tisdag, oktober 17, 2006

Fuskande och sjukskrivna ministrar

Välkommen till hårdare-tag-bloggen

Tänk, så det kan gå.

Först går Alliansen till val på att det ska ordna jobb, de ska ta hårdare tag mot fusket och brottsligheten, de sjuka är inte så sjuka, de ska minsan sättas i arbete och de lågavlönade skulle få mer penger.

Vad har då hänt sedan Alliansregeringen tog över makten?

Jo, det visar sig att det fuskas en massa bland de egna stadsråden. De betalar inte skatt och den lagstadgade TV-avgiften struntar flera av dem i att betala. Chilò blir polisanmäld men tycker att det är fjantigt att det sker. Undrar vad de som anmäls för brott som misshandel och snatteri reagerar när de blir just anmälda. De kanske jublar av glädje. Eller är det skillnad på skattefusk och att sno lite prylar i affären?

Billström, vår nye migrationsminister, berättade för några dagar sedan att inte heller han har betalt TV-avgiften, för han tyckte inta att SVT var bra nog, han gjorde ett ideologiskt val helt enkelt. Sedan sjukskrev han sig. Han S_j_u_k_s_k_r_e_v sig. Detta får mig att tänka på att det enligt ett liggande förslag från regeringen är tänkt att man ska sjukskriva sig från första sjukdagen. Det blir härligt när du ligger där med migrän, eller magskjuka och kaskadspyr var 20:e minut, eller när du åkt på influensan och har 40 graders feber. Förslaget kommer ju även att ge sjukvården lite mer att göra, så slipper sjuksköterskor och läkare gå och dra fötterna efter sig hela dagarna som de gör nu...

Sedan var det det här med mer pengar till låg- och medelinkomsttagare.

Tusen kronor mer i månaden skulle vi få bara på skattesänkningar. Nu visar det sig att skattesänkningen kommer att ge mig mellan 500-1000 kronor i månaden. Samtidigt ska A-kassan höjas med 300 kronor i månaden. Om du dessutom har en så kallad lånedator kommer du att förmånsbeskattas med 2400 kronor om året, d.v.s. 200 kronor i månaden. Sammanlagt -500 kronor i månaden redan alltså. det blir 6'000 kronor om året.

Vilka är det då som berörs mest av att hem-pc-reformen avvecklas? Är det direktörerna? Nej, det är låg- och medelinkomsttagarna, de som inte har råd att köpa en ny dator.

Avveklandet av hem-pc-reformen får enligt branschen även till följd att ca 3000 jobb försvinner. Lägg till de som förlorar jobbet när djurskydds-, arbetslivs- och integrationsverket läggs ner (utan att det har gjorts en konsekvensanalys av det innan beslutet togs).

Vad var de Nya Moderaterna kallade sig för nu igen, var det...arbetarparti?

7 kommentarer:

Anonym sa...

Bluffen synades redan innan! Det sorgliga är att jag inte tror att det var så många som röstade FÖR Alliansen utan snarare MOT Persson. Reinfeldt är en man som sätter upp fingret i luften och känner åt vilket håll det blåser. På så sätt fick han väljarnas förtroende. När det väl var gjort så kör han den traditionella moderata politiken; "Ta från de fattiga och ge till de rika"...

batti sa...

Det är vad jag vet inte så många som har fått säga upp sig för att de inte betalat TV-licensen. Inte heller har många fått sluta sina anställningar för att de har betalat svart. Men nu har två (det kan bli fler) ministrar fått göra detta. Det är väl ett sätt att göra det hårdare. Det är jättebra att detta kommer fram nu så alliansen kan få fortsätta sin politik som förhoppningsvis ska få fler folk i arbetet. Något vänstern misslyckats med i 12 år.

Kan tänka mig att det är många vänsterpolitiker som är oerhört lättade att de inte utsätts för denna granskning just nu. Hur är det med Laila, hennes agerande vid tsunamin måste väl klassas som tjänstefel, samma sak med Lars Danielsson. Vad fick de för straff av Persson? (Eller snarare, hur lång tid tog det innan de fick sina "straff"?)

batti sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
batti sa...

Dessutom förstår jag inte din poäng. Budgeten gör det den ska, den gynnar arbete framför bidrag/ersättningar. Det är det som "det nya arbetarpartiet" står för. Bidragspartien S, V och Mp står för vad? Att sätta folk i åtgärder och ge folk låtsasjobb?

Och varför ska INTE hem-pc förmånsbeskattas? Det är ju en förmån. Tjäntebilar förmånsbeskattas. Får man årskort på t. ex. SJ ska det förmånbeskattas. Varför ska INTE en hem-PC förmånbeskattas?

Läste i DN igår att om man har en månadslön på cirka 9000 får man cirka 450 :- mer/månad. Om man tjänar 30 000 får man 900. Man behöver ju inte vara mattesnille för att räkna ut vem som får mest procentuellt sätt. Rent matematiskt borde väl den som tjänar 30 000 få 1500?

Dessutom betalar man marginalskatt om man tjänar 30 000 vilket gör att man betalar mer skatt än andra så varför ska man inte få tillbaks "mer"?

Anonym sa...

Jag förstog inte det där med att sjukskriva sig från första sjukdagen. Måste man ha läkarintyg då eller ringa försäkringkassan eller?

Lite beröm också, damn vad du är insatt.

Anonym sa...

Men allvarligt talat Batti, om man ska chefa över SVT kanske det finns en poäng i att ha betalat TV-licensen?

Sen så ska politiker vara några man kan lita på. Några som faktiskt följer de lagar de sätter upp. De ska inte spela efter andra spelregler. Därför sätts det hårda krav på dem.

Hela poängen med hem-pc är att bredda folkets kunnande. Att jämna ut skilnaderna. Det har också gett stora resultat. Sverige är datortätt och sveriges folk mycket kompetent och i tiden. Vi har höga löner här och det vi konkurrerar med är kompetent arbetskraft.

Nu blir det tillbaka till att de som redan har råd blir bättre och de som inte har det fastnar på sin plats och kan inte ta sig vidare.

Ett "Arbetarparti" som plockar bort bit för bit av arbetares trygghet och därmed frihet och förhandlingsmedel... just snyggt. För det är restultatet av att sänka skatten men höja a-kasseavgifterna. En indirekt uppmaning att inte betala.

batti sa...

Har jag någonmstans sagt att jag tycker att det är rätt at Chiló inte betalat tv-avgift? Nä knappast, jag tycker att det är bra att hon slutar. Hon har förbrukat sitt förtroende. Men min fråga är hur många som blivit av med sina arbeten för att de inte betalat tv-licens. Det är inte många.

Jag vet mycket väl vad meningen med hem-pc systemet var tänkt för. Men det förklarar ändå inte varför just den förmånen inte ska beskattas när alla andra förmåner ska beskattas. Dessutom kommer förmånsvärdet för datorerna kunna betalas med den minskade inkomstskatten.

Att bit för bit ta bort trygghet är det inte frågan om, däremot att bit för bit se till att folk kommer tillbaks till arbete.

Uppmaningen är väl snarare. Se till att arbeta. Vilket arbete som helst will do... Vilket är rätt, det ska alltid löna sig att arbeta