lördag, september 08, 2012

En skola för alla men bara utbildning för några få

Välkommen till SkolBloggen

Skolverket säger nej. Lärarförbundet säger nej. Lärarnas riksförbund säger nej.

De menar att läxhjälpsavdraget främst skulle gynna elever med rika föräldrar och därmed ka klyftorna i skolan. Istället vill de kostnaden för förslaget istället ska gå direkt till skolan.

Men varför lyssna på skolverket, Lärarförbundet eller Lärarnas riksförbund? De vet ju inte vad de pratar om. Och att Björklund avfärdar Skolverkets kritik med att just deras expertis i skattepolitik är inte det jag lyssnar mest på säger en hel del om vad förslaget med skattesubventionerad läxhjälp handlar om. Det handlar om att ge skattelättnader för de som redan har det bra ställt. Det handlar absolut inte om att den svenska skolan ska ge en likvärdig utbildning till alla elever. Det handlar inte om att ge alla barn samma chans att lyckas i skolan, oavsett vad de har för bakgrund. Det är inte ett dugg förvånande att lärarkårens förtroende för Jan Björklund är lågt.

I maj kom Skolverket ut med rapporten Likvärdig utbildning i svensk grundskola? (pdf). Den visar att i Sverige spelar elevernas socioekonomiska bakgrund allt större roll för vilket resultat de når i skolan. Samma resultat kom som PISA 2009 (pdf) kom fram till alltså.

Med tanke på de här två rapporterna blir jag riktigt bedrövad när jag läser att allt fler människor blir beroende av socialbidrag. Utbetalningar från sjukförsäkring och a-kassa belastar statskassan. När då sjukförsäkringen dras åt och a-kassan sänks för att bland annat finansiera sänkningen av restaurangmomsen, arbetsgivaravgiften för unga minskar statens utgifter men kommunernas ökar. Socialbidragen (eller försörjningsstödet som det numera heter) belastar kommunernas budget så i och med att allt fler behöver socialbidrag för att hålla sig flytande minskar pengarna till den kommunala skolan.

Men visst. Försämra den kommunala skolan. Gör de fattigare fattigare och de rikare rikare. Och underlätta för de med bäst förutsättningar att bli ännu bättre.

Undrar förresten hur Björklund ska avfärda Skatteverkets kritik mot förslaget att baka in läxhjälp i RUT-avdraget? Kanske med deras expertis i skolpolitik inte är vad han lyssnar mest på.

Läs även Martin Mobergs och Johan Westerholms blogginlägg.

Läs mer om läxhjälp via rut
Lärarnas Nyheter Lärarnas Nyheter Skolvärlden
Newamill Newsmill Newsmill
SvD SvD SvD SvD SvD SvD
DN DN
GP GP GP GP GP
HD HD HD HD
Sveriges Radio SR SR SR SR
Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet
Dagens Arena Dagens Arena Dagens Arena Dagens Arena

Läs mer om Jan Björklunds bottenbetyg
Lärarnas Nyheter Lärarnas Nyheter Lärarnas Nyheter
Borås Tidning

Läs mer om den ojämlika skolan
Arbetet Lärarnas Nyheter DN SR

Läs mer om ökade socialbidrag
SR SR
Aftonbladet Aftonbladet
DN HD Folkbladet


FRA:are – download torrent Piracy The Pirate Bay Cyberforce Anonymous Mediafire
Modo vårt Hjärtelag
Sverigedemokraterna ur Riksdagen - Ja tack
Free Dawit Isaak

Inga kommentarer: