söndag, oktober 10, 2010

Ett tröstpris till KD?

Välkommen till SkolBloggen

Det har ju gått så bra andra gånger då regeringar inte lyssnat på olika myndigheter.

Senast skolan skulle göras om protesterade forskare och skolfolk mot att man skulle skära ner på de praktikestetiska ämnena till förmån för matematik, no och språk men Beatrice Ask ansåg att hon visst bättre och körde över dem.

Inför åtstramningen av sjukförsäkringen och införandet av den så kallade rehabkedjan gick läkare och folk på Försäkringskassan ut och sa att reglerna var för hårda, att svårt sjuka skulle hamna i kläm men regeringen med Fredrik Reinfeldt, Cristina Husmark Persson och Sven Otto Littorin i spetsen ansåg att de visste bättre och körde över dem.

Man kan tycka att Skolverket borde veta vad de talar om och att regeringen skulle lyssna på myndigheten när de vill stryka kristendomens särställning i religionsundervisningen och istället jämställa alla religioner. Men icke. Jan Björklund anser att han vet bättre och kör över myndigheten.

Så här säger Jan Björklund

På lågstadiet berättar man i december för
barnen varför vi firar jul, alla traditioner
kring det och hur det gick till i Betlehem.
Vid påsk gör man samma sak. Att vi skulle
ägna samma uppmärksamhet åt de buddistiska
helgerna, det är inte möjligt.


Då måste jag säga att där har du fel Jan.

I min trea har vi en mångkulturell almanacka, i den står det när olika länder och religioner firar olika högtider och eleverna får ta reda på fakta om de olika dagarna.

Låt mig ge ett exempel.

I fredags var det både Kroatiens nationaldag och den hinduiska högtiden Navaratri. Jag fråga klassen om någon visste varför Kroatiens nationaldag är just 8/10 och om någon kunde berätta något om Navaratri, det var det ingen som kunde. Då frågade jag om någon var intresserad att ta reda på fakta om de två högtiderna och det var det. Den kommande veckan kommer två elever att berätta vilka som firar, hur och varför de firar. Sedan skrivs deras text in på en dator, skrivs ut och sätts upp i korridoren sa att alla kan läsa. Det tar 10-15 minuter, max, för eleverna att berätta för sina klasskamrater om olika högtider så tro mig Jan Björklund, det är möjligt att uppmärksamma olika religioners högtider.

Kristendomens påverkan på det svenska samhället kommer in i historieundervisningen och även inom samhällskunskapen. Det blir så naturligt.

Nej, det här känns som att man har velat blidka kristdemokraterna och ge dem något efter att de har fått stå tillbaka i rätt mycket annat.

Läs mer
Expressen Expressen Aftonbladet DN DN SvD Dagen Dagen Dagen Dagen SR ÖA SVT



FRA:are – download torrent Piracy HA
Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

11 kommentarer:

Rickard sa...

Det är dt här som är nackdelen med blockpolitik. Små partier som representerar ett fåtal får orimligt med makt. Tänk om Sverigedemokaterna var med i ett av blockenoch kunde driva igenom några av sina önskemål.

Vonkis sa...

Rickard
Jupp. Frågan är om SD inte redan har påverkat en del.
klicka här och hoppa till 2.24...

Anonym sa...

Så du tycker det är en bra idé att eleverna undervisas av varandra i stället för av en utbildad lärare? Höjer det kvalitén på undervisningen enligt din mening?


/Elisabeth

Vonkis sa...

Anonyma Elisabeth
Ja för jag kollar ju inte vad de har skrivit innan de redovisar.

Eller menar du att barnen aldrig ska få redovisa sina arbeten?

Kalmardamen sa...

Vonkis: Tack för ett utmärkt inlägg!

Anonym: En duktig lärare inspirerar och lär sina elever att också själva söka och finna kunskaper.
Kunskaper som bättre stannar kvar än den s.k. korvstoppningen.

Vonkis sa...

Kalmardagen
Tack så jättemycket.

Anonym sa...

Att barnen inhämtar kunskaper själva, att de lär sig vart de kan hämta kunskapen är väl viktigare än att kunna rabbla älvar som min generation fick göra. På köpet lär de sig nog källkritik också. Bra lärare inspirerar till kunskapsinhämtning.

OBS: jag är inte samma Elisabeth som ovan.

//Elisabet

Vonkis sa...

Anonyma Elisabet
Källkritik är något av det viktigaste vi kan lära elever idag. Så gott som all information de frågar efter finns på internet, då är det viktigt att de kan värdera källor och jämföra fakta.

Rickard sa...

Vilken rolig länk, Vonkis! Att vara källkritisk är otroligt viktigt i dagens samhälle. Det var otroligt viktigt förut med ;). Att söka kunskap och värdera den är det viktigaste vi kan lära ut. Övning ger färdighet, så fortsätt så Veronica!

Vonkis sa...

Rickard
Visst är länken rolig. Jag skrattar varje gång jag ser den.

Anonym sa...

Jag tycker att andlighet och tro ska få mer plats i skolan! Man kan lägga in mycket i dessa begrepp men missar en stor del av människans välbefinnande när denna del inte vårdas!
Hellre mer kristendom än nästan ingen alls - vill jag mena! Jag tycker att det är vårt ansvar att hjälpa barnen med att sätta ord på hur de uppfattar världen, sig själva och livet. DET är andlighet. Därav menar jag INTE att det måste vara Kristna begrepp som serveras! Men hellre det än inga alls! Så ser jag det! /annie