fredag, november 04, 2005

För eller mot Linda Skugge?

Batti har skrivit en kommentar till min text under rubriken "Vita Bandet". I sin kommentar ber han mig att kommentera Linda Skugges storhet.

Här kommer min förklaring. Vad tycker ni? Är Linda bra eller är hon överskattad?

Linda Skugges storhet ligger i att hon inspirerar och hjälper unga tjejer. Om ni läser hennes blogg så märks det ganska väl.

Tidigare i år tog hon upp problemet med unga tjejer som skär sig själv. Det fick många av tjejerna att "komma fram" och berätta varför det skar sig själva. Det i sin tur blev en tankeställare för många föräldrar och skolor som inte har velat se problemet, som snudd på har förnekat att självskärande tjejer finns.
Linda Skugge är även bra att slå huvudet på spiken kring aktuella händelser. En sån händelse är den s.k. Hockeyskandalen. Ni vet den då tre av spelarna i Tre Kronor hade sex med en tjej i samband med Sweden Hockey Games, då skrev hon kring dubbelmoralen i det som hade hänt. Hon skrev inte huruvida killarna skulle hamna i fängelse eller inte.

Linda är dessutom en bra förebild för oss tjejer/kvinnor. Det är hon genom att visa att man inte behöver ta åt sig av all den kritik som kommer över en, att man inte behöver bli ledsen när någon säger osakliga saker om en. För hur sakligt är det att säga att någon man inte ens känner är bitter? Linda är även en förebild för att hon visar att man som kvinna inte behöver gå i ide när man skaffar barn, att man kan fortsätta jobba, umgås med vänner och samtidigt vara hemma mycket med barnen. Att det ena inte utesluter det andra.

Om Linda skriver bra eller dåligt är en smaksak. Även om hon nu "skriver dåligt" så är det många tjejer som läser hennes texter. Många av dessa tjejer skulle tidigare inte ha brytt sig så mycket om det skrivna ordet. Dessa tjejer skulle aldrig ha läst de s.k. fina författarna. Varför då klanka ner på Skugges sätt att skriva? Är det inte bra att tillgängliggöra det skrivna ordet för så många som möjligt? Är inte det bättre än att skriva formellt och allt igenom grammatiskt korrekt? Eller klagar man på hennes sätt att skriva för att förminska henne och för att på så sätt göra det hon skriver om mindre värt? Är det helt enkelt en härskarteknik som kommer krypande?

Jag håller inte med Linda i allt hon säger och skriver. Men det är ju det som är så bra. Att jag inte behöver inte välja allt eller inget. För välden är inte så svartvit, tack och lov.

Inga kommentarer: