lördag, november 05, 2005

Vad skiljer oss åt?

Fick följande fråg av Kari.

Vad är det som skiljer våra kön åt, d.v.s vad skiljer sig mellan mannen och kvinnan?

Det finns helt klart en biologisk skillnad mellan kvinnor och män. Förutom könsorganen och könshormonerna så har ju exempelvis männen en större muskelmassa än vi kvinnor. Medelkvinnan kommer inte att springa fortare eller bli starkare än medelmannen. Några kvinnor kommer att gå om flera män men den snabbaste eller starkaste kvinnan kommer aldrig att vara före den starkaste eller snabbaste mannen.

De roller vi får i samhället är dock konstruerade. Kvinnor har inte en gen som gör dem till bättre vårdare, sömmerskor o.dyl., lika lite som männen inte har en gen som gör dem till bättre ledare eller bilförare.

Överallt, i hemmen, i skolorna, i film och tv möts vi av stereotyper. Kvinnorna bakar, lagar mat, är den ordentliga i frhållanden, tar hand om barnen ororar sig över sitt utseende. Männen jobbar, är lite struliga men roliga och behöver en kvinna som "tar hand" om dem.

Vad gör ni med era barn? Är de med och hjälper till när det lagas mat, tvättas tvätt, städas hus, diskas disk. Är de med och hjälper till när det ska mekas med bilen, målas på huset, bäras in ved? Vad gör de med vem? Mekar de med pappa och lagar mat med mamma? Det är i såna situationer som könsroller konstrueras.

Barn socialiseras ju in i sin verklighet, precis som vi andra. Det de lär sig för de sedanvidare till sina egna barn. Det är därför som, hårt draget, barn som har blivit slagna ofta slår själv.

1 kommentar:

Anonym sa...

Mycket väl formulerat vännen.
*kram* /Suzan