söndag, oktober 17, 2010

Vad gäller för hundägare?

Välkommen till HundBloggen

Visst är det ledsamt när husdjur dör. De är oftast älskade familjemedlemmar, även om de bara funnits i familjen en kortare tid. Men hur lätt är det att reagera rationellt när paniken slå till?

Personligen är jag inte rädd för hundar men jag kan tycka att det är lite läskigt när hundar inte är kopplade, speciellt om de kommer springande mot mig.

Hur känns det då om man är rädd för hundar?

Sedan måste jag få fråga en sak. Jag har nämligen alltid fått höra att den hundägare som inte håller sin hund kopplad har ett större ansvar om det händer något. Har även hört att om man får inbrott och inbrottstjuven blir biten av en hund i huset, under själva inbrottet, då kan hundägaren bli skadeståndsskyldig. Även om det funnits skyltar som varnat för hund.

Stämmer verkligen det?

Läs mer
Aftonbladet DN

FRA:are – download torrent Piracy HA
Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

6 kommentarer:

Mathias sa...

Kommer det en okänd hund springandes mot mig och mitt barn kommer jag att försvara mig. Har jag inte tid att identifiera hunden som valp så får den en spark mottat mot sig, och jag lovar att jag kommer att ta i allt jag orkar för att se till att den inte kommer i närheten av min dotter. Har jag ett tillhygge i händerna kommer jag att slå så hårt jag orkar. Målet är att få hunden utslagen och inte komma tillbaka för en andra attack.

Jag sympatiserar till 100% med de två männen i artiklarna du länkade till och hoppas de blir frikända och att hundägarna blir straffade för bristande kontroll på sina djur.

Rickard sa...

Håller med Matias ovan. Hundar ska vara kopplade. Är man hundrädd så är man rädd för alla hundar, oavsett storlek.

skoggie sa...

Kommer inte kommentera det som skrivits ovan, men däremot så stämmer det så vitt jag att hundägare kan bli skadeståndsskyldiga om deras hund biter en inbrottstjuv. Det är på grund av att lagstiftningen säger att man som hundägare har så kallat strikt ansvar för sin hund. I realiteten innebär det att oavsett om en hund blir provocerad eller ej så är hundägaren alltid ansvarig för vad hunden gör. Alltså faller ansvaret juridiskt på hundägaren, men i realiteten tror jag skadeståndet kan jämkas till viss grad beroende på omständigheterna. Vidare blir ju inbrottstjuven i sin tur åtalad för själva inbrottet enligt straffrättens regler.

mossfolk sa...

Det strikta hundägaransvaret gäller alltid. Om min hund, kopplad eller inte, orsakar någon form av skada, oavsett om den blivit provocerad eller inte, är det mitt ansvar. Alltid! (jag tycker att det är helt sjukt när det gäller inbrottstjuvar och överfall).
Vidare råder, i de flesta städer, koppeltvång året runt. Det innebär inte att hunden måste ha koppel på sig, men att den ska vara under sådan kontroll som om den vore kopplad.

Och jag undrar lite försiktigt vilka signaler man sänder till barnet om man sparkar ihjäl en glad hund som kommer?

Mathias sa...

Jag har blivit jagad av en klass"kompis" hund och blev panikslaget rädd och försökte ta mig därifrån med en schäfer i hasorna. Blev utskrattad i skolan för att jag var rädd, skrek och grät eftersom jag borde förstått att hunden bara ville leka lite med mig, den var ju världens snällaste. Det var inte sista gången någon klass"kompis" skickade en hund efter mig...

Jag har inte lärt mig hur man ser att en hund är glad, ledsen, nedstämd, lätt berusad, latent aggressiv eller någon annan sinnesstämmning. Och hur ska då jag (eller min dotter) som är helt hund-illiterat se att hunden som kommer emot mig/oss är glad? Det jag ser är en hund som är på väg mot mig/min familj och jag vet att en hund kan ställa till med ordentlig skada om den får bita tag.

Jag kommer ALDRIG att chansa när det gäller min egen eller min familjs säkerhet. Skulle det vara så att min dotter blir ledsen för att jag sparkade hunden är det är en diskussion som vi får ta upp om varför jag reagerade som jag gjorde. Det är en diskussion som jag med lätthet kan ta då jag vet att jag gjort det rätta.

Anonym sa...

en pappa som tappar kontrollen så lätt borde inte vara pappa. vilka bilder satte detta inte i hans barns huvud. och vilken bild visar inte det utåt. " beväpna er mina barn, gäller det familjen är alla medel tillåtna att försvara sig med" det är nästan så¨jag hoppas att ungen sjuter pappans chef om han får sparken för att det hotar familjens ekonomi.

nu säger ni men man måste ju se skillnad på människor o djur. mm när man är vuxen, men ser ett barn det... o vilken bild vill vi ge till våra barn. inte att det är oki att sparka valpar. o en valp på tio veckor ser man att den inte är något farlig. hade det varit något med kar i fadern hade han tagit ner handen o stoppat hunden. men nu är det väll snarare så att det var fadern som sket i byxorna, inte ungen för att fadern är livrädd att tappa kontoll över läget. stackars barn.