lördag, april 08, 2017

Det finns hopp

Välkommen till HoppBloggen

Två saker har jag slagits av efter händelsen i Stockholm. Hur oändligt mycket kärlek och kraft vi människor har och hur mycket media behöver göra om och göra rätt.

I en sådan här situation är det otroligt viktigt att media rapporterar sakligt, att de inte spekulerar och skapar oro. Det är många som misslyckats med det.

Några exempel.

Det rapporterades flera gånger om skottlossning i Stockholm. Även när polisen gick ut och sade att de inte hade några uppgifter om skottlossning, att uppgifterna var obekräftade såg det bland annat ut så här hos DN.


Polisen släppte en bild på en man de ville komma i kontakt med och då skriver Expressen att mannen är misstänkt utan någon tanke på hur det kan påverka polisens utredning.

När Nyhetsmorgon började sina sändningar sade programledarna flera gånger att det här var det första terrordådet med dödlig utgång på svensk mark sedan 1970-talet. Inte ett ord om Peter Mangs eller Lasermannen. När terrordådet i Trollhättan väl nämns kallas det De tragiska dödsfallen i Trollhättan.

Därefter hade Nyheterna inslag om mannen som nu är misstänkt för terrorbrott genom mord. De intervjuar en person som känner honom, berättar var han kommer ifrån och att han har en fb-sida där filmer från IS delats. Inslaget avslutas med att uppgifterna om mannen och eventuella kopplingar till (hans) fb-konto är obekräftat. Varför går de då ens ut med informationen?

Flera gånger under förmiddagen går Anders Pihlblad igenom tidslinjen över gårdagens händelser. Han fastnar ett tag vid att många falska rykten florerade, främst på sociala medier (hans ord). Ett av inslagen avslutas med att Philblad säger att det enligt SVT fanns en väska med sprängmedel i lastbilen. En nyhet som polisen inte har bekräftat.

Efter inslaget sitter Stefan Borg i studion med Jenny Strömstedt och Jesper Börjesson och spekulerar i vad det kan innebära att det fanns en bomb i lastbilen. Att det tyder på att det finns fler gärningsmän. De sitter alltså och spekulerar kring något som inte är bekräftat.

Men spridningen av obekräftade nyheter skedde främst i sociala medier...

Då har jag inte ens berört att det sändes bilder på gråtande människor och att människor i chock intervjuades live eller SVT där det sades att den svenska idyllen inte längre finns.

Och så har vi Lena Mellin på Aftonbladet. Hon säger att Samhället var inte förberett - det bröt ihop, som exempel anger hon bland annat det totala sammanbrottet i lokaltrafiken.

Det totala sammanbrottet i lokaltrafiken berodde på att polisen bad SL att stänga ner lokaltrafiken, bussar och tunnelbanan under pågående terrorhot. Enligt de rapporter jag hört gick allt väldigt lugnt till, ingen blev arg eller våldsam. Istället började folk gå. Tyska Der Spiegel skriver att Svenska myndigheter agerade lugnt och helt enligt plan. Samhället sluter upp.

Att samhället slöt upp visade verkligen civilsamhället och räddningstjänsten. Frivillig vårdpersonal tog sig till sjukhusen för att hjälpa, polisen var snabbt på plats, spärrade av och hjälpte folk på plats. Någon startade #openstockholm där folk erbjöd sovplatser, sällskap, samtal, att skjutsa hem de som befann sig i centrala Stockholm. Affärer erbjöd sig att ordna med mat till barn vars föräldrar inte kunde ta sig hem, hotell erbjöd gratis sovplats till strandade människor.

Skit i att Teodorescu anser att vi inte är tillräckligt rädda och att Sanandaji menar att människor reagerade hysteriskt. De verkar leva i en helt annan värld, ovilliga att ta in verkligheten.

#openstockholm ger mig faktiskt ett enormt hopp inför framtiden. Istället för att sluta sig och misstänka de människor en inte känner öppnade stockholmarna sina hem för främlingar. Tänk vilken kraft vi alla är när vi går samman, när vi vill och gör gott. Det måste vi komma ihåg imorgon, nästa vecka, nästa månad och alltid.

Säger som Kronprinsessan Victoria, vi går vidare från det här tillsammans.

Fler goda exempel
Stockholmare öppnar sina hem efter attacken
Matbutikens fina gest efter attentatet
Röda korset har öppnat stödcentrum för alla som ska hem
Södra Latin öppnar upp för elever efter attacken
Täbybon Simon öppnar upp sitt hem efter attacken
Anna skjutsade hem strandsatta Uppsalabor
Stina hjälpte skadad pojke på Drottninggatan
Stockholmare hjälps åt efter attacken
Läkaren rusade från operationen mot Drottninggatan


#Blogg100
39/100
Antal giraffkalvar födda - 0

Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

7 kommentarer:

Versch sa...

Så bra skrivet! Håller med i allt!

Vonkis sa...

Versch
Tack.

Anonym sa...

Fantastisk text. Delar.
//Marianne

Veiken sa...

Jag håller med dig till 100% det är fakta vi vill ha och inga spekulationer.
Vår Kronprinsessa satte fingret på hur vi ska gå vidare: Tillsammans!

Vonkis sa...

Marianne
Tack.

Veiken
Hon är klok Victoria.

Elisabet. sa...

http://www.kaisundgren.se/

Här Vonkis!

Vonkis sa...

Elisabet
Tack för länken!