söndag, juni 18, 2023

Renovering av växthuset

Välkommen till VäxthusBloggen

Eftersom jag ska hålla mig från solen så mycket som möjligt var planen att vi det här året skulle bygga en stor pergola för att förlänga uteplatsen vid stugan mot den första odlingslådan. Men i slutet av förra sommaren fick vi ett stort hål i plasten på dörren till växthuset så vi bestämde att årets stora projekt får bli att byta plats på växthuset.

Vi fick låna lite verktyg av R och L för att kunna göra jobbet. Sågen för att såga till plasten, tången och kofoten för att dra ut de gamla spikarna.

Det var några sådana här att ta bort, några gick inte att dra ut så då blev det till att knipsa av dem. 

På söndagen helgen innan nationaldagen började vi ta bort takskruvarna plasten. Jag började med framsidan (med dörren) men S fick ta över, både för att jag inte nådde skruvarna längt upp och för att det var för soligt vid växthuset. 

Plasten på sidorna är borttagen men plasten på taket är kvar. Frågan är bara hur vi får bort den utan att ramla genom taket.

Svaret är att man får hjälp. Vännerna Johanna och Lotta tillbringade söndagen efter nationaldagen med att klättra, hålla, hänga, såga och borra. 

Varendaste plastskiva är borta, bara stommen är kvar.

När jag kom till K-Rauta för att köpa 13 stycken 150 cm långa plastskivor fanns det inte en endaste kvar. Så det blev till att köpa 13 stycken 200 cm långa plastskivor istället. Och såga, såga, såga, såga.

De två stora plasttaksskivorna vi köpt är på plats och nästan hela solsidan är klädd.

När Lotta och Johanna åkt hem skulle vi göra klart det sista, baksidan och framsidan med dörren. Synd bara att vi lyckades glömma att de två skivor som skulle sitta påvar sin sida om dörren skulle ha sågats av på längden. Och sågen hade följt med tillbaka till Finspång... 

Vi blev helt enkelt inte riktigt färdig med växthuset den helgen. Förutom väggarna vid dörren saknas två skivor till taket. 

Lite plast som ska forslas iväg. Rabatten som syns bakom skräpet ska göras om till sallatsodling. 

Väderprognosen för den här helgen sa regn från lördag kväll och hela söndagen, så vi var tvungna att bli klar med växthuset innan regnet började. Arbetsdagen började med att åka iväg med all gammal plast till Returpunkten, det följde med några säckar kirskålsrötter också. Sedan bar det av till ByggMax för att köpa de två skivorna till taket som saknades.

Sågen var tillbaka, så nu var det bara att såga till de plasten till de smalaste sidorna.

Titta så fint det blev! Alla plastskivor är på plats. Bilden är lite dunkel men med tanke på att klockan var närmare 22 när vi kunde åka från lotten igår så är det inte allt för mörkt. Två vänner från lotten hjälpte oss att få de sista två takskivorna på plats. Tänk så många fina vänner vi har runt oss. Vi hade inte klarat det här på egen hand. 

Och äntligen fick gurkorna och tomaterna komma ner i baljorna. De fick dessutom sällskap av lite basilika och tagetes. 

4 kommentarer:

Anonym sa...

Fantastiskt jobbat! Snyggt blev det med ny plast.
Snyggt med baljorna också. Är de sk. murbruksbaljor?
/ Carin

Vonkis sa...

Carin
Tack!
Jupp, det är murarbaljor. Tror vi köpte dem på Biltema.

Anni sa...

Vilket hästjobb! Men så blev det ju toppen också!

Vonkis sa...

Anni
Tack! Vi är väldigt nöjda med resultatet.