onsdag, november 04, 2009

En stilla undran

Välkommen till InfluensaBloggen

2007 rapporterades 800-1000 dödsfall i det årets influensa, då kablades inte varje enstaka dödsfall ut på löpsedlar, de rapporterades inte i nyhetssändningar och man skrev inte om dem på text-tv och i tidningarna. Varför måste man då göra det med den så kallade svininfluensan (H1N1)? Kom inte men någon töntig kommentar som att tidningarna "ger oss vad vi vill ha", de bara skrämmer oss! Dödsfall till följd av influensa är inget nytt.

Diagram över dödstalen av influensa 1993-2008.

Och här kommer en tänkvärd krönika av Anna Ekelund.


Sverigedemokraterna i Riksdagen - Nej tack
Free Dawit Isaak

12 kommentarer:

Rickard Engborg sa...

Jag bollar vidare till Anna på Aftonbladet. Jag tycker hon har helt rätt.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/annaekelund/article5029935.ab

Vonkis sa...

Rickard E
Den var verkligen bra skriven, ska genast länka till den i inlägget.

Evas blogg sa...

Annas artikel: Det var det bästa jag läst på länge! Måste länka.

Anonym sa...

Skillnaden är att den slàr mot andra grupper. Den vanliga influensan vaccineras ju mànga gamla emot eftersom de är de som är i riskzonen dà. Nu är ex. jag i riskzonen och andra i riskzonen som i vanliga fall inte alls behöver oroa sig för influensan. Dessutom verkar förloppet gà fort och det man är rädd för är den andra vàgen som kan vara mkt farligare.

Tack o lov fàr jag vaccineras nu. Här veccineras gravida i första omgàngen om man är minst 4 màn gravid. Trots allt har gravida 10 ggr större risk att dö i den här influensan än de som inte är i en riskgrupp, och den chansen vill jag inte ta. En sàn hög risk att dö har jag inte i en vanlig influensa. En gammal däremot har en större risk att dö i den vanliga influensan.

Tycker att det finns en extrem anti-stämning i Sverige mot all vaccinering- smittan. Här i Schweiz talar man inte om influensan pà samma sätt och här är folk inte heller lika negativt inställda till den. Sverige är det land som kanske tagit det här pà störst allvar men samtdigt ocksà det land med mest skeptisism. Det säger lite.

Det kan oxà vara farligt att vara sà antimedia att man tillslut tror att allt bara handlar om media.

För de allra flesta är svininfluensan mildare än en vanlig influensa. Det är väl konstanterat. Sà om man inte vaccinerar sig fàr man väl hoppas att man hör till den stooora lyckliga gruppen.

Jag tror inte att Julian o Steff kommer att vaccinera sig, de är ju inte i en riskgrupp, ev. vill Steff göra det för att inte bidra med att dra hem den till mig. Det är väl kanske det sympatiska i det man kan tänka pà. Alla de i mànga riskgrupper som den kan vara farlig för. MEN var och en har rätt till sin egen kropp och màste bestämma vad man vill ska pumpas in i den.

Nu har jag skrivit sà làngt att jag inte orkar läsa igenom det, fàr se om du orkar;)

Kramar/Miyala

Christina sa...

Annas text var jättebra tycker jag!

Anonym sa...

Jo Anna har rätt oi mkt av det hon skriver MEN samtidigt är det sà att vi oroar oss/och kommer förmodligen alltid att oroa oss mer för det som kan drabba oss själva. Är det inte alltid sà gällande det mesta.

Jag tror faktiskt ocksà att de i Afrika oroar sig mest för det som kan drabba dom och inte en sjukdom som finns i ex. Sverige som de inte har.

Sen är det ju sà att vi faktiskt vaccinerar oss mot en massa som isf ocksà skulle kunna ifràgasättas. Ex. pàssjuka. Varför inte lägga de pengarna pà att hjälpa dem med Malaria? varför inte spara alla vàra pengar vi köper godis för och ge dem till de som har malaria?

Jag säger inte att hon har fel, som sagt kan jag hàlla med henne i mkt MEN oavsett vad man kan tycka om det sà ser människan oftast först och främst om sitt eget hus. Sà tragiskt är det!

/Miyala

Andelieb sa...

Anonyma Miyala: Jag tolkar artikeln som så att hon vill uppmana oss att se utanför de snäva perspektiv som vi alla har, för mycket skulle nog bli bättre om vi gjorde det.

Sedan tycker jag inte att hon säger att det är antingen eller. Visst kan vi vaccinera oss mot influensa om vi vill, men vi kanske även har råd att dela med oss av det överflöd vi har för att bidra med något som är livsviktigt för någon annan. Det är alltid viktigt att påminna sig om "närhetsprincipen" tror jag. Även om vi troligtvis inte kommer ifrån den.

Bloggblad sa...

Och så orkar vi bara med en skräckgrej i taget - så att folk dör av resistenta bakterier blir för mycket. Det pratar vi inte om. eller alkohol och tobak som är stora dödsorsaker... eller trafikdöden. Nej, nu koncentrerar vi oss på svininfluensan.

Kerbie sa...

Host, host...

Vonkis sa...

Anonyma Miyala
Upplever inte att det är en antistämning mot vaccinering här i Sverige. Däremot börjar folk bli trötta på skrämselrapporteringen. Som jag skriver i inlägget, varför måste varje enskilt dödsfall få löpsedlar? Till och med de dödsfall som inte säkert hör ihop med H1N1 får svarta rubriker. Det skrämmer mer än det hjälper.

Eva och Cristina
Visst är den bra, helt klart en tankeställare.

Andelieb
Vi har verkligen råd att dela med oss. Speciellt som vi uppenbarligen har råd att förköpa oss på vaccin. Läste att Sverige har köpt in dubbelt så mycket vaccin som vi behöver. Var det först till kvarn som gällde?

Bloggblad
Och snart kommer det väl något litet djur som vi får engagera oss i.

Kerbie
Prosit, eller, ja, du fattar.

Anonym sa...

Mina erfarenheter av familjeliv och facebook är att det ÄR mànga som är väldigt negativa till vaccinering. Kan dock hàlla med om att det är onödigt att skrämma livet ur folk, speciellt när den inte är farlig för merparten av människorna. MEN det säljer ju sà det är klart att tidningarna skapar sà mkt rubriker de kan...

Och förresten, för att tala om nàgot roligare... gud sà skönt att Rabih àkte ur Idol. Förstod att han skulle àka när han stod mot Mariette. Tror alla som inte är tonàringar kastade sig över telefonerna för att fà ut honom, därför blev det röstrekord:)!

Sen är det lite komiskt/konstigt att Eddie inte hängde löst när han faktiskt presterade dàligt medan han hänger löst när han presterar bra, konstigt!?!

/Miyala

Vonkis sa...

Anonyma Miyala
Jag ringde som en tok på Mariette. Hade hon åkt innan Rabih vet jag inte vad jag hade gjort. Hade bara tänkt rösta fyra gånger med det blev nog tio, ringde varje gång fjortistjejerna ylade.

Har ingen aning om hur Eddie sjöng i fredags, tittade bara på utröstningen.