När han då tillsammans med sin mamma klev upp och delade ut blommor hade de då bara en kort stund på sig att reagera (vilket de nu sett i efterhand borde ha gjort). Applåden som hörs i inslaget är inte för honom utan för klassen. Varje klass får en applåd.


Har du tips och råd till Bjästaskolan för hur de ska agera framöver för att ta hand om den här situationen så skicka det till dem. Skolan finns på nätet och allt stöd behövs.

Marianne sa...

Ytterligare en sak. En part som det inte talats om i det här fallet är polisen. Skolan gjorde upprepade anmälningar mot de trakasserier som skedde mot flickan och de lades ned! Orsaken var att polisen inte hade tillräckliga resurser för att ta tag i det!

Skolan ska ta tag i ungdomar, tillsammans med alla som är engagerade i fritidsaktiviteter samt kyrkan. Vem ska ta tag i de vuxna? Hur ska man kunna vända ungdomar åt rätt håll när vuxenvärlden på bygden går åt motsatt håll?

Skolan skulle ha gjort ännu mer, det ser man i efterhand, men de får inte bli en syndbock så att vi kan glömma det här fallet. Det handlar om något mer än kyrkan, skolan och en liten by.

Mathias sa...

Var på en föreläsning förra veckan med Lisbeth Pipping (se henne om ni får möjlighet) där hon upprepade en sak "..gör så gott man kan med sina begränsningar" och fortsatte med "är som att säga att en blind visst kan köra bil på vägen, han gör ju så gott han kan med sina begränsningar".

Så tycker jag det verkar i detta fallet. Skolan säger att de gjort så gott de kunnat med sina begränsningar. Men om det inte räcker då? Varför har de inte agerat på nätet där de vet (eller borde veta om det inte är helt under flötet) att ungdomar socialiserar sig?

Hur mycket de än gjort eller tycker sig har gjort har det inte räckt. Den medmänskliga skyldigheten har de absolut inte uppfyllt. Skolan är den blinde mannen på vägen. Jag vill inte möta honom, och efter allt jag hört skulle jag inte sätta någon på Bjästaskolan, det är en olycka som väntar att hända...

Marianne sa...

Bjästaskolan är ingen extrem skola. Det är en rätt bra representant för hur det ser ut på skolorna i Sverige. När blev ungdomars fritid bara skolans ansvar? Jag tycker att alla skolor i hela lander måste få resurser att ta SIN DEL av ansvaret. Rutiner måste skapas för "rastvakt" på internet. Tid måste avsättas för att utbilda lärarna med hur man ska gå tillväga. Jag är lärare och det här fanns inte med i min utbildning. På skolor jag jobbat på fanns inga rutiner för att arbeta med vad som hände på nätet.

Utredningar måste också göras för att hitta andra sätt att ta itu med det här synsättet som möjliggör att förövare får gruppens stöd och inte offret. Den utredningen får inte bara gälla hur man ska göra på skolor utan för hela samhället.

Vi gör oss en otjänst om vi tror att det här är en isolerad händelse i Bjästa och på Bjästaskolan. Det händer över hela landet. Läs Flickan och skulden.

Bjästaskolan har INTE sagt att de gjort så gott de kunnat. De har sagt att de nu i efterhand ser att de skulle ha gjort mer.

Det är naturligtvis lättast att hitta en syndabock, att låta det här handla om den sjuka byn Bjästa och den värdelösa Bjästskolan. Men då missar vi det verkliga problemet. Som är mycket större.

Börja i din egen vardag.