måndag, mars 08, 2021

Den trehundrafemtioförsta dagen: På allas läppar

Välkommen till IsoleringsBloggen

Dag trehundrafemtioett i isolering. Har, som många andra skulle jag tro, sett Oprah Winfreys intervju med Meghan Markle och prins Harry. En fin intervju som jag tror kan vara nyttig för en hel del att. De pratade mycket om rasism och om psykisk sjukdom och följande citat är något jag verkligen vill lyfta fram.

Det finns så många som... är rädda att be om hjälp. Jag vet personligen hur svårt det är, och att då bli nekad hjälp...

6 kommentarer:

Anonym sa...

Såg inte programmet. Hoppas på en repris.
Den meningen säger så otroligt mycket om det samhälle vi lever i. Så många som lever i liknade situationer med psykisk ohälsa.
/Marianne

Bloggblad sa...

Det var ganska skrämmande att höra hur MM behandlades. Jag har nyligen sett The Crown som fick så mycket kritik från kungahuset om hur falskt det framställdes där. Men jag är benägen att tro på hur Diana hade det - och sen MM ...

Bloggblad sa...

Normalt är jag rojalist, men ...

Vonkis sa...

Marianne
Den gick i repris dagen efter. Tror den gå att se med reklam på Viafree.

Bloggblad
Jag är sedan länge övertygad republikan :-)
Många skeenden i The Crown kan nog stämma i stort även om ren fakta kan vara ändrad för att fungera i berättelsen. Det där hur livegen man är, det tror jag absolut är sant.

Anni sa...

En intervju som väckte många tankar och funderingar hos mig. På gott och ont.

De sade aldrig att det var någon ur kungafamiljen som frågat om hudfärgen, men de fick onekligen folk att tro det. Knepigt.

Att Meghan inte satt sig in i skillnaden mellan europeiskt kungahus och amerikanska kändisar ELLER att Harry inte förberett henne förrän han frågade om hon kunde buga är väldigt konstiga uppgifter. Nog för att skillnaden mellan amerikaner och européer är stor, men det här tyder enbart på hybris eller dumhet.

Jämförelsen med Diana är knepig, den också. Hon var född inom brittisk aristokrati och hade hela kunskapen om hur man förväntades uppföra sig, men en synnerligen okänslig make. För Meghan är läget tvärt om.

Snyfthistorierna om att de inte får apanage eller livvakter när de avstår från kungliga plikter går jag inte på, det är självklart i min värld. Det är så många före dem i tronföljden att det skulle bli rena inflationen om alla ätteläggar skulle åtnjuta samma förmåner.

Sedan betvivlar jag inte alls att Meghan mått oerhört, oerhört dåligt av situationen! Hon borde verkligen fått hjälp från den dag hon träffade Harry så att hon kunnat förbereda sig på vad som komma skulle och tidigare kanske inse om det var ett liv för henne överhuvudtaget.
Men kombinationen av insinuationer och skådespeleri (?) gav mig otroligt mycket att fundera på, allt är inte svart eller vitt ...

Och ja, jag är rojalist. Säga vad man vill om att ärva en titel på det viset men kungahuset är trots allt några som ser långsiktigt på landet till skillnad från våra politiker som knappt ens ser till nästa val. Anser att alternativen - att Löfven, Kristersson eller (ve o fasa) Åkesson skulle bli president är oerhört mycket sämre. Kungens tal efter tsunamin var helt avgörande för mig, då när alla våra folkvalda gömde sig och inte ville ta ansvar.

Det här blev långt ;-)

Vonkis sa...

Anni
Det där med att veta hur man beter sig tror jag beror på dumhet. Antagligen är det så självklart för Harry att han, av dumhet, inte tänkte på att han behövde lära Meghan sånt och varför hon inte kolad upp kunglig etikett, nej det begriper jag inte heller.

Frågan om apanaget tycker jag också är helt rätt även om jag förstår att det blir känsligt när familj och ämbete är så hopflätat. Men just därför blir det lite märkligt med den kritik paret får för att ingått avtal med exempelvis Netflix. De behöver ju tjäna pengar på något sätt.

Sedan kan jag tycka att de berättade detaljer som vi inte behövde veta, som det där med gruffet runt bröllopet. Det hade väl räckt med att säga att Meghan inte bråkade med Kate Middleton, att det inte gick till så som media berättade, att hovet visste det men ändå inte sa något. Att det ska ha varit Kate som bråkade med Meghan, det behövde vi inte veta.

Att ha en kung som någon enstaka gång kan hålla ett bra tal tycker inte jag väger upp mot allt annat, inte ha religionsfrihet, inte kunna välja sin utbildning eller sysselsättning, inte kunna välja partner utan att det ska stötas och blötas, krav på att skaffa barn. För att inte tala om att landets högsta ämbete ärvs. I en demokrati. Men men, smaken är som röven klöven, som vi säger.