onsdag, juni 26, 2024

Som vi har byggt

Välkommen till LottenBloggen

Nu var det, enligt min mening, allt för länge sedan jag gjorde ett ordentligt inlägg om lotten så här kommer en uppdatering om vad som hänt där senaste tiden. 

Ska väl slänga in brasklappen att vi inte kan det här med att bygga och snickra särskilt bra. Vi har tittat på instruktioner på youtube och kopierat grannens pergola.

Eftersom jag inte ska vara så mycket i solen har vi i några år prata om att bygga en pergola. Ifjol behövde vi prioritera att fixa växthuset men nationaldagshelgen, då jägarns blev pergolabygget av!

Det var lite klurigt att komma på vad vi skulle börja med. Till slut kände vi att det bara var att köra igång för att ha något att utgå ifrån så då satte J igång med att bankar ner jordankarna.

Det mesta på lotten må vara snett och vint men det betyder inte att vi inte i alla fall försöker få takribborna att ligga så rakt som möjligt.

Titta så fint det blev!

J hade med sig en batteridriven sticksåg så vi passade på att ta bort det rangliga staketet också. 

Dagen efter bygget planterade vi vindruvan som, förhoppningsvis, ska växa över pergolan och ge oss skön skugga om 1-2 år. Och vinblad som jag kanske kan be en fd kollega att göra dolma av.

Helgen efter skulle jag börja bygga det nya staketet. Det började inte så bra. Förts var det de värdelösa sågarna som fanns att tillgå på Byggmax. Jag kan ju tycka att de borde kunna se till att det ligger bra sågar ute när kunderna förväntas såga själva. Sedan försvann två dagar till migrän.

Nåväl. I torsdags kunde jag sätta igång med staketet. Jordankarna åkte i backen och jag mätte upp så stolparna stod hyfsat raka. Det blev en till sväng till Byggmax för att köpa staketribbor, och bråka med samma slöa sågar som tidigare.

Den här delen var något av det roligaste jag gjort under detta bygge. Göra urtag i till ribborna i stolparna.

Hugga med stämjärn, det borde man göra oftare.

I söndags åkte de första ribborna upp. Eftersom vårt nya staket har en lite annan konstruktion än det gamla behövde vi ta hjälp av några distanser för att fästa ribborna i huset.

Sakta men säkert går det framåt. 

Måndag morgon blev det en tur till lotten för att sätta upp de två sista ribborna och måla utsidan, där panelen ska sitta. Ja. Jag vet att man ska vänta med att måla tryckimpregnerat trä men nu målade jag ändå och hoppas att det inte lossnar i staketets springor.

Efter en härlig långlunch i Finspång fick jag bygghjälp av L och hennes son S. Vi fick till ett väldigt flyt där L och S måttade och höll panelen medan jag mätte var skruvarna skulle vara och skruvade fast panelen upptill.

Alla brädor är på plats och vi fick en planka över.

L och S tog hand om att skruva fast panelen nertill.

Färdigt! Eller, inte helt färdigt. Staketet ska målas och vi ska försöka oss på att bygga en låda att sitta på utmed staketet mellan stugan och den första vita stolpen. Men i övrigt är staketet klart.

Det blev så rakt! Trots att tomten lutar.

Men att det blev så här pass rakt från huset till den yttersta stolpen hade jag inte vågat hoppas på. Vi visste att det skulle svänga inåt sista delen för vi ville inte att distansen på den sista stolpen skulle bli för stor.

Ett stycke pergola med staket, byggt av ett gäng glada amatörer.

Stort tack för hjälpen L, S och J. Utan er hade det inte gått.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det blev ju super. Tänk vilken tur att du har då många fina gamla kollegor som kan hjälpa till. Undrar vad jag kan bidra med förutom gamla lökar. 😀🌞

Vonkis sa...

Anonym
Det är sannerligen tur ❤️

Anonym sa...

Vad fint det blev! Jag kunde ju ha bidragit med lite ”know how” - om jag bara hade haft någon… Jag är imponerad av din handlingskraft💪
Jag vill ha ett växthus hemma i stan - det är bara på planeringsstadiet Jag betalar och Per bygger, jag odlar och Per börjar äta grönsaker frivilligt …
Jag behöver bara sparka igång honom … ”bestäm bara modell och underlag, så sätter vi igång …” och där börjar problemen. Hade varit enklare om det bara fanns en enda modell. Ett underlag.

Bloggblad

Anonym sa...

Snyggt och jättebra gjort av er. Speciellt med kunskap om hur lite du snickrat tidigare. Men bättre sent än aldrig. Vet ju att om du bestämt dig för nått så blir det...
Den ömma modern.

Vonkis sa...

Bloggblad
Tack.

Växthus är verkligen något av en djungel om man ska köpa ett. Det var nog bökigt när vi skulle byta ut plasten på vårt växthus förra sommaren. Du får dra lott mellan de olika modellerna.

Den ömma modern
Bättre sent än ännu senare, som vi säger när vi löser Melodikrysset,