söndag, november 29, 2009

Ingen ovanlig kampanj från SVP

Välkommen till KampanjBloggen

Idag röstar schweizarna om landet ska införa ett förbud mot minareter. Om förbudet införs kommer de minareter som redan finns att rivas.

Inför omröstningen har SVP, det största partiet i Schweiz, tagit fram en affisch med en burkaklädd kvinna som står framför missilliknande minareter som står på den schweiziska flaggan.

Det är inte första gången SVP har ett tydligt rasistiskt budskap på sina valaffischer.

De har tidigare haft en affisch med tre vita får som sparkar ut ett svart samt en med tre svarta korpar som river sönder den schweiziska flaggan.

Tyvärr blir det nog lätt så att partierna spelar på folks rädslor när man har direktdemokrati.

Läs mer på
DN
SVD
Dagen
SR


Sverigedemokraterna i Riksdagen - Nej tack
Free Dawit Isaak

13 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken ras är det som attackeras i detta "tydligt rasistiska" budskap? Eller slänger du bara med ord hit och dit för att du har en skev uppfattning? Rasism kanske inte är ett speciellt allvarligt ord för din del?

Vonkis sa...

Anonym
Kommissionen mot rasism har förbjudit den senaste affischen, just för att den är rasistisk...

Annan Anonym sa...

Främlingsfientlighet, avståndstagande från eller fientlighet mot främlingar, under efterkrigstiden använt som synonym till rasism. Främlingsfientlighet är dock snarare ett avståndstagande till andra grupper grundat på kulturella skäl, inte fysiska. Jämför xenofobi och etnocentrism.

http://www.ne.se/främlingsfientlighet

Tycker att Vonkis har använt orden korrekt.

Vonkis sa...

Annan Anonym
Tack så mycket för ordförklaringen.

Anonym sa...

Dessvärre tror jag att för snabb invandring utan tydliga mål och med de konflikter som hör till dessvärre ökar den negativa bilden av ISALM. I ärlighetens namn är inte heller den off bilden av Islam speciellt trevlig att beskåda. Minns när jag inte fick åka genom Mecka för att jag har ett kristet pass. Hur skulle det se ut om andra än kristna inte fick åka nära domkyrkan? Det är lite svårt att tas på allvar med sina rop rättigheter när man själv predikar religiösa lagar som är brottsliga i det land man valt att bo. Man skall inte kasta sten i glashus, muslimerna i EU har till viss del behov av att rensa upp i sina egna led, Journalister, Politiker och andra att börja föra en vettig diskussion utan platityder för historien visar att man annars lämnar viktiga frågor till de enda element som vågar diskutera dessa, och detta har aldrig gagnat samhället över tid…

Martin Gustavsson sa...

Jassaa? Tror du att direktdemokrati leder till rassm? Det tror inte jag.

En representativ demokati: http://en.wikipedia.org/wiki/German_federal_election,_March_1933

Leder representativ demokrati till Hitler-styre?
MVH
MrPerfect72
www.aktivdemokrati.se

Bloggblad sa...

Det känns som om du får nya läsare när du skriver om det här ämnet...

Det finns inte många ämnen som upprör så mycket som orden invandring och rasism, i bloggar.

Vonkis sa...

Anonym
Mecka är en helgedom för muslimerna, både för att att det var där Ismael och Hagar blev lämnade av Abraham när han gjorde som Sara ville och kört ut dem i öknen. Kaba (den första moskén), som muslimerna ska gå runt under vallfärden byggdes av Abraham till Hagar och Ismael på uppdrag av Gud som även bidrog till bygget med en svart sten, den sten som är inmurad i Kaba och som muslimerna försöker ta på eller kyssa under vallfärden. Det var även i Mecka som Muhammed föddes och det var dit han återvände efter flykten till Medina.

Att vi som inte är muslimer inte har tillgång till Mecka är för mig inte det minsta konstigt då platsen som sagt är en helgedom för muslimer i hela världen. Att du inte fick resa genom platsen hade inget att göra med att du är kristen, det hade att göra med att du inte är muslim.

Rensa upp i sina led skriver du. inom alla livsåskådningar och ideologier finns det extrema människor som anser sig sitta på den enda sanningen, det är inget unikt för den muslimska tron.

MrPerfect72
Jag tror att direktdemokrati i den form Schweiz har leder till att de olika sidorna i varje omröstning väljer att använda sig av skrämseltaktik, oavsett om det handlar om ja eller nej till minareter, vilka som ska få ha rösträtt, sjukvård, skola, miljö och så vidare.

I det här fallet är det, enligt mig i alla fall, rätt uppenbart att SVP spelat ut "de är farliga och vill ta över"-kortet.

SVP menar att minareterna symboliserar hur islam vill ta över makten i Schweiz, att det bara är en del i ledet och det faktum att Basel har förbjudit visar att den staden redan har kapitulerat för muslimerna.

För mig finns det ett värde i att välja ett parlament, att välja representanter som är insatta i viktiga frågor och som fattar besluten. Om vi ska gå samma väg som Schweiz och ha folkomröstningar i varenda fråga tror jag att vi kommer få se liknande kampanjer här lite "akta dig för vargen".

Bloggblad
Jo, det får jag sannerligen och det har jag väl inga problem med, får nästan räkna med det. Men det är så viktigt att göra sin röst hörd i de här frågorna.

Det som är tråkigast är att jag vet att det är väldigt många som läser här ofta och som håller med mig men som tysta smyger ut igen.

Anonym sa...

Jaha... nu kom min SCHWEIZISKA man hem och sa- vi màste avskaffa direktdemokratin. Schweiziska politiska partier är i chock över att förslaget gick igenom och undrar nu hur man ska fà folket att bli mindre rädda för muslimer. 4 kantoner röstade nej till förslaget, och i Zürich var det nästan 50-50. De kantoner med flest muslimer... röstade nej till förslaget och de kantoner där det inte bor sà mànga muslimer ville ha minaretförbud... det säger lite om att det är rädsla det handlar om...

... en rädsla som i màngt och mkt gàr tillbaka till 11 sept (skulle jag säga) och den bild som uppstàtt efter det att muslimer är de onda...

Känns inte alls kul att bo här just nu... hur tror ni inte hotbilden kommer att bli mot Schweiz efter det här?!! Med hotbild menar jag fràn de FÀ muslimer som är extrema... INTE majoriteten, som är som du och jag...

/Miyala

Vonkis sa...

Miyala
Ja tyvärr spelar ju såna här resultat de extrema muslimerna rakt i händerna. Nu har det en ny sak att peka på när de säger "titta, de är emot oss, vi får inte ens ha minareter".

Anonym sa...

Helt klart handlar det om rädsla. Muslimrädsla. Bara för att ett fåtal extremister "förstör". Suck.
Eva

Vonkis sa...

Eva
Precis...

Martin Gustavsson sa...

Vonkis,
Du har helt raett i att skraemseltaktik anvaends i detta val MEN, jag tror inte att skrämseltaktik ha med direktdemokrai att goera. Den anvaends i vanlig representativ demokrati ocksaa med aennu vaerre resultat. Det aer daerfoer vi nu aer med i EU exempelvis. Det aer daerfoer vi har hoeg arbetsloeshet och en katastrofal politik oavsett sosseadel eller borgaradel vid spakarna. Det aer daerfoer politikerna nu har hoegre loener och en fin karriaervaeg in i EU-braakratin. det aer daerfoer politikerna kan komma undan med sin korruption.

Jag tror att en utbildad befolkning som kaenner till skraemseltaktik och deltar i politiken aer mindre laettskraemd och mer upplyst.

I det här fallet är det foer mig en riktig looserteknik SVP anvaender. Jag anser att folk foermodligen aer emot baade minareter och kyrkklockor...
http://aktivdemokrati.wordpress.com/2009/07/19/ding-dong-eller-allah-oh-akbar-eller-inget-av-det-omrostning/
...saa jag anser inte att ett nej till minareter noedvaendigtvis aer ett nej till Islam som religion. Muhammed har aldrig naemnt minareter och Jesus har aldrig naemnt kyrkklockor.

Schweizare verkar inte lika laettskraemda som Svenskar. Jag tror att det har att goera med att de har en riktig demokrati. En representativitet i balans med folkvilja och direktdemokrati.

Schweiz vaeljer ett parlament. D har sju stadsministrar. I aktivdemokrati.se vill vi att folk som aer insatta i viktiga frågor ska fatta besluten med delegerat mandat fraan folket, men att alla ska kunna roesta direkt om de vill.

Jag tror snarare att vi kommer faa se mer dumheter med foer mycket representativitet och ett folk som inte aer insatt:
http://en.wikipedia.org/wiki/German_federal_election,_March_1933

Det aer daerfoer vi maaste stimulera deltagande i politiken genom www.aktivdemokrati.se

-Haeng med!