lördag, juni 24, 2023

Midsommardagar på lotten

Välkommen till LottenBloggen

Tänk att det blev midsommar i år igen. Som jag skrev i fredagens inlägg har jag aldrig firat midsommar på något speciellt sätt, det har varit en dag bland andra. Så blev det även i år men jag klagar inte, jag har ju hängt på odlingslotten.

Innan lotten åkte jag en sväng till S för att vattna hennes blommor och tömma lite lakvatten från bokashin. Bra grejer det där.

Gräset blev äntligen klippt. När jag klippte vid den tänkta mormorsrabatten blev jag dock lite förvirrad. I höstas planterade vi en japansk lykta i rabatten. Det har kommit upp många, vad vi tagit för givet, nya plantor där. Men så såg jag att den fått vita blommor! Använde google lens som sa att det var basilika eller paprika. Frågade i en trädgårdsgrupp som informerade mig att japansk lykta får vita blommor. Så går det när man inte kan så mycket om blommor och blad.

Lyxade till det med att äta nyplockade solvarma jordgubbar och smultron. De var himmelskt goda och stora.

Skördat lite sallad och kål. Tyvärr kommer jag inte ihåg vad kålen heter, bara att det inte är pak choi.

Fänkålen verkar må bra. Uppe till höger har vi satt ner lite brysselkål. De var väldigt sorgliga vid planteringen men har faktiskt tagit sig rätt bra. Det är bara att hålla tummarna att det blir något att skörda från dem.

I vanlig ordning sprutar det frukter från zucchinin. Det var väldigt lockande att ta en frukt redan nu men alla fick sitta kvar. Men snart så.

Eftersom vi behövde byta plast på växthuset kom gurkorna och tomaterna ut väldigt sent men de har vuxit bra den gångna veckan. 

Kollegan J fick nyss en lott hos föreningen. Eftersom vi skulle jobba på våra lotter båda två under lördagen hade vi bestämt att vi skulle midsommarfika tillsammans. Hon skulle göra en jordgubbstårta och jag skulle ta med dryck. Och visst tog hon med sig jordgubbstårta, men även en rabarberpaj och fattoush (eller fatoush, har sett båda stavningarna). Jag ÄLSKAR fattoush och blev överlycklig. Ska tillägga  att det var J som lade upp salladen på min tallrik och jag åt upp precis allt.

4 kommentarer:

Caroline sa...

Trevligt att ni firade fast på "fel" dag. Såg riktigt gott ut. Hon kan den där J.

Anonym sa...

Jämarns vad snyggt det blev med växthuset. Bra jobbat.
Marianne

Anni sa...

Spetskål, kanske? Påminner om min i alla fall. Som inte blir någon spets utan bara blad ...
Nu blev jag hungrig.

Vonkis sa...

Caroline
Det kan hon sannerligen.
Att vi firade på fel dag var mitt fel, jag har så dålig koll på midsommar att jag bokade in lördagen :-)

Marianne
Tack :-)

Anni
Kollade med S, kålen heter komatsuna. Den år god både att steka och strimla i sallad.