lördag, september 26, 2020

Den hundraåttioåttonde dagen: JAG

Välkommen till IsoleringsBloggen

Dag etthundraåttioåtta i isolering. Ett tidigt minne jag har är när jag cyklar med min storasyster och två vänner till henne. De pratade om Aktuellt och funderade varför föräldrarna såg det varje kväll. Deras slutsats var ett eftersom vuxna tittade så ofta borde det vara ett viktigt program och de skulle också börja titta. Så jag hängde på, man ville ju göra som sin storasyster (då).

Sedan dess har jag mer eller mindre slukat nyheter och verkligen gjort mitt bästa för att hänga med i det som händer i Sverige men även utanför landets gränser. Men nu vet jag inte om jag orkar hänga med längre, jag blir bara ledsen och upprörd hela tiden. Det är bara elände och jävulskap över allt men folk verkar inte riktigt bry sig.

Med jämna mellanrum kommer det rapporter om hur den kinesiska regimen väldigt systematiskt jobbar för att utrota den uiguriska befolkningen och alla spår efter dem. Tusentals människor sätts i så kallade omskolningsläger där de inte får tala sitt språk eller utöva sin religion. De tvingas till tvångsarbete i vad som närmast kan beskrivas som koncentrationsläger, barn tvingas från sina föräldrar, kvinnor tvångssteriliseras.

En gammal katedral i Frankrike brinner och västvärlden sörjer, miljarder samlas in för återuppbyggnaden för den har ett så stort historiskt och kulturellt värde. Under flera år har den kinesiska staten jämnat tusentals moskéer och viktiga uiguriska helgedomar jäms med marken, flera betydligt äldre än Notre Dame. Men bestörtningen från omvärlden uteblir. 

Om du köper något som är tillverkat i Xinjiangprovinsen är sannolikheten rätt stor att produkten tillverkats av fängslade uighurer. Det här vet vi. Men det är ju så billigt att beställa från Kina och jag ville verkligen ha den där saken och vad jag gör spelar väl ingen roll så jag kan fortsätta göra som jag vill.

Flyktinglägret Moria, av många beskrivet som ett helvete på jorden, brann för någon vecka sedan. Tusentals människor har levt där i misär. Vad görs för att hjälpa dem? Man skickar nya tält. Några EU-länder, runt tio tror jag det var, har lovar att ta emot flyktingbarn från lägret. Inte Sverige. Vi har det ju så svårt här. Det man egentligen säger är att man böjer sig för rasistisk retorik och skrämselpropaganda samt att det är viktigare att följa de politiska vindarna och skydda sin politiska makt än att visa minsta tillstymmelse till ryggrad och empati för de som verkligen inget har.

Vården och skolan går åt helvete men låt oss sänka skatterna för många många miljarder för den skattefinansierade verksamheten (skolan och vården) ska ändå privatiseras (det har ju fungerat så bra hittills) och det var ju vad vi kom överens om för att ha kvar makten och inget är viktigare än makten. Släng in lite ovetenskaplig digitalisering också så ska ni se att allt annat löser sig.

Covid-19 ökar igen, det framgår tydligt när man läser tidningen, lyssnar på radio eller tittar på tv. Men det behöver inte jag bry mig i. Jag vill åka tåg, buss, spårvagn, tunnelbana kors och tvärs över stan, kommunen, landsdelen, landet, för jag behöver få träffa min familj, mina vänner för att jag ska må bra. Helst ska det även vara nya människor jag träffar för nya bekantskaper är så roligt och berikande. Och varför ska inte jag få ha en stor födelsedagsfest eller bröllop? Är inte jag värd det? Jag har ju redan flyttat fram eventet herre guuud, vad begär du? Gränsen på 50 personer och rekommendationen att undvika stora folksamlingar gäller inte mig. Min fest är annorlunda. Och viktig, för mig.

Då har jag inte ens pratat om klimatet.

Det meste går åt håvete men de flesta bara slår ifrån sig. Alla andra gör så här så varför ska inte jag också få?

Jag, jag, jag, jag, jag. Här och nu. 

Jag.

5 kommentarer:

Annis sa...

Underbart rutet!! Håller med dig till punkt och pricka! Till råga på allt så demonstrerar 15000 londonbor mot restriktionerna....pga att de anser att hela coronakrisen är en konspiration.
Det är inte lätt att göra rätt här i världen.
Angående de sänkta skatterna har jag förstått teorin som så att "vi ska shoppa oss ur alla kriser, för då får fler jobb". Att vi sedan shoppar skit från Kina verkar gått dem förbi. Leveransfirmorna får ju jobb.... SUCK!

Anonym sa...

Tack för en viktig text!
Marianne

Vonkis sa...

Annis
Tack.
Det är väl därför Tegnell har pratat om att de åtgärder och restriktioner man sätter in mot Covid-19 måste hålla över tid, för att befolkningen ska orka med dem länge och att man inte hoppar fram och tillbaka med nedstängningar. Hörde att antalet smittade i Stockholm har fördubblats på två veckor 😠

Visst är det fantastiskt det här att konsumtion ska lösa all världens problem. Klimatet kommer bli bättre, välfärden kommer få ökade resurser och brottsligheten minska om vi bara konsumerar mer.

Marianne
Tack.

Bloggblad sa...

Jag bara suckar och håller med. Det finns ju flera undersökningar om hur närheten geografiskt och i tiden påverkar hur vi ser på det som händer. Paris har många varit i och känner till, ”nästan hemma, ju” men Kina? Hm... vad vet folk i allmänhet mer än att det är billigt att handla därifrån?
Till mitt försvar lägger jag att det är omöjligt att hålla sig helt uppdaterad med allt elände i världen, både större och mindre helvetiska förhållanden. Ingen orkar att tänka på allt hela tiden. Själv behöver jag lätta upp alla dystra nyheter med att njuta av skog, svamp, solnedgång, månen som lyser in genom fönstret just nu.
Jag är väldigt tacksam över alla som, liksom Greta, orkar att demonstrera och protestera så ihärdigt. Och så drar jag bara små små strån till stacken själv.

Anni sa...

Nog önskar man att det lite oftare berättades om sådant som är bra och leder framåt också. Det är alldeles för lätt att dras ned av all skit och alla konstiga felbedömningar.
Vad gäller smittan i Stockholm bör man ju tänka på att den är på en synnerligen låg nivå (femtio gånger lägre än i våras enligt Agnes Wold - hur räknar man 50 gånger mindre undrar jag) och att så många fler testas numera. Visst är det ett trendbrott, men ingen dramatisk ökning - än. Ser man på Idol-deltagarna så ser man hur lätt man kan smittas, hoppas att någon lär sig något av det.

Näe, vi måste bli bättre på att ta hand om våra gamla och våra nyanlända i det här landet. Plats har vi och jobb skapas av dem.