tisdag, mars 07, 2006

Rätten till abort

Jag läste nyss en debattartikel om abort på svd.se.

En av författarna är Alf Svensson.

Jag är lite kluven till det här med abort.

Det verkar lite mycket att kunna göra abrot fram till graviditetsvecka 22.

Överhuvudtaget lutar jag mer och mer mot att vi i Sverige har en för "lös" abortlagstiftning.

Jag menar, de allra flesta vet att om att oskyddat sex kan leda till en graviditet och sjukdomar. Varför då inte skydda sig? Om man tycker att det är för pinsamt att köpa kondomer eller att prata med engynekolog om preventivmedel, är man då verkligen redo för att ha sex?

Men det är svårt det här.

Jag har aldrig gjort en abort eller varit gravid.

9 kommentarer:

Maria sa...

Jag håller med. Framförallt efter att ha varit gravid. Nog 17 tänker man på fostret som ett barn redan från veckan man vet om det. Men det är fruktansvärt svårt, och jag vet ju vilka trauman som kan bli, så jag pratar helt enkelt inte om det. Lämnar över den diskussionen till andra med konfirmanderna. Ledarna känner dock till min position, känns viktigt att förklara för dem.
Men det är inget roligt att hamna på samma sida i den här frågan som en massa människor vars övriga åsikter man ogillar.

Anonym sa...

För mig är det självklarhet att arbort innebär att man dödar ett liv och därför så bör man inte göra det lättvindigt, eller alls.

Men det är svårt att diskutera detta om man inte först har en diskussion om vad liv är. Är liv bara en bunt molekyler? Vad är det då som gör att livet är 'heligt', eller åtminstonde tillräckligt heligt för att man inte tycker att man kan gå omkring och döda andra människor?

Om livet är heligt efter födelsen, varför är det inte heligt innan? Poängen är nog att man inte kan se livet innan det kommer ut. Det vi inte kan se tycker vi att man kan döda, typ...

Fast när det kommer till lagstiftning så anser jag inte att man kan förbjuda det. Människor kommer att fortsätta att göra aborter, och de bör kunna göra det på ett säkert sätt. Men de kanske skulle betala för det själv...

Det finns ett feministiskt argument att kvinna ska ha rätt att råda över sin egen kropp och att förbjuda arborter är ett patriarkaliskt förtryck, fast då tycker jag att man blandar ihop det.

Det är också sant som du säger Maria, att man kanske inte skulle vilja vara på samma sida som vissa abortmotståndare. Fast då kanske det är viktigt för sådana som du att artikulera sunda argument som andra kan lyssna till.

Jag bara tänker högt, jag är inte så kategorisk som jag kanske låter.

Det finns de som inte får stöd när de blir gravida och råkar i verkliga trångmål. Men många mår dåligt hela livet efter att de gjort en abort. Så vad jag egentligen är emot är att samhället i stort uppmuntrar abort, istället för att stödja kvinnan.

Unknown sa...

En hopplös fråga att ta klar ställning till, eftersom problemet är så frekvent förekommande.
När man säger sin mening sticker man obönhörligen kniven i hjärtat på oräkneliga kvinnor. Sannolikt många i ens egen privata sfär!
Usch.

Dessutom, som ni så riktigt påpekar, man "döms" som stock-konservativ och pådyvlas förstås en hel armada med sådana åsikter...

Omöjlig fråga, tack att jag inte blev politiker.

/H.

Unknown sa...

Meru: Oxford är fint förresten, min dotter jobbade där för ett år sedan.

The Fishes.

/H.

Anonym sa...

Håkan: Jo, här är det fint. Jag trivs bra. Har varit här i 5 1/2 år nu. Kul.

Maria sa...

Håller helt med, meru, jag vill inte heller förbjuda. Det skulle bara leda till ännu fler döda, dessvärre.
Jag vet att det är viktigt att tala högt, om inte annat bara för att visa att det inte endast är Livets Ord och katolska kyrkan som är emot, men ännu har jag inte funnit något sätt som jag skulle kunna göra det utan att riskera ge redan sårade människor ännu värre sår. Usch. Det är verkligen att gå på glas, det här ämnet.
Det feministiska argumentet måste förstås i en historisk kontext, där kvinnan inte ens hade rätt till sin egen kropp (och med tanke på en del våldtäktsdomar är det dessvärre fortfarande så ibland). Där blev det viktigt att betona att fostret var en del av kvinnans kropp, eftersom det ansågs att kvinnokroppen bara var en förvaringsplats för mannens frö. När den synen nu i allmänhet är förlegad, skulle jag önska att feminister istället kunde betona kvinnans rätt till stöd, snarare än att automatiskt ge rådet till abort. Ouff. Jobbigt är det i vilket fall som helst.

Anonym sa...

När jag tänker på abort så tänker inte jag i första hand på att det används som preventilmedel. Jag har själv varit gravid och fött barnet och det är något alldeles oslagbart. Men om jag av olika anledningar inte hade velat ha barnet av så hade graviditeten förmodligen varit ett rent H-vete (ursäkta ordvalet). Jag tror faktiskt inte att det någonsin är ett enkelt beslut att fatta, att göra abort, utan att det är en sista utväg.

Självklart ska man skydda sig när man har sex för att inte bli oönskat gravid! Samtidigt så händer det, trots skydd, att man blir gravid.

Jag anser att det är bra att rätten till abort finns. Tycker däremot att man kan abortera för långt fram i graviditeten och att man bör göra aborten tidigare.

Man ska akta sig för att döma och hålla i minnet att man kan bli gravid på många ofrivilliga sätt!

Anonym sa...

Maria: Vad är Svenska Kyrkans position när det gäller arborter? Nej, det är inte en lätt sak.

En kompis till mig blev gravid av 'misstag' och hon valde att adoptera bort barnet. En annan kompis blev till av 'misstag' och blev bortadopterad. Hennes biologiska far ville att hennes mor skulle göra en abort, och lämnade modern. Moderns föräldrar ville inte stödja henne, så hon valde adoption.

De har ganska nyligen kommit samman igen.

Nej, det är inte lätta ämnen och jag hoppas inte Allin att du fick det intrycket att någon av oss fördömmer de som gör en abort. Jag kan inte tala för alla, men det lät inte så för mig.

Jag vet att det finns en massa sätt som man kan bli gravid på, men man måste också skilja mellan generella principer och undantag.

Just för att det är ett sådant allvarligt ämne så bör samhället vara försiktig i hur man behandlar detta. Och bara för att man är emot aborter, för att man anser att man dödar ett liv, betyder det inte att man är en religiös fanatiker. Och det behöver heller inte betyda att man fördömmer de som gör aborter.

Personligen så anser jag att abort inte är det bästa för modern, i det långa loppet. Fast det kan ju finnas undantag.

Vonkis sa...

Ja, det är verkligen ett svårt ämne det här, jag kan ju bara prata för mig själv, vad jag eventuellt, kanske, skulle göra om jag blev gravid och av olika anledningar inte kunde behålla barnet. För jag ser det som ett barn, inte som en klump celler.

Även om ämnet är svårt tror jag att det är viktigt att vi pratar om abortfrågan, det vikita är att tänla på hur man formulerar sig så att man inte strör salt i sår hos människor, att inte säga att någom gör fel eller är en mördare om hon har gjort en abort. Fast jag tycker att ni som har skrivit här har klarat er väldigt bra! :-)