fredag, mars 24, 2006

Omhändertaganden av barn enligt LVU

Läs det här och det här

Något som jag tycker är viktigt att komma ihåg är att socoaltjänsten inte är ute efter att sätta dit människor. De är välutbildade och är ofta bra på att "läsa av" hemförhållanden och olika situationer.

Artikeln är väldigt starkt vinklad och det blir tyvärr ofta så i såna här fall. Soc. kan och får ju inte lämna ut några uppgifter i enskilda fall. Även om föräldrarna ger en fullmakt på att sekretessen får brytas är det ju inte bara de som berörs av den. Barnet/barnen i lvu-fall kan ju inte ge någon fullmakt. Ska de bara köras över då? Tänk om det faktiskt skulle vara så att ett barn är utnyttjat och soc. släpper sin utredning till media för hela världen att läsa, är det rätt mot barnet?

Kanske kan det till och med vara så att föräldrar ger sin fullmakt för att de vet att soc. ändå inte kan lämna ut några dokument.

I artikeln som jag länkat till står det även att föräldrarna i familjehemmet avlyssnar samtalen mellan dottern och föräldrarna. Jag tycker inte att det är så konstigt. Tänk om samtalen inte avlyssnades och föräldrarna då instruerade dotterna att ljuga för utredarna och familjehemmet.

Sedan tycker jag inte att det är relevant att skriva om vilken ekonomi föräldrarna har. God ekonomi säkerställer en bra uppväxtmiljö lika lite som en dålig ekonomi säkerställer en dålig uppväxtmiljö.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Gillar FZ skarpt!!Helt rätt!

Anonym sa...

Att politiker idag tycker om LVU-ärenden, blir allt vanligare: Varför är detta en politisk fråga, kan man då undra ? Ja, rent forntidshistrisk politik, kan man säga, för de hade statlig barnuppfostran i såväl Troja som Sparta.

Att ha oturen att födas i ert land, innebär att man redan från födseln kommer att sakna det mesta som medborgare i andra länder anser vara naturligt. Sverige är ju världsmästare i barnslavhandel.En av de viktigaste rättigheterna är rätten att få en rättvis rättegång, ifall man ställs inför en domstol, Där vägrar Sverge följa FN-stadgan.

För i LVU-ärenden så får man ingen rättvis rättegång. För myndigheterna menar ju att orättvisa och kränkningar mot barnets föräldrar och barnets relation till föräldrarna, automatiskt innebär rättvisa för barnet. Statlig barnuppfostran med andra ord. Statens barn.

Om en förälder har felat, tar de barnet från båda föräldrarna. T o m om en förälder har felat, och föräldrarna inte längre bor tillsammans, kan de ta ALLA barnen från båda föräldrarna, ÄVEN det barn som inte bor med föräldern som felat. Det behövs inga bevis, allt som behövs är förtal. "Hon är inte riktigt klok", räcker. Då tar de barnen från båda föräldrarna.

Verksamheten är helt oreglerad. Länstyrelsens tillsynsenheter är förbikopplade i alla län, såväl som socialstyrelsens och socialdepartementets tillsynsenheter. Fosterföräldrarna får mellan 18-30 000 kr i månaden. Vanligen är det folk på PBU eller socialförvaltningarna eller deras bekanta som är fosterföräldrar. En fosterförälder kan ha upp till 8 barn. Det innebär ca 130-150 000 kr i månaden; mer än en knarkhandlare. Naturligtvis är det helt omöjligt att få dem att släppa barnen sen.

Det finns en vårdplan BIC. Den ska beskriva HUR barnet ska lämnas tillbaka efter " vården". Detta sker nästan aldrig. Tvärt om: i vårdplanen står vanligen att barnet alldrig mer ska få se sina föräldrar. Det handlar om återinförande av slavhandeln.

Om en förälder daskar sitt barn i ändan, kan det sluta med LVU, men LVU kan för den delen ske efter rent förtal. Men om fosterföräldrarna slår barnen är det helt okey; det finns det juridiskt prejudikat på. Socialförvaltningen säger att "fosterföräldrarna måste ha fysisk kontakt med fosterbarnen". I ett fall polisanmälde föräldrarna fosterföräldrarna för att de hade misshandlat deras barn med knytnävarna för att tvinga dem att kalla dem "mamma" och "pappa". Ovanligt nog, så lades inte åtalet ned av brist på bevis. Det fastslogs att förhållandena varit sådana, men domstolen slog fast en prejudicerande dom på att "orsaken till att fosterföräldrarna tvingats använda hårdare medel, än vad som annars varit nödvändigt, var att föräldrarna behållet alltför starka band till sina barn". Barbariet växer. 1983 fosterhemsplacerades 1000-1500 barn per år. Idag är det 20 000.

ypem sa...

Jag skulle vilja läsa hela den dommen som behandlas sist .orsaken till att fosterföräldrarna tvingats använda hårdare medel, än vad som annars varit nödvändigt, var att föräldrarna behållet alltför starka band till sina barn". kan någon hjälpa mig med källhänvisning?målnummer .
Epost mmax@live.se