måndag, juni 05, 2023

Välkommen juni!

Välkommen till LottenBloggen

Juni började med långledigt lördag-tisdag tack vara nationaldagen så det har blivit tre dagar i rad på lotten.

Nej, det blir inte många inlägg utan kirskål just nu. Såry. Den här delen satt jag med lördag och söndag. Det var många kraftiga stjälkar (jag hade kapat dem med trimmern några dagar tidigare) och kraftiga rötter så det gick ändå hyfsat lätt att få bort de mesta rötterna. Det största bekymret var snarare de tjocka trädrötter som gömde dig där under.

Vid den röda markeringen gen är det en stubbe från ett träd som en tidigare ägare sågat ner och från den gick det ut väldigt tjocka rötter och under dem gömde sig en hel del kirskålsrötter. Men nu är jag snart klar med rensningen här. Det r bara lite längst upp, mellan stubben och pionen som är kvar.

Till slut så. Många, många säckar med kirskålsrötter är bortrensade, gräsfrön utslängda och vattnat har jag också gjort. Jag vet att kirskålen kommer komma tillbaka men det kommer inte bli ett hav igen. stenarna i hinken ska läggas ut men det orkade jag faktiskt inte göra idag.

Jag hittade den här växten bland kirskålen. Enligt google lens är det pepparrot. Någon som vet om det stämmer eller om det är något annat? 

Den röda markeringen visar miniängen jag försökt anlägga. De flesta blad som kommer upp ser likadana ut så jag hoppas det inte bara är en sorts blommor där, Jag har slängt ut en fröpåse som hette ängsblommor plus lite klint, prästkrage och vallmo. Bakom miniängen sticker det upp några stenar. De var täckta av (just det) kirskål. Jag ryckte bara upp dem dock. Rötterna får jag ta i tu med ett annat år. I den gula markeringen växer den pyttelilla akleja jag stack ner i jorden i höstas och den blå markeringen visar var pionen kommer upp. I de vita markeringarna ståtar prästkragar från fröer jag slängde ut i höstas och den svarta ringen visar lite av bergklinten jag flyttade dit förra våren.

Suzan har anlagt en rabatt vid entréportalen. Ifjol försökte vi få svampgurka att växa där men det gick inte alls bra. Nu har Suzan grävt en större rabatt och planterar rosenböna som förhoppningsvis ska slingra upp för portalen. Jag har försått lite ringblommor men vi fick även några från en granne som tyckte de växte som ogräs hos henne. I vilket fall satte Suzan ner några ringblommor här och några framför stockrosorna i mormorsrabatten.

Det är fint med rabatter men fy fasiken vad ogräs det blir i dem. Framför allt om man inte börjar rensa dem förrän i början av juni... Längst bort ser ni en lådrabatt som inte rensats än, närmast ser ni en lådrabatt och början på en gång som blivit rensad. 

Kryddrabatten har också blivit rensad på ogräs. Löken till vänster  bild vet vi faktiskt inte riktigt vare sig hur den kommit dit eller vad det är för sort. Den känns för grov för att vara gräslök. Jordgubbarna ska flyttas vad det lider.

Vad tror ni om fyra och en halv rad med fänkål? Vi testade att odla lite fänkål förra sommaren men de hamnade i skugga bakom pak choi och växte nästan inget alls. I framkanten ser ni ännu mer ogräs, både i lådrabatten och bland plattorna.

Vi började även arbetet med att byta ut plasten på växthuset, men det arbetet får ett eget inlägg när bytet är helt klart.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Så fint! Ser ut som pepparrot, borde lukta om du rispar lite.

Anonym sa...

Jag som skrev ovan/Sofia från jobbet

Anni sa...

Tänker som Sofia från jobbet att du lätt borde kunna känna om det är pepparrot (utan att bita i den). Annars finns det flera ogräs med pålrötter ...
Håller tummarna för att ni får fin fänkål. Så gott!

Vonkis sa...

Sofia på jobbet och Anni
Det luktade svagt av pepparrot när jag skrapade på den. Roten som är kvar i jorden får fortsätta att bo där. Allt för att ge kirskålen en match :-)

Anni
Älskar fänkål.