onsdag, november 16, 2005

Fråga kring Åke Green

Följande text har jag hämtat här.

"I sin predikan om homosexualitet följde pastor Green noggrannt Bibelns lära om ämnet. Han smög inte med att använda de bibliska termer som gavs för att beskriva just denna synd. Bibliska temer som onda, avskyvärda, fördärvliga, etc. sanerades inte för att låta mindre dömande än vad Gud avsåg. Detta verkar ha brutit mot en vanlig attityd i dagens kyrkliv i Sverige, och har storligen upprört homo-gemenskapen."

Stämmer det som står i texten? Följde Green "noggrannt Bibelns lära om ämnet"?

1 kommentar:

Göran Koch-Swahne sa...

Jag tror att Du vet svaret. Det finns ingen "Bibelns lära" om homosexualitet.

Våra nutida kategorier fanns inte före 1900-talet. Själva ordet "homosexualitet" är inne på sin 3:e bemärkelse sedan det myntades 1869...

Mycket mindre än man kan tro av 2:a årtusendets kyrkoläror har sitt ursprung i Bibeln.

Det mesta kommer från det indo-europeiska idé-arvet från Alexandria och har sedan placerats på lösryckta ord eller fraser i bibeln.

Ofta sådana som har blivit "lediga" av en eller annan anledning. Återbruk.

Så, egentligen tror jag (om man kollade) att det är mindre än 10 sidor totalt som läses/används/missbrukas som stöd för "läror".

Beträffande "sakfrågan" hör jag till dem som menar att inga av de 6 ställen som åberopats sedan 1050, 1180, 1270, eller de 3 nytillverkade/återanvända efter 1955, har med "homosexualitet" att göra.

Men nu är ju problemet med Pastor Green, inte vad han har citerat (ur oliklydande "översättningar"), utan vad han har t i l l a g t ur egen fatabur - det är endast det senare som är föremål för åtal.